zenesz_logo.png– ZENTAI OLGA – Az LNDA története egészen új keletű, hiszen a zenekar – a kaposvári színész-énekesnő Kaszás Melinda és néhány képzett rockzenész szerencsés egymásra találásának köszönhetően – alig egy éve, 2020-ban alakult meg.

csapat 1 700x

 

Az együttes nagy lendülettel, lelkesen vetette bele magát a munkába, aminek a gyümölcse, hogy már ebben az évben megjelent első albumuk, a „Hajótörött”.  A zenekarról azóta egyre többet hallani…

Mit jelent neked a zenélés?

Mindent. A bánatot, az örömöt, a jót, a rosszat, egyszóval, az életet. Úgy szoktam fogalmazni, hogy nekem a zene az élet, az éneklés pedig számomra a legjobb eszköz ahhoz, hogy átadjam másoknak mindazt, ami bennem van, ami én vagyok.

Milyen stílust képviseltek?

Indie-rockból indultunk, de az új albumon már indie-pop stílusú dalok lesznek hallhatóak. Kísérletezünk, hisz még újak vagyunk, de úgy érezzük, talán ez lesz a jó irány.

Már dolgoztok a második lemezeteken, sőt arról már láthattuk az első videóklipet, El akarok menni címmel”. Érezhető egy stílusváltozás, a hangzás finomodott, kevésbé rockos…

Jól érzed. Ahogy említettem, míg az első lemezünk stílusa indie-rock volt, most már indie-popban utazunk tovább. Ennek számos oka van. Az egyik, hogy az én hangom sosem lesz rockos, bármennyire is szeretném. Nagyon sokáig inkább népdalokat énekeltem, ebből és a hangomból adódóan pedig van az éneklésemben egy olyan torkos élesség, tisztaság, ami nem igazán állja meg a helyét a kimondott rockzenében, viszont az új stílusban nagyon is. Így inkább a fiúk, a hangszerek és a hangzás igazodik az én hangomhoz, fordítva kicsit nehezebb lenne. Mindemellett új hangmérnökünkkel, a német Bernhard Hahn „Bönivel” (aki dolgozott Nenával, Kim Wilde-dal is) való közös munka is segített az iránymutatásban. Ráadásul az az eddigi tapasztalat, hogy egy jóval szélesebb kör tudja befogadni ezt a stílust, az előző lemezhez képest.

LNDA 450x

 

Nem csak a zene stílusa, a tiéd is változott. A hosszú hajat felváltotta a rövid.

Mindig is fiús csajnak vallottam magam, bár ezzel sokan vitatkoznak. Döntő többségében eddigi életem során általában rövid hajam volt. Az elmúlt másfél év alatt megnőtt, de hiányzott a rövid és néha kell a változás. Esetemben elég gyakran. Régebben volt, hogy napi szinten változtattam a hajszínemet is, és a jövőben sincsenek kizárva – néha másokat megdöbbentő – változások. Ami másnak már extrém, az nekem legtöbbször alap vagy átlagos.

A második albumon, ha jól tudom minden számhoz te írod a szöveget. Miről szólnak a dalok, mit szeretnél közvetíteni velük?

Nem minden dal szövege kizárólag az enyém. Lesznek rajta Bence által írt, vagy Bence fejéből kipattant ötleteken alapuló szövegek is (szerk. a zenekarvezető, gitáros). Igaz, azonban, hogy egyre több dalnak én írom a szövegét. Engem a dalszövegírásban, ahogy az éneklésben is túlnyomórészt a negatív érzelmek, tapasztalatok, fel nem dolgozott, még el nem engedett dolgok inspirálnak. Valahogy fel kell dolgoznom, el kell engednem, valahogy át kell adnom őket a világnak, úgy érzem. Üzennem kell az embereknek, hogy nincsenek egyedül, de a visszacsatolás is ugyanolyan fontos, ez egyfajta kapocs köztem és a közönségem között. Természetesen nem csak negatív hangvételű dalaink vannak, az új lemezen lesznek vidám, szarkasztikus és vicces szövegek is. Szerencsére abból sincs hiány.

 

 

Egy zenekar frontembereként nagyot változott az életed? Ki Kaszás Melinda?

Igen, mondhatom, hogy sokat változott. Bár, én mindig a bakancsos, tornacipős lány maradok. Színpadi ember vagyok ugyan, de a színház óta is nagyot fordult az életem. Nekem ez volt az álmom: egy saját zenekar, ami működik, és ismerik, szeretik az emberek. Egy olyan zenekar, olyan zenével, ami megmozgat valamit az emberekben. Akikhez lehet mélyen és őszintén szólni, akik nyitottak és befogadják a fájdalmat, a boldogságot, a kritikát és a poént is… Ha egy kicsit magukra ismernek az emberek a dalaink által, mi már örülünk. Érezhetik, hogy nincsenek egyedül ebben a világban, és mi is ugyanolyan emberek vagyunk, mint ők.

Ki Kaszás Melinda?! Ez az eddigi legnehezebben megválaszolható kérdés, amit valaha kaptam. Sokszor én magam sem tudom. Nem egy konkrét ember, vagy nem egy konkrét, kézzelfogható valaki vagy valami vagyok. Nagyon sok összetevőből állok, ami hol gyenge, hol erős, van, hogy elesik, aztán feláll, és megy tovább. Valami, ami folyton változik, és így vagy úgy, de fejlődik, és ez a szép benne.

Hogyan képzeled a jövődet?

Színpadon! Sok-sok saját dallal, szerető és szerethető emberekkel körülvéve. A magánéletben pedig egy nyugodt, meghitt házban vagy lakásban, az – akkor már – férjemmel és gyermekeinkkel, a családommal. Egy olyan életben, amire büszkén mondhatom, hogy bármi is történt, megérte végigcsinálni. Egy olyan életben, amire büszkén mondhatom: az enyém! Bárhogy is lesz, és bármeddig is tart… Csak annyit szeretnék, hogy hadd legyek önmagam!

https://www.facebook.com/lndaband

Az interjú először a Zenész Magazin 2021. októberi, 228. számában volt olvasható.