zenesz_logo.pngElőadó, szövegíró, zeneszerző, rendező, vágó és még sorolhatnánk mennyi hivatás köthető Rácz Gergő nevéhez.

Fiatal kora ellenére már nagy múltra tekinthet vissza a hazai zenei életben, hiszen közel 25 éve hallhatjuk a szerzeményeit. Azon kevés művészek egyike, akinek dalaiért a tizenévesek ugyanúgy rajonganak, mint a szüleik, sőt koncertjére is együtt látogat több generáció.

 

1985FF14 4581 48BF A66A 9E4C8E521ABD 700x

 

Megszámlálhatatlan sláger és rengeteg díj után még mindig ontod magadból a slágereket, amelyeknek nemcsak a szerzője, de a szövegírója is te magad vagy. Honnan jön az ihlet?

Általában a mindennapokból, élményekből, érzésekből merítem az ötleteimet. Nem feltétlenül a jelenből, sokszor nyúlok vissza régebben történt eseményekhez, de szeretek mindig saját tapasztalatokból merítkezni. A művészet egyik alappillére az őszinteség, az pedig nem megy máshogy, csak akkor, ha magunkba nézünk, végig gondoljuk, mik történtek velünk, és hogyan éltük meg. Ha megvan az érzés, akkor már jön is egy dallam, a szövegírásnál pedig már adott a téma. Persze nekem is vannak kevésbé termékeny időszakaim, de szerencsére az utóbbi években csak rövidebb távon fordult elő ilyen.  

Milyen érzés, hogy már a Titkod nem leszek is aranylemezes?

Nagyon örülök neki. A közönség visszajelzése a legfontosabb számomra, és az, hogy ilyen rövid idő alatt ennyien nézik-hallgatják a szerzeményeimet, az nagyon felvillanyoz. Ilyenkor mindig kapok egy újabb löketet, és érzem, hogy érdemes tovább csinálni. Az elmúlt időszak nem volt könnyű senkinek, nekem sem, de nagyon sokat segít az, hogy az online felületeken érzem a közönség jelenlétét, támogatását, szeretetét.

Szükséged van néha elvonulni és kicsit feltöltődni egy-egy dal megszületése előtt?

Ez változó. Alapvetően nem szeretek egyedül lenni. Nekem sokszor az is elég, ha csak ott ül mellettem valaki, amíg csinálok egy dalt, néha mond egy véleményt, egy érzést, egy ötletet, és máris tudok tovább haladni. Ebben sokat segít a párom, aki sokszor bejön velem a stúdióba, és együtt ötletelünk. Ahol a stúdióm van, ott több zenész is dolgozik, így sokat segít az is, ha átmegyek a szomszédba egy kis biztatásért. Persze vannak rövidebb időszakok, amikor kell egy kis magány, hogy átgondoljam a dolgokat, de ez ritkán fordul elő. 

Igaz, hogy már a videóklipek forgatókönyve is a te terveid alapján készül és az utómunkából is bőven kiveszed a részed?

Igen, elég önállóan intézem ezeket a dolgokat, mert valahogy nálam a hang és a kép egy egységet alkot. Sokszor már úgy fejezem be a dalírást, hogy közben látom magam előtt, hogy mikor, mi fog történni a klipben. Szeretek a rendezéssel és az utómunkákkal is foglalkozni. Kicsit túlságosan is, mert néha annyira belemerülök, hogy rám kell szólni, hogy most már fejezzem be, és jelenjen meg végre az a videó. A videóklip készítés igazság szerint a hobbim.

Úgy érzed ez a jövő? Mármint, hogy egy előadó akkor lesz hosszútávon hiteles és ezáltal sikeres, ha a lehető legtöbb fázist ő maga csinálja a dal születésétől a klip fényelésétől a vágásig?

Azt gondolom, hogy a sikerhez mindenképpen szükség van arra, hogy az ember átlássa a teljes folyamatot, még akkor is, ha nem feltétlenül ő maga csinál meg minden munkát. Sok esetben előny, hogy mindent én csinálok, de persze nem gyorsítja meg tempót, mert egy nap nekem is csak 24 órából áll.  

 

RG 2 700x

 

Már 15 évesen Országos Zeneiskola Gitárversenyt nyertél és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára is jártál, klasszikus gitár szakra. Mennyire határozta meg a klasszikus zene a saját zenei stílusod? 

A klasszikus zene nagyon jó alapot ad a zenéléshez. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy tanulja meg az alapokat, mert szükség van rá zenélés, hangszerelés és dalírás közben. Viszont ez nem elég ahhoz, hogy az ember slágert írjon. Ahhoz, hogy egy dal meg tudja érinteni az embereket, ahhoz kell valami plusz a művész saját életéből, tapasztalataiból. Valami olyan őszinte megnyilvánulás, ami megérinti a közönséget. A dalaim közül tipikusan azok lettek nagy slágerek, amiknek a megírásába belehaltam. Persze nem törvényszerű ez a depresszív hangulat, vannak olyan szerzők, akik bulisabb zenéket tudnak jól megírni, van olyan, aki kimondottan felszabadító, vidám hangulatú számokat komponál. Én úgy érzem, hogy abban vagyok jó, hogy valamilyen szomorú igazságról, vagy éppen tabu témáról énekeljek az embereknek. 

Évek óta a feleséged a menedzsered. Milyen a közös munka? Előfordul, hogy hazaviszitek a munkát?

Igen, lassan 6 éve dolgozunk együtt Beával. Már egy párt alkottunk, amikor eldöntöttük, hogy együtt fogunk dolgozni. Igazság szerint egyikőnk sem így tervezte, és eleinte a környezetünk sem nézte jó szemmel, de nagyon adta magát a dolog. Bea előtte is kulturális területen dolgozott, sokszor besegített nekem, ezért úgy döntöttünk, megpróbáljuk. Ennyi idő távlatában úgy gondolom, hogy bevált. Nekünk kimondottan jó, hogy ennyire sokat vagyunk együtt, és nem csak a nap végén, fáradtan 1-2 óra alatt próbáljuk elmondani egymásnak, hogy mi történt velünk napközben. Nálunk nincs ilyen, hogy hazavisszük vagy nem visszük haza a munkát. Ebben élünk, erről szólnak a mindennapjaink, és az esetek nagy többségében nem érezzük munkának, amit csinálunk. Szeretünk együtt lenni és szeretjük, amit csinálunk. Persze, amikor a kislányunkkal vagyunk, akkor csak rá koncentrálunk. Lorina nem is hagyná, hogy ez másképp legyen. 

 

 rácz gergő 02461 700x

 

A kislányod közel 3 éves. Megmutatkozott már a zenei tehetsége? Örülnél, ha ezt az utat választaná?

Lorina egy csoda. 7 hónapos korában kezdett el beszélni, másfél évesen már mondókázott és énekelt. Nagyon tehetséges, ilyen pici korban ritka, ha valaki tud pontosan dallamot és ritmust is énekelni, és ő nagyon ügyesen csinálja ezt. Zongorázni, furulyázni, hegedülni is szeret, sőt saját kis dalocskákat is ki szokott találni. De egyébként más területeken is nagyon ügyes, például már ismeri az összes betűt és számot. Nincs bennem olyan, hogy szeretném, hogy zenével foglalkozzon, de olyan sincs, hogy ne. Azt szeretném, hogy megtalálja azt az utat, ami őt boldoggá és sikeressé teszi.

Emlékszel arra a pillanatra gyerekkorodból, amikor eldöntötted, hogy zenével akarsz foglalkozni? A szüleid támogatták az elhatározásodat, vagy úgy vélték, hogy ez legyen egy hasznos hobbi, de azért legyen egy „rendes” szakmád?

Tökéletesen emlékszem. Egy Europe gitárszólót hallgattam, ami annyira megérintett, hogy én onnantól kezdve biztosan tudtam, hogy nekem ez a hivatásom. A szüleim egyáltalán nem támogatták ezt az ötletet. Anyukám és apukám is le akart beszélni a zenélésről. Több mint egy évig könyörögtem, hogy vegyenek nekem egy gitárt. Nem volt egyszerű menet. Úgy képzelték el, hogy én fogom tovább vinni a családi vállalkozást, és persze féltettek is ettől a szakmától. Nem volt sem rokon, sem ismerős, akinek bármi köze lett volna ehhez a területhez, és úgy gondolták, hogy ismeretség nélkül nem tudok majd lehetőségekhez jutni és érvényesülni. Én viszont nagyon kitartó voltam, és nem gondoltam meg magam. Tény, hogy rengeteget kellett, és kell is dolgozni, de ezt minden nap szívesen teszem. Volt, hogy a legnagyobb havazásban vártam kint az ajtó előtt órákig egy kiadó igazgatóját, hogy megmutathassam a zenéimet, és olyan is volt, hogy a telefonkönyvből kerestem ki egy menedzser címét, odamentem az ajtaja elé a magnómmal és lejátszottam neki a dalaimat. A mai napig jó ezekre visszagondolni. Mostanra pedig természetesen a szüleim is örülnek, hogy így alakult az életem.

Régóta vagy a pályán, és azt hiszem egyértelműen kijelenthetjük, hogy mindig meg tudsz újulni. 2020-ban a Mostantól című daloddal gyakorlatilag letaroltátok a zeneipart. Rengeteg díj, rádiós rekord, óriási YouTube nézettség… Van valami titkod? Szerinted mi van ebben a dalban, ami miatt ennyire szeretik az emberek?

Sokszor kérdezik tőlem ezt a titok dolgot, de igazság szerint nincs titkom. A Mostantól sikere szerintem az őszinteségében és a szókimondásában rejlik. Sokan úgy definiálják, hogy ez a dal a megcsalásról szól. És végül is igen, arról is. De igazából ez a dal a feltétel nélküli szeretetről is szól. Amikor annyira szeretsz valakit, hogy bármit is tett, vele maradsz, mert annyira szereted, hogy nem tudsz másképp dönteni. 

Orsovai Reni tulajdonképpen Neked köszönheti, hogy megismerte az ország, hiszen az elmúlt időszakban 3 hatalmas slágert is vele énekeltél. Szerencsés, hogy ilyen mentora van. Hogyan kezdődött a kapcsolatotok?

Amikor először beszéltünk, akkor ő egy rádiónál dolgozott, interjút készített velem, és akkor említette, hogy énekel. Mivel nekem pont nem tudott eljönni a vokalistám az egyik koncertemre, kapóra jött a dolog, és megkérdeztem, hogy be tudna-e ugrani a helyére. Már első alkalommal nagyon gördülékenyen ment a közös munka, jó volt vele színpadon lenni, így ő lett a vokalistám. Öt év alatt többször is megemlítette, hogy valamikor énekelhetnénk közösen, és végül erre is sor került. A Mostantól női részét többen is felénekelték, Reni volt az egyik, és nagyon tetszett a hangjával ez a dal. Ő pedig jó sokszor felhívott és elmondta, hogy nagyon szeretné, ha ő lehetne a duettpartnerem. Ő lett. 

 

RG 700x

 

Elégedett vagy azzal, ahol most tartasz? 

Nem vagyok vele elégedett, de szerintem ez nem feltétlenül probléma. Kell egy kis elégedetlenség ahhoz, hogy az ember tovább tudjon haladni. Ha valaki nagyon meg van elégedve mindennel, akkor könnyen lehet, hogy leáll. Az alkotáshoz mindig kell egy újabb és újabb törekvés, ami előrevisz. Ez persze így könnyűnek hangzik, a gyakorlatban sokszor nehezebb. Iszonyatosan precíz vagyok, túlságosan is. Sokszor érzem úgy, hogy nem elég jó, amit csinálok. Ilyenkor sokat segít Bea, mert szól, hogy ne vesszek el annyira a részletekben. 

Ha visszamennél az időben, mi az, amit mai fejjel tanácsolnál a pályakezdő önmagadnak?

Sokkal több önbizalmat tanácsolnék magamnak. Rengeteg komplexust küzdöttem le, mire idáig eljutottam, és még most is van jópár. Ezek nem könnyítik meg a zenélést és az életet sem. Tudatosan kell a pozitívumokra koncentrálni ahhoz, hogy az ember haladni tudjon, és jól is érezze magát közben. 

Mik a terveid a jövőre nézve? 

Általában csak a közeljövőre tervezek, bár mostanában ez sem olyan egyszerű. Sok dal van készülőben most egyszerre, így elsősorban szeretném ezeket befejezni, és megmutatni az embereknek. Végre indulnak a koncertek, és bízom benne, hogy idén nyáron egytől egyig meg is lesznek tartva, és nemcsak az online felületeken, hanem élőben is láthatom végre a közönség reakcióját az új dalokra.

Az interjú először a Zenész Magazin 2021. augusztusi számában jelent meg.