zenesz_logo.pngCurta (Pájer Gábor) amellett, hogy a 2002-ben alapított SativuS (Még várj, Lusta lány, Kicsiként, a képzeletünk szüleménye) formációban állja meg helyét (amit sokan a 2018-as A DAL című műsorban ismerhettek meg), szólóban is alkot.

 C 600x


Kitartó munkásságának hála nem csak Sopronban, de országszerte is egyre népszerűbb a hiphop műfaj kedvelői körében. Témáit széles skáláról, gondosan válogatja meg, szövegeit rafináltan, jó ízléssel építi fel. Curta nem csak zeneileg erős, anyagainak képi aláfestését, a klipeket is rendre ő alkotja meg (rendezés, utómunka).

Bár időnként mindenkinek jól eshet egy kis egyedüllét, az elmélyült elemzés, a befelé figyelés, de a pandémia alatt, amikor az átlagosnál jobban elvoltunk vágva a társasági élettől, mindannyian megélhettük a magányosság nem túl kellemes oldalát is, ki állandósult, ki pedig átmeneti állapotként. Az előadó egy kisebb közreműködés-dömping (Mentha - MindigMindig, NickName – Gettó, Jereván Zoo – Egy szép napon, Jereván Chef - Ismersz) után ismét szólóban jelentkezik. A Napokat üzenete nem más, minthogy a szürke hétköznapokban is meg lehet találni a szépet, mindazt, ami az elkövetkező időszakban erőt, motivációt nyújthat.

„Nem szerettem volna ebben a dalban eltúlozni dolgokat, nagyot mondani, csak a valóságot akartam közvetíteni. Sok élő hangszer van benne, életemben először játszottam fel gitár témát, de a zongorával besegített Szabó Márton „Piszkos” és a hegedűvel Fajkusz Levente is” – kezdte Curta, aki a jazz elemeivel fűszerezte zenéjét.

A Napokat szerzeményhez kisfilmszerű klip is forgott, ami egy magányosabb napot mesél el az ébredéstől a lefekvésig. „Az volt a cél, hogy a szövegben lévő elemekkel együtt működjön a videó. Szerintem ez jól sikerült, elég gördülékenyen ment a forgatás, egy nap alatt felvettük az egészet. Köszönöm Schilling Rolinak az operatőri melót, Ahmetnek pedig, hogy odaadta Sopron egyik legnépszerűbb gyroszozóját, az Ottimot” – tette hozzá még az előadó.

       

zene, szöveg: Curta
zongora: Szabó Márton "Piszkos"
hegedű: Fejkusz Levente
mix/master: CAP
video: Curta
operatőr: Schilling Roland

https://www.youtube.com/channel/UCNxdLCf5vMz9hcCQdGVbEPA
https://www.instagram.com/curtasativus/