zenesz_logo.png– NAGY ANITA – Éppen a „Nálad hagytam magam” munkacímű Müpa koncertjére készült a Dánielfy Gergő és az Utazók csapata, amikor interjúnkat készítettük.

A Dánielfy Gergő és az Utazók elképesztő tempóban ontja magából a dalokat és egyéb kreatív tartalmakat, hiszen 2018-as indulásuk óta kiadtak két lemezt, illetve több single-t videóklip kíséretében. Ez a tendencia folytatódni látszik, Szimpla vágyak címmel megjelent harmadik albumuk.

Januárban jött ki a harmadik nagylemezetek, kimondható, hogy egy igazán termékeny zenekar vagytok. Mi a titkod, honnan merítesz inspirációt?

Erre hosszan lehet válaszolni, az biztos, hogy visz a lendület. 2018-ban, amikor a Dal című műsorban döntős lettem és majdnem megnyertem a műsort, az annyira nagy hype-ot adott, hogy létrehoztam a zenekart és már azon a nyáron tudtunk koncertezni. Nekem nagyon fontos volt, hogy ne feldolgozásokat adjunk elő, hanem legyenek saját számok. Ezért a Dal műsora után, kb. 2-3 hét alatt megírtam egy albumot és gyorsan fel is vettük egy stúdióban. Két hónap leforgása alatt már készen volt minden. Ez még egy nagyon akusztikus hangzás volt, a legújabb, harmadik lemezünk már teljesen más, jóval elektronikusabb, mivel menet közben én is elkezdtem foglalkozni a hangszereléssel.

DF 500x500

 

A harmadik lemez stílusát hogyan határoznád meg?

A stílusokkal mindig zavarban vagyok, mert nekem inkább ilyen érzeteim vannak és nem is törekszem arra, hogy annyira behatároljam a dalok stílusvilágát. Az alapján íródtak meg, ami belőlem kijött érzelmileg. Nem sablont kapnak a rajongók a zenekartól, hanem mindig az én érzeteimnek a kivetülését, ami a rockon át a nagy „tuctuc” zenén keresztül bármi lehet.

A Müpa koncertünk tulajdonképpen az én utóbbi négy évemnek a legfontosabb gondolata és azt a munkacímet viseli, hogy Nálad hagytam magam. Minden egyes szövegemben van egy olyan mozzanat, mondat, amit az én szerelmi kapcsolataim, álombeli képeim alkotnak, minden szövegem és dallamom ebből a szeretetből vagy szerelemből épül fel.

Ez inspirál a legjobban?

Általában igen. Legfőképp azokat a dolgokat írom ki, amik engem lehoztak az életről. Van néhány olyan szám is persze, ami boldog, de inkább írok egy olyan szöveget, amiben szomorúság van, boldog pillanatokkal vegyítve, mint például a Násztánc című dalunk. Ha megnézed a szöveg mögöttes tartalmát, nem feltétlenül pozitív, pedig lehet, hogy elsőre úgy tűnik.

Ebben a vidámnak tűnő dalban van egy sor, ami nagyon megütötte a fülemet, amiben arról énekelsz, hogy egyedül fekszel az ágyadban…

„Őrült kép, ami szorít itt bennem, hogy nem lesz senki mellettem és egyedül fekszem, csak egy bevetett paplan, ami rám marad…” Erre gondolsz, ugye? Általában ez vagyok én. Iszonyatosan szeretek dalokat írni, sokkal egyszerűbb leírni, mint elmondani valakinek szemtől-szembe a gondolataim, legyen az akár egy pszichológus, akár egy barát. Olyan jó esténként kiírni mindent magamból... A Müpa koncertünk is így épül fel, egy érzelmi utazás, a dalok között összekötő szövegekkel, amit egy színésztársam, Kárpáti Barnabás fog prezentálni. Vendégünk lesz ezen az estén Szabó Kimmel Tamás és Rácz Gergő is. Nagyon örülök, hogy a Müpa megbízott bennünk, először fel sem tudtam fogni. Díszlet nem lesz a színpadon, az úgy már sok lenne, inkább emberileg, stilisztikailag akarom megmutatni magamat. A háttérben lesz vetítés és a felvezetőkben régi pillanatok térnek vissza a jelenbe, elmond egy sztorit és ráépül egy szám. Így vezetjük a nézőt egy történeti vonalon.

koncert 2 800x

 

Mi lenne a legnagyobb vágyad, mi lenne az „életed színpada”?

A Müpa az egyik ilyen egyébként, úgyhogy mondhatjuk, ez beteljesült. Ami még minden előadónak nagy álma, hogy csináljon egyszer egy Arénás és egy Budapest Parkos koncertet. A pillanatokat mindig meg kell élni és mi most azt éljük, hogy a Müpában lesz egy nagyon rendhagyó fellépésünk. Ez nem csupán egy koncert, annyira fel van építve színházilag is, hogy ilyet máshol nem lehetne megcsinálni, csak itt. A Müpa ad neki egy plusz meghitt hangulatot, és nagyon ki van emelve az, amiről szól, hogy „Nálad hagytam magam”, azaz hogy a szerelem mennyi mindent tud adni egy embernek. Ha nagyon szerelmes vagy, elutazol mondjuk Hollandiába, akár az életed is eldobod, ekörül forog minden és ebből adódik a dalaim nagy része.

 

koncert 800x

 

Szerelmes típus vagy?

Én nagyon, olyankor mindig van egy cél, van miért felkelni reggelente. Mostanában azért kicsit higgadtabb és összeszedettebb vagyok, mivel életmódot váltottam, edzek, futok, egészségesen élek. Soha nem tudtam főzni, de most akár este 11-kor is nekiállok. Úgy érzem változtam és ennek nagyon örülök. Ilyenkor tisztább az agyad, ami a szakmai tevékenységben is megnyilvánul. A problémák és a mindennapi terhek akár a világot, akár az életemet nézve, nem lettek kisebbek, ugyanakkorák, mint eddig. Mégis erősebben tudok rájuk nézni és már nem az van, hogyha valamit nem tudok megoldani, depressziós leszek és verem a fejem a falba. Most edzek egyet, elmegyek futni és ha még mindig nem tudom megoldani a problémát, nem lesz semmi baj, előbb-utóbb megoldódik. De emiatt már nem stresszelem magam.

Nagyon sok mindennel foglalkozol, színészet, zene, kliprendezés, műsorvezetés… Nem aprózódsz el?

De. Viszont egyre jobban oda tudok figyelni. Majd a sors meg az élet eldönti, melyik az én utam, most azt érzem, hogy egyiket sem tudom elengedni.

Térjünk vissza a szövegíráshoz… Amikor hallgattam a számaid, azon gondolkodtam, mennyire lehet nehéz ilyen őszintén kiadni az érzéseidet… Nincsen benned gátlás ezzel kapcsolatban?

Úgy írom meg a szöveget, hogy legyen költőisége. Az újabb számunkban, a Fulladokban elég erősen ki vannak mondva olyan dolgok, hogy az én szobám falai között, a depresszióban mi történik. Nem nehéz ezt másokkal megosztani, érdekes, de sohasem volt az. Olyan dallal nyitottam meg a zenei karrierem, ami egy nagyon fontos dal volt, ráadásul akihez énekeltem, az tudta, hogy hozzá szól. Az őszinteségnek ezt a fajtáját nem annyira nehéz szövegbe átültetni.

Mi születik meg előbb, a szöveg vagy a dallam?

Egyszerre.  Volt már olyan, hogy megpróbáltam előre megírni a szöveget, de nem volt az igazi.

DGU Müpa fekvő kredit Hegyi Lili 800x

Fotó: Hegyi Lili

 

Mennyire szoktál izgulni a fellépések előtt?

Szoktam, de nem vészesen, inkább kellemes drukknak mondanám. Régebben volt olyan, hogy annyira izgultam, hogy rosszul is lettem. Szerencsére ez inkább az elején volt, amikor először kezdtem egészen hosszú koncerteket adni. Ha elkezdődik a koncert, akkor elmúlik minden ilyen jellegű érzelem.

Hogyan készülnek a videóklipek? A zenekar különlegessége, hogy kifejezetten sok videóval jöttetek már ki…

A videóklipeket általában én rendezem, először snittről-snittre leírom a történetet. Kell hozzá kreativitás és bátorság. Nagyon szeretek rendezni, már rendeztem Rácz Gergő és Random Trip videót is. Nagy vágyam, hogy egy színdarabot rendezhessek egyszer…  A helyszínválasztásban viszont mindig rossz vagyok, inkább a háttér gondolkodás érdekel, miről szóljon a videó, az operatőr hogyan mozogjon… ha ezek megvannak, akkor ehhez keressük meg a megfelelő helyszínt. Az új albumban minden számhoz forgatunk egy videót, hogy adjunk a hallgatónak egy vizuális anyagot. Volt, amit 2 órán keresztül forgattunk és volt, amit napokig. Lesz egy olyan klipünk, ahol megjelenik mögöttünk száz szarvasmarha, ez zseniális volt. Annyi lett volna a klip sztorija, hogy egy fehér BMW-vel megállok a pusztában, majd elmegyek. Láttuk a forgatáson, hogy jön felénk négy kutya és egy pásztor bácsi valamit kiabálva. Odamentünk és kiderült, azt akarja, hogy vegyük fel a marháit is. Mondtuk, hogy bocsánat, de ezt most leforgatjuk aztán elmegyünk. Öt perc telt el, forgott a kamera és láttam, hogy valamiért mindenki tátott szájjal néz. Ekkor vettem észre, hogy kihozta a bácsi a száz szarvasmarhát a hátam mögé. Így kerültek be a klipbe.

 

 

Az utolsó videótok a Fulladok című számhoz készült…

Nem gondoltam, hogy ilyen aktualitása lesz a videónak. Ez arról szól, hogy vagyok én és van három katona, akik fegyvert fognak rám. Kiderül, hogy az egyik katona egy lány, aki velem kvázi ezt a szerelmet lelőtte. Ez a szép a dalírásban, hogy nem tudhatod előre, mikor és hogyan lesz létjogosultsága.

Sok koncertet terveztek erre az évre?

Igen, a tavaszi turnénk már elindult és nagyon szeretném majd tovább vinni ezt a mostani akusztikus zenekari vonalat. A Müpa koncerten négy fúvós, egy perkás, két vokalista, két vonós, és persze a zenekar, valamint a vendégek állnak majd a színpadon, sok ember. Kreatív személyiségnek gondolom magam, úgyhogy minden újdonságban benne vagyok.


 Az interjú először a Zenész Magazin áprilisi, 231. számában jelent meg.