zenesz_logo.pngMiután a zenekar által négy évig használt Gesarol nevet betiltották, az 1973. május 1-étől P.Mobilként tovább működő hard rock banda egy generáció életének részévé vált.

 

 

6236_700.jpg

 

 

Miután a zenekar által négy évig használt Gesarol nevet betiltották, az 1973. május 1-étől P.Mobilként tovább működő hard rock banda egy generáció életének részévé vált. Több ezer koncerttel valamint számos lemezalbummal a háta mögött vívta sokszor kilátástalannak tűnő szélmalomharcát a korabeli kultúrhatalommal, ám e küzdelemben ma sincs fegyvernyugvás. Mindezek ellenére a maguk által kijelölt úton „mentek tovább”. Immár több mint négy és fél évtizedes pályafutásuk során lemez és mozgókép kiadványok sora igazolja az általuk felállított tézist, miszerint „a rock örök és elpusztíthatatlan”.

 

Voltak félreérthetetlen jelei annak, amikor a tizenkét esztendőn át működő – tagcseréket sem nélkülöző – P.Mobil felállás 2009 év szeptemberére, akkori formájában, megszűnt létezni. A Schuster, Sárvári, Póka, Baranyi, ifj. Tornóczky, Szakadáti összetételű csapat a kispesti Bozsik futballstadionban, a negyvenéves évfordulóra megjelenő Mobileum album dalait népszerűsítve még lejátssza jubileumi koncertjét, ám az év végére jelentős változás áll be a zenekar életében. Az alapító-zenekarvezető, az énekes Baranyi László és a veterán gitáros Sárvári Vilmos mellett vadonatúj ritmusszekcióval (Szebelédi Zsolt – dob és Tarnai Dániel – basszusgitár), valamint Papp Gyula személyében ismét billentyűs felállással vág neki az elkövetkező éveknek.

 

2010 decemberére új szerzemény ősbemutatója jelzi, hogy az Örökmozgó ismét mozgásba lendült. A Szebelédi Zsolt jegyezte Nagyon fáj, valamint a következő év végén, klubkoncerten bemutatott Nyomjad papa (szerző Baranyi László) mobilos tempóját, fülbemászó dallamát hamar befogadja a zenekar mellett hűségesen kitartó kemény mag. Előbbi a vadonatúj sorlemezt megelőző, Miskolci kocsonya címmel 2012 májusában boltokba került dupla koncertalbumra is felkerül. Ugyanabban az esztendőben ugyancsak Szebelédi Zsolt dobos tollából megszületik a címadó dal: Farkasok völgye Kárpát-medence. Mindeddig az egyetlen P.Mobil szám, amely születése pillanatától végig kísérhető. Ugyanis egy jókedvű össz-zenekari bulizás alkalmából a szerző akusztikus gitárján megmutatott egy dallamtöredéket, amelyet a házigazda kameráján rögzített, így az ötletet később tovább tudták gondolni.

 

 

 

farkasok CD-cĂ­mlap_600.jpg

 

 

 

A három új dal (nem számítva a másodikként bemutatott, de lemezre végül nem rögzített Nagy lalala c. számot) közönségtesztje visszaigazolja, hogy jó úton járnak. 2013 nyarán újabb tagcserét - Papp Gyula – Szabó Péter billentyűsváltás - követően, gőzerővel folytatódnak a Farkasok völgye Kárpát-medence album stúdiómunkái. Öt esztendővel a Mobileum CD és kettővel a Miskolci kocsonya koncertkorongok megjelenése után - Baranyi László énekes-gitáros, aki „civilben” hangmérnök, házi stúdiójában - sorra rögzítik az elkészült a dalokat. A dobokat az egykori P.Mobil ütőhangszeresnél, Németh Gábornál veszik fel, a sávokat pedig kitűnő érzékkel keveri meg házi stúdiójában az énekes-hangmérnök.  Leszámítva a szinte utolsó pillanatban érkező fiatal orgonistát, a dalszerzésből minden egyes zenekari tag kiveszi részét. Szebelédi és Sárvári négy-négy, Baranyi és Tarnai Dániel basszusgitáros két-két opusszal járul hozzá a tizenkét alapszerzeményhez. A szövegeket minden esetben a zenekarvezető-alapító Schuster Lóránt jegyzi, aki súlyos betegsége ellenére, arról szinte tudomást sem véve, töretlen lendülettel cipeli hátán az egész produkciót. Öt bónusz dal is helyet kap az albumon, amelyből három a P.Mobil egykori legendás gitárosának, Bencsik Sándornak állít emléket. Friss, mai fülnek hallgatható előadásmódban, korszerű hangszereléssel szólal meg a tragikus körülmények között elhunyt dalszerző-gitáros első, utolsó, valamint legsikeresebb szerzeménye – ez utóbbi, a Kétforintos dal, akusztikus változatban. Emellett a Csitári-hegyek alatt népdal rockosított verziója, valamint az előző albumról lemaradt Gyöngyök és disznók újra rögzített változata teszi teljessé a bónusz felvételeket.

 

 

 

Farkasok CD-borĂ­tĂł hĂĄtlap_600.jpg

 

 

 

A P.Mobil tizedik stúdióalbuma (ha beleszámítjuk a zenekar 1978-ban rögzített, de csak húsz évvel később kiadott Láng Művelődési Központ koncertjét, az „Első nagylemezt” is) a Farkasok völgye Kárpát-medence némileg rendhagyó körülmények között látott napvilágot. A Grund Records kiadó gondozásában, nyolcvannégy oldalas exkluzív kiadvány – a Joker Special Magazin – mellékleteként több ezres példányban talált gazdára, mára a zeneanyag, műanyagtokos változatban, a második kiadását éli. Kár, hogy a napjainkban szokatlanul magas eladási példányszámot produkáló kiadványt a MAHASZ nem jegyzi aranylemezként…

 

2014-ben az Élve vagy halva, idén a Tudom, hogy ki vagyok! országos turné gerincét az új nagylemez anyaga adja. Végigjárva a városi klubokat, nyári fesztivál és különböző falu, illetve városi rendezvényeket, a P.Mobilt mindenütt teltház és a közönség szeretete fogadja. Ezzel bizonyságot nyert Schuster Lóránt hosszú évek alatt összegyűjtött tapasztalatai alapján megfogalmazott másik alapigazság: „A rockzene halott, de a P.Mobilnak elfelejtettek szólni…”

 

 

 

 

A P.Mobil hivatalos weboldala

< Hegedűs István>