zenesz_logo.pngAmikor kiállok a színpadra és énekelek, mindig a szórakoztatást tartom szem előtt, és ez soha sem lesz kérdés, igyekszem bevonni a közönséget az előadásba, és akkor érzem magam a legjobban, ha ez sikerül is.

 

IMG_9620_700.jpg

 

 

 

Sokak kedvence volt már akkor is, amikor a Group 'N' Swing zenekar énekeseként bemutatkozott, de az országos ismertséget a The Voice hozta meg számára. Februártól azonban saját zenekarával folytatja az előadói pályát. Közvetlen előadói stílusának sok rajongót köszönhet. Az idei Dalban bizonyította, hogy ő és a swing, egy életre barátságot kötöttek egymással.

 

Mi volt, ami eldöntötte, hogy énekes leszel, és miért fordultál a swing felé?

 

Már az iskolában is állandóan ütöttem a padot, csörögtem, zörögtem, hamar kiderült, hogy vonzódom a hangszerekhez. 1991-ben indult a zeneiskolában ütőhangszeres tanszak, amit Sárkány Zsolt kamaraművész vezetett, aki hamar megszeretette velem a színpadot. Az együttzenélés öröme meghatározó élményt nyújtott számomra, ezért már akkor egyértelmű volt, hogy a zene fontos része lesz az életemnek. Mindig is csapatember voltam, zenészek társaságában nőttem fel, így teljesen összefolyt a magánéletem a zenével.

 

Ekkor még csak doboltam, de mindig szerettem énekelni. Otthon a hangfelvételekről írtam le a szövegeket és énekeltem az éppen aktuális slágereket. Nagy kedvencem volt a United zenekar és mivel azt hallottam, hogy ők is oktatnak a székesfehérvári zenesuliban, azonnal felvételiztem. Mivel dob szakra nem vettek fel, a következő évben a barátaim unszolására énekre jelentkeztem. Közben Németországban dolgoztam 10 hónapot, aminek a bevételét a zenei tanulmányaimra fordítottam.

 

Az éneklés 2001-ben kezdődött, akkor kezdtem Pély Barnánál jazz-éneket tanulni. A swing műfajjal is itt találkoztam igazán először. A hangképzés mellett zeneelméleti tárgyakat is tanultunk. Hamar kiderült, hogy a Frank Sinatra féle hangszerelések illenek a hangomhoz.

 

 

 

IMG_9531_700.jpg

 

 

 

Hogy anyagilag fenn tudjam tartani magam, parti zenekarokkal dolgoztam ebben az időben. Egyre több zenekarral léptem fel, végigmentem a lépcsőkön a különféle stílusokat kipróbálva. 2009-ben csatlakoztam a Group 'N' Swing zenekarhoz. Jól meghangszerelt és minőségi, magyar nyelvű saját dalokat játszottunk, itt mindenki kivette a részét a showból. A 40-es,50-es évek Amerikájának zenéje, az első pillanattó magával ragadott. Ekkor már 3 éve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének szakára jártam. Mellette azért még volt parti zenekar, karaoke műsorvezetés a legkülönbözőbb rendezvényeken, sokat tanultam a szakmáról ebben az időszakban. Az éneklésből éltem, de egy idő után úgy éreztem, hogy látványos eredményt csak akkor tudok elérni, ha jelentkezem egy tehetségkutató műsorba. A Megasztár legjobb ötven énekese közé sikerült bekerülnöm, de nem sikerült bejutni az élő show-ba. Nagyon csalódott voltam, de most visszatekintve, talán jobb is, hogy így történt. Akkor még csak pár éve tanultam énekelni, nem alakult ki bennem, hogy  milyen műfajban érzem magam igazán jól. A The Voice esetében már pontosan tudtam milyen zenei irányt szeretnék képviselni. Elsőként a Maroon5 "Moves like Jagger" című dalával léptem a mesterek elé. Amit áthangszereltünk a zenekarral a saját ízlésem szerint. Második helyezést értem el a The Voice-ban, ezután kezdődött el igazán a szólókarrierem, amit azóta is lépésről-lépésre építgetek, mindezt saját erőből.

 

Tavaly októberben jelent meg az első önálló nagylemezem "Egyszerű az élet" címmel. Az albumot egy teltházas lemezbemutató koncert keretein belül mutattunk be a saját zenekarommal. 14 dal került fel a korongra, ebből nyolc magyar nyelvű saját dalt és hat világsláger feldolgozása. A lemez sikere után egyre több felkérés érkezett, amit egyre nehezebben tudtam összehangolni a Group'N'Swing fellépéseivel. Ezért meg kellett hoznom egy nehéz döntést, 5 év után elváltak útjaink a zenekarral.

 

A Dal Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi dalválasztó műsorában a döntőbe jutottál, mondanál erről pár szót?

 

Igen, a "That's How It Goes" című dalom kimondottan a hazai eurovíziós dalversenyre készült. Elsődlegesen szórakoztatni szerettem volna, mosolyt csalni az emberek arcára. Fontos volt számomra, abban a három percben mindenki jól érezze magát, és akár táncolhattak is otthon a tévé előtt vagy éppen a stúdióban. Swinges lüktetésű a nóta, de pop, electro-swing zenei hatásokkal, modernebb hangzással. Azt vettem észre, hogy nagyon működik ez a műfaj és egyre többen szeretik, csak el kell juttatni a közönséghez.

 

 

GĂĄjer BĂĄlint_4_700.jpg

 

 

 

Milyen terveid vannak idén?

 

A havi rendszerességű pesti klubkoncertjeim mellett, koncerteket tervezek vidéken is - többek között egy győri nagykoncertet is. Idén lenne Frank Sinatra száz éves, ebből az alkalomból március 8-án egy különleges koncertshow-al készülünk. Vastag Tamás, Kocsis Tibor, Lányi Lala és a Studio 11 ensemble zenekar kíséretében lépünk színpadra a MOM-ban.  Az önálló koncertjeimen ismert világslágerek feldolgozásai és a saját magyar nyelvű dalaim  hangzanak el. Elég változatos a zenei stílus, a swingek mellett, latin és pop hangszerelésű dalokat is énekelek. Úgy próbálom összeállítani a műsort, hogy változatos legyen. A fellépéseimen azt szeretném elérni, hogy amit csinálok, az örömet szerezzen azoknak, akik szeretik a zenémet, az egész „önazonos” legyen, és az általam előadott dalokkal engem azonosítsanak. Ebben az évben születnek még új dalok és szeretném a már meglévő lemezanyagot is népszerűsíteni minél szélesebb rétegben. Emellett több nagy produkcióba is meghívást kaptam ebben az évben.

 

Van „Ars Poetikád”– lehet ilyenről egy énekes estében beszélni?

 

Amikor kiállok a színpadra és énekelek, mindig a szórakoztatást tartom szem előtt, és ez soha sem lesz kérdés, igyekszem bevonni a közönséget az előadásba, és akkor érzem magam a legjobban, ha ez sikerül is. Szabad ennél többre vágyni?

 

Gájer Bálint hivatalos honlapja

 

( - )