zenesz_logo.png
Gitáros, énekes, dalszerző és most már a nevét viselő RockMilady Band frontembere. Ismertségét elsősorban YouTube csatornáján alapozta meg, de zenekarával folyamatosan koncertezik, civilben pedig fogorvos.

Ha jól tudom először akusztikus gitáron tanultál… Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a gitárral és játszol-e valamilyen más hangszeren is?

Igen, 13 évesen magántanárnál kezdtem gitározni, először akusztikus gitáron. A családomban mindig jelen volt a zene, és szüleim kérdezték egyik alkalommal, hogy nem szeretnék-e valamilyen hangszeren tanulni. Én a gitárt választottam, mert azt gondoltam, hogy egy szál gitárral egy tábortűznél nagyon jó hangulatot lehet csinálni. Aztán jöttek az első akkordok, technikai elemek, és a gitárórák a hétköznapi tanulmányaim részévé váltak. Egyébként addig másik hangszeren sohasem tanultam. A tanárom javaslatára két és fél év után kaptam szüleimtől egy elektromos gitárt. Ez új fejezet volt az életemben. Az első komolyabb dal az Eagles Hotel California c. száma volt, amiben akkor nagyon sok munkám volt, mert természetesen a dalt a gitárszólóval együtt „illett” megtanulnom. Ez akkora élmény volt, hogy ekkor döntöttem el, hogy a gitár és én örökre elválaszthatatlanok leszünk.

 

 

A gitározás volt a fő cél, és az éneklés csak később jött, vagy a kezdetektől gitáros-énekes akartál lenni?

Az elsődleges cél a gitározás volt és aztán később az éneklés párhuzamosan jött az életemben. Ahogy egy-egy dalt elgitároztam elkezdtem automatikusan melléénekelni a szöveget.  Később pedig elkezdtem saját dalokat is írni, ekkor még fontosabbá vált a gitározás mellett az éneklés. Viszont hamar rá kellett jönnöm, hogy az éneklés egy külön tudomány, így aztán a gitározás mellett énektanárhoz is jártam.

Jól gondolom, hogy az első nagy YouTube nézettséget a Hallelujah feldolgozásoddal érted el?

Igen, ez egy érdekes helyzet volt. A Hallelujah c. dal, mint sokaknak, nekem is az egyik kedvencem volt, mindenképpen fel szerettem volna dolgozni. De tudtam, hogy az eredeti verziót világsztárok is feldolgozták, így sok újat nem tudok a dalhoz adni. Sokat gondolkoztam azon, hogy mi az, amit hozzá tudok tenni ehhez a csodálatos dalhoz, mire úgy döntöttem, hogy az én verziómban helyettem a gitárom fog „énekelni”. Bár féltem elhagyni az eredeti szöveget, de szerettem volna gitáron megszólaltatni a dal érzelmi világát, így elkészült egy gitárinspirációs feldolgozás. Boldog vagyok, mert mára a közel 15 milliós nézettséggel világszerte sikeres lett.

 IMGG9934 750x

 

Mikor kezdtél el élőben is fellépni? Akkor már Stella húgod is veled játszott?

2015-ben volt az első komolyabb fellépésem, Balázs Fecó meghívására a KORÁL előtt léptem fel akkor még háttéralappal. Ezzel párhuzamosan kezdtem meg az egyetemi tanulmányaimat is, úgyhogy ekkor még maradt is ez a felállás, mert az egyetem mellett nem maradt időm egy zenekar megszervezésére. A húgom előszőr 2021-ben lépett fel velem vendégként, amikor a legendás brit SLADE előtt koncerteztem. Ez nagyon jól sikerült, és ekkoriban a húgommal már otthon is jammelgettünk, éreztük, hogy a későbbiekben szeretnénk együtt zenélni.

 

 

A művészneved azt sugallja, hogy rockzenét játszol, ami a külföldi feldolgozásokat tekintve igaz is, de az egyre sikeresebb saját dalaid inkább a pop kategóriába sorolhatók. Ez a mainstream média – rádió, tévé – elvárásai miatt alakult így, vagy te alakítottad így?

Nagyon szépen köszönöm ezt a kérdést, mert egy kicsit a kedves olvasót a kulisszatitkaim mögé engedi bepillantani. Az első perctől kezdve tudatos a munkám, hiszen azt is tudtam, hogy televíziós vetélkedőkben nem fogok részt venni, és szándékosan a rögösebb utat választottam. A művésznevemmel a célom annyi volt, hogy a világ bármely pontján azonnal beazonosítható és összekeverhetetlen legyek: egy pop-rock zenét játszó lány, RockMilady. Ráadásul a pop és rock művészeti kategória úgy gondolom, hogy elválaszthatatlan. Felmértem, hogy a zúzósabb dalok, amelyek a koncerteken húzzák a közönséget, a rádióban kicsit „kilógnak”. Viszont hiába nagyobb a lírai dalaimnak a hallgatottsága, azok némileg leültetik a koncerten a hangulatot. Ennek a szellemében készült el a Neked adtam mindent c. nagyon sikeres dalom, amelyben igyekeztem megcsillantani a gitározás szépségeit, de a dal mai szóhasználattal „rádióbarát” maradt.

 IMGG9922 750x

 

Felmerült benned, hogy olyan dalokat készíts, amelyek populárisak, de az ének mellett hosszabb, hangsúlyosabb gitár részek is vannak benne?

Ha pop-rock dalt írok, azok zeneileg nem igénylik a hosszabb gitárszólókat, de természetesen a dal hangulatához mérten szoktam gitárszólót belecsempészni. Ilyenkor törekszem a rövidebb, zenei stílusában megfelelő gitárszólókra. A saját dalaim mellett készítek gitárinspirációs dalfeldolgozásokat is, mint például a már fentebb említett Hallelujah, ahol pedig gitárral teremtem meg az egész dal hangulatvilágát. De pl. a koncertnyitó Rock-szerenád c. dalomban különböző stílusú gitárszólókkal építem fel a dalt. Ezekben az esetekben természetesen a gitáron van a hangsúly.

 

 

Ha jól tudom, ebben az évben jött létre a RockMilady Band. Mi az alapkoncepció? Mostantól te vagy a RockMilady Band frontembere és a zenekart toljátok teljes erőből, vagy RockMilady Noéminek lett egy állandó kísérőzenekara és továbbra is te vagy a fókuszban?

Hosszú éveken keresztül álmom volt egy saját banda, de az egyetemi tanulmányaimat nem tudtam a próbákkal összeegyeztetni. 2020 nyarán befejeztem az egyetemet, fogorvos lettem, de akkor jött a Covid. A koncertezés mindenki számára leállt, így a zenekar alapítás megint csak eltolódott. Végül amikor 2022. októberében felkértek, hogy a 2023-as Harley Davidson fesztiválon koncertezzek, döntöttem el, hogy oda már saját bandával megyek. Így lett a banda neve az én nevem után a RockMilady Band, tehát ez nem egy kísérőzenekar.

A koncertezéssel párhuzamosan a YouTube jelenléted is ugyanolyan intenzitással megmarad?

153 ezer a feliratkozóm, és a sok pozitív visszajelzés folyamatosan a további munkára inspirál. Rengeteg új zenei ötletem van, és a hétköznapokban természetesen írom az új dalokat. Ha egy-egy új dalnak lesz képi megjelenése, akkor természetesen ez felkerül a YouTube csatornámra is. A bandámmal pedig elvisszük koncert formájában a közönségnek az összes új dalt és zenei elképzelést.

 IMGG6084 750x

 

Az Ibanez magyarországi forgalmazójától kaptál egy Ibanez SML721 gitárt, korábban pedig egy Ibanez Steve Vai JEM modellen játszottál. Most mindkettőt párhuzamosan használod, vagy letetted a voksod valamelyik mellett?

Hosszú évekbe telt, amíg megállapodtam az Ibanez Jam Steve Vai modell mellett. Addig nagyon sok különböző márkájú gitárt kipróbáltam, a hangzáson túl fontos volt a kényelmi szempont is. Az Ibanez Jam Steve Vai modell volt az első, amit kipróbáláskor szinte órákig nem tudtam letenni. Minden hang úgy szólalt meg, ahogy szerettem volna. Ráadásul stúdióban is élvezetes volt vele alkotni, és koncerteken is az elvárásaimnak megfelelően szólt. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ez év nyarán az Ibanez forgalmazójától, a Meinl Distribution magyarországi képviselőjétől kölcsönös marketing együttműködés keretében kaptam egy SML721 modellt. Csodaszép gitár, és bár az első pillanatban furcsa volt, főleg a változó menzúra miatt, néhány nap múlva már szinte „eggyé váltam vele”, és azóta sem tudom letenni. Jelenleg stúdióban és koncerten is az SML721-et használom általában, bár van olyan hangzás, aminél visszatérek a fehér Steve Vai modellhez is.

 

rm021 750x

 

Mit szeretsz az Ibanez gitárokban leginkább?

Nagyon tetszik bennük a letisztult forma, szép, precíz és ízléses a kialakításuk. Erőteljes, nyitott hangzásuk van, nagyon stabil a hangolásuk, nagyon kényelmes a nyak, a fogólap. Könnyű velük a nyújtás, és mind a rockosabb, metalosabb, mind a lírai dalokban egyaránt öröm velük a játék. Az SML721 modellnél a dőlt bundok még inkább kényelmessé teszik a játékot. Ráadásul a Rose Gold Chameleon színe még a fotósok számára is egyfajta varázslat.

Nem gondoltál még arra, hogy húgoddal egy kéttagú formációt alkossatok, mert két csinos bőrszerkós fiatal lányt talán jobban el lehet adni, mint egy többtagú zenekart?

Nagy öröm számomra, hogy húgom, BassSister Stella mellettem van a színpadon. Ő nyolc évig dobolt és már-már úgy tűnt, hogy a fellépéseimen dobolni fog. Aztán 4-5 éve a basszusgitárt választotta másodhangszernek, és onnan kezdve ez lett a nagy szerelem. Sőt egy hónapja egy SRMD205 öthúros basszusgitárt kapott az Ibaneztől, szintén marketing együttműködési megállapodás keretében. A színpadon egymás mellett vagyunk, összedolgozunk.  Mint már említettem, a legendás brit SLADE előtt ketten léptünk fel zenei alappal, fantasztikus volt, de úgy gondolom jelenleg a bandával egységesebbek vagyunk.

 

 

Mondanál valamit a közeli és a középtávú terveidről?

A legközelebbi tervem, hogy a Hallelujához hasonló Beatles inspirációs feldolgozásomhoz mielőbb elkészítsük a klipet. Emellett még új dalaimat is szeretném stúdióban felvenni, ezeken még sokat kell dolgoznom. Középtávú tervem, hogy a RockMilady Banddel előkészítjük a következő évi fellépéseket, és beépítjük a koncert anyagába az új dalokat is. Középtávú tervem még egy olyan CD kiadása, amelyen a legkedvesebb dalaim hallhatóak, illetve pár meglepetés dal is felkerülne rá.

Tudjuk, hogy „civilben” fogorvos vagy és aktívan praktizálsz. Eljöhet az a pillanat, amikor a fogorvosi hivatást feladod a zenélésért?

Az az igazság, hogy mivel mind a fogorvosi hivatásom, mind a zene nagyon fontos része az életemnek, és mindkettőt örömmel csinálom nap mint nap, ez az opció nem merült bennem fel.

Köszönöm az interjút!


 Ez az interjú először a Zenész Magazin 2023. októberi számában volt olvasható.