zenesz_logo.png– KERES TIBOR – Van Győrben egy hangszerbolt, a Hangszerarzenál-Hangszerbarlang, ahol a hangterápiás hangszerek széles kínálatával találkozhatunk. Ksuz István zenész-üzletvezetőt kértük meg, hogy meséljen ezekről a különleges hangszerekről.

 MSE NEWS1 Sonic Energy 700

 

A Meinl cég nevét legtöbben a világlesők közé tartozó cintányérjaival és egyéb ütőhangszereivel kötik össze. Ebben az interjúban arra most nem térünk ki, hogy még hányféle egyéb hangszer gyártója, forgalmazója a német cég, de ha már az ütőhangszereket említettük akkor érdemes megkülönböztetni a percussion, zenész-nyelven perka hangszereket és a Meinl által a Sonic Energy brand  alá sorolt egyéb hangszereket, hangkeltő eszközöket. Ezek nagy része is ütőhangszer, és szerintünk a Sonic Energy kifejezés nagyon találó, (Hang Energia) de idehaza az egyre divatosabb „Hangterápiás eszközök / hangszerek” néven ismerjük ezeket az instrumentumokat.

Van Győrben egy hangszerbolt, a Hangszerarzenál-Hangszerbarlang, ami rendkívül széles kínálattal rendelkezik ezekből a hangszerekből. Ebben a kínálatban a Meinl Sonic Energy hangszerei a minőségi felsőkategóriát képviselik.Ksuz István
üzletvezető amellett, hogy boltjában szinte minden idesorolható kisebb-nagyobb hangszert megtalálhatunk, komolyan elmélyült a témában, olyannyira, hogy hangterápiás foglalkozásokat is tart. Úgy gondoltuk, hogy ezekről a napjainkban egyre népszerűbb hangszerekről, eredetükről, használatukról őt faggatjuk, mert biztosak vagyunk abban, sok érdekes információval tudunk így a téma iránt érdeklődő olvasóinknak szolgálni.

 SB SET CHA web lifestyle hangtál 700x

 Hangtál

 

Mikor és milyen módon találkoztál először hangterápiás hangszerekkel és melyek voltak az első ilyen hangszerek, amiket megismertél?

Jónéhány évvel ezelőtt, épp a Meinl cégnél voltunk a szokásos nyári fesztiválon, amikor is egy sátorba belépve mindenféle fényes tálakat, gongokat és hasonló termékeket találtam, akkor még nem tudtam mik ezek. Egy hatalmas hangtál előtti állványon két gong állt, mellette egy rendkívül szimpatikus fiatalember, aki rögtön meg is kérdezte, ki szeretném-e próbálni. Beleálltam a tálba, megkapaszkodtam, ő megütötte előbb a tálat, majd a gongokat. Azt éreztem, hogy teljesen átjár a hang. Hazafelé a buszon mondtam a páromnak, nem tudom mi ez, de ezzel szeretnék foglalkozni. Hamarosan egy ismert, és tapasztalt terapeutától megtanulhattam, hogyan kell helyesen és tudatosan használni ezeket a csodálatos termékeket, és tudásomat azóta is folyamatosan bővítem, legutóbb természetgyógyász vizsgát tettem.  

IMG 1523 terápia 750x

 

Ismert, hogy az ilyen hangszerek használata és a velük történő terápia évezredes múltra tekint vissza. Szerinted miért váltak ezek az eszközök napjainkban egyre népszerűbbé?

Úgy gondolom, az utóbbi években annyira felgyorsult a világ, annyira pörög mindenki, hogy rájöttek az emberek arra, hogy szükségük van a kikapcsolódásra, a lecsendesedésre, és ehhez nagyszerű választás lehet egy hangtál, egy kalimba, vagy egy nyelves dob.

Ezeket a hangszereket szerinted divatból, a tárgy esztétikája miatt, vagy inkább terápiás célokból keresik az érdeklődők?

Azt tapasztaltam, hogy a vásárlók többsége azért keres fel minket, mert jóga órán vagy valamilyen meditáción találkozott ilyen hangszerekkel, megtetszettek neki, és szeretne otthonra is. Ilyenkor többnyire a külső alapján választanak, hangtálakból például az Origin SB-O, vagy a gravírozott SB-SE szériából. Egyébként úgy gondolom, nagyon szép központi dísze lehet egy hangtál a lakásnak, szobának.

 

Handpan szett 700x

 Handpan

 

Akik betérnek a boltba, és ilyen hangszereket keresnek, vajon konkrét elképzeléssel jönnek, vagy inkább „valami egzotikus hangszert” szeretnének vásárolni? Vannak az érdeklődök, vásárlók között professzionális zenészek is?

Van, aki ahogy az előbb említettem, látott már ilyen hangszert, és nagyjából tudja mit szeretne. Van, aki ismerkedik vele, nekik úgy szoktam segíteni, hogy beszélek mindegyikről, megmutatom, de nem ajánlok konkrét terméket, hagyom, hogy mindenki találjon rá arra, ami neki illik (Van, hogy egy tál hangja nekem tetszik, de lehet neked nem az jön be.)  És vannak azok (ők többnyire jóga oktatók vagy a hangterápiás termékekkel már rendelkező terapeuták), akik konkrét elképzeléssel jönnek, hogy mi az, ami még hiányzik az eszköztárukból.

 

győr hangszerarzenál 09876 kalimba 700x

Kalimba


Ha jól gondolom, ezek a hangszerek többféle kategóriába sorolhatók aszerint, hogy megszólaltatható, hangot adó egzotikus tárgyak, vagy inkább hangszerként funkcionáló komolyabb eszközök…

Jól gondolod. Én igazándiból kétfelé sorolnám őket. Az egyik kategóriába azok, amikkel „csak” egyféle hangot, hangulatot tudunk adni – hangtál, esőbot, ami az eső hangját utánozza, vagy az óceándob, ami az óceán hullámzását hozza –, a másik a konkrét hangra, skálára hangolt hangszerek. 

 

MSTD2NB web lifestyle 03 nyelvdob 700x

 Nyelvdob

 

Ezen hangszerekből melyek azok, amit nemcsak terápiás célra, vagy maguk szórakoztatására, relaxálására vásárolnak meg, hanem zenekarban is használhatók?

A kalimbák, tongue drumok, handpanek azok, amiket a hangolásuk miatt el tudok képzelni zenekarban, de színesítő, effekt jelleggel, szerintem helye lehet egy hangtálnak, esőbotnak, óceándobnak vagy egy berimbaunak (lásd Max Cavalera).

Elképzelhető, hogy valaki egyedül, saját maga által megszólaltatva egy komolyabb hangterápiás hangszert relaxálni tud?

Természetesen. Szoktam is javasolni, hogy vegyünk a tenyerünkbe egy hangtálat, finoman üssük meg az ütőjével, emeljük a fülünkhöz és hallgassuk, tökéletesen ki tud kapcsolni. Persze a legjobb, ha nem nekünk kell megszólaltatni, és még arra is figyelni, hanem mondjuk egy hangfürdő alkalmával, kényelmesen, fekve csak élvezzük az egészet.

HD print lifestyle 06 handpan

Handpan

Nem érzed különösnek, hogy a talán leginkább keresett handpan, egyáltalán nem mondható egy „ősi” hangszernek, hiszen 2000 körül a svájci Bernben alkották meg?

Igen van egy kis ellentmondás a dologban. Sokan nem is tudják, hogy nem egy ősi hangszerről beszélünk. Talán a formája, a misztikus hangja miatt, nem tudom.

Mi a véleményed, miért a handpan / hangdrum lett a legkeresettebb ezek közül a hangszerek közül, ha egyáltalán így van?

Valóban sokat keresik. Szerintem egyik oka, hogy sok videó van a neten, illetve utcazenészeket látni, fesztiválokon is előbb-utóbb előkerül egy handpan, ahol aztán nagyon egyszerűnek tűnik a megszólaltatása, és azt gondolják az emberek, „ó ez nekem is megy”. Nem is járnak egyébként messze az igazságtól, hiszen ezeknek a hangszereknek olyan a hangolása, hogy ha össze-vissza szólaltatjuk meg a hangokat, akkor is jól szólnak, nem tudsz hamis hangot játszani (hacsak nem házi készítésű, nem minőségi termékről beszélünk. Sajnos hallottam már én is PB gázpalackból készített handpanről.) Természetesen, ha ez egy tanult zenész, vagy egy jó ritmusérzékű ember kezébe kerül, még élvezetesebb tud lenni.

Ha valaki saját használatra vásárol handpant vagy acél nyelvdobot, akkor van jelentősége a hangszer hangolásának?

Szerintem nincs, fontosabb, hogy neki tetsszen. Ehhez nagyon jó segítség a Sonic Energy YouTube csatornája,  ahol szinte az összes hangterápiás eszközről, jó minőségű videót lehet találni, ha valaki nem tudná élőben is kipróbálni. Természetesen a mi boltunk csatornáján, közösségi médiafelületén, illetve a saját felületeimen is vannak felvételek.

győr hangszerarzenál 09872 collect. 700

 

Milyen a hangszerekkel találkozhatnak a terápiás foglalkozásokon résztvevők?

Ezt is két részre osztanám. Amikor egyéni hangtálas relaxációt tartok, akkor csak hangtállal dolgozom. Ilyenkor a test bizonyos pontjaira, illetve a test köré helyezett tálakkal tudok testi-lelki problémákon segíteni. A csoportos hangfürdő egy másik dolog, ott már előkerül a gong, a tingsha, a koshi, az esőbot, óceándob stb.  

Játszol más hangszeren, vagy csak a hangterápiás hangszerekben mélyültél el?

14 éves korom óta gitározok, játszom basszusgitáron is, jelenleg is két győri zenekarban játszom. Az egyik egy rock’n’roll banda, a másik egy zúzósabb, indusztriál-metal zenekar, szokott is meglepetés lenni, mikor a hangfürdő elején bemutatkozom, és pár szóban mesélek magamról.

Köszönjük az interjút!
https://meinlsonicenergy.com/en/topics/topics
https://hangszerbarlang.hu/