zenesz_logo.png
– BORBÉLY TAMÁS – Az Ortega 2024-es újdonságai közé tartozó Thermo sorozat elektronikával felszerelt cutaway fazonú modelljét teszteltem.

Az Ortega új Thermo szériája olyan nejlonhúros gitárokat tartalmaz, melyeknek a válogatott faanyagai speciális hőkezelési eljáráson mentek keresztül annak érdekében, hogy a hangszer megkapja az öregebb gitárokra jellemző jó tulajdonságokat. Jelen tesztünkben az elektronikával felvértezett, cutaway-jellegű modellt vizsgáljuk meg, illetve mutatjuk be részletesebben.

 

RCE23RO web with background detail 01 1200x

Összerakás, kényelem

Az Ortega RCE23RO-t már első kézbevételkor is nagyon kényelmesnek éreztem. A nyakprofil a gyártó leírása szerint „extra slim”, amely nyilván a nejlonhúros berkeken belüli viszonyokhoz képest értendő. A 47 mm-es felsőnyereg szélesség is arról árulkodik, hogy lényegesen keskenyebb nyakkal rendelkezik, mint egy klasszikus gitár, sőt a könnyűzenében használatos nejlonhúros hangszerek sztenderdnek számító 48 mm-es szélessége alá megy egy milliméterrel. Az enyhe „D”-szerű nyak profilja is nagyon komfortos. A húrnyomás kiváló, főleg az alsó fekvésekben tűnt fel, hogy a húrok milyen közel vannak engedve a fogólaphoz, mindenféle zörgés nélkül.

RCE23RO web with background detail back 1200x

Hőkezelt jatoba fából készült fogólapjának oldalán a pozíciójelölők fekete színűek, ami szépen passzol a hangolókulcs ében színű tollaihoz és a szintén fekete húrrögzítő tengelyhez, de kevésbé jól látható, tehát a funkcionalitását kevésbé látja el, mintha fehér lenne. Sötét színük által még a nappali fénynél is kissé „megbújnak”, de egy sötétebb színpadon már igen kevés támpontot adhatnak.

A gitár cutaway testkiképzéssel rendelkezik, vagyis a felsőbb bundok is nagyon kényelmesen elérhetők. A híd tizenkét lyukas, ami nagyon kulturált, tiszta és esztétikus húrrögzítést tesz lehetővé, nem kell egymás alá fűzögetni a húrokat, mint a legtöbb nejlonhúros gitár húrláb esetében. Itt minden húr csak saját magával „áll kapcsolatban”, tehát esetleges szakadás esetén is sokkal gyorsabb és könnyebb a húrcsere. A kétirányú nyakállító pálca vége a hanglyukhoz közeli merevítőn található, könnyen elérhető, ezáltal nagyon kényelmesen beállítható a nyak.

RCE23RO web with background detail bridge 1100x


A gitár szinte minden faanyaga hőkezelt annak érdekében, hogy még szárazabb, hogy még rezonánsabb legyen. Ezzel a speciális eljárással gyakorlatilag egy „mesterségesen öregített” gitárt tudnak létrehozni, annak minden jó tulajdonságával együtt, és a faanyagok színei sötétebbek, mint a papírforma szerinti tónusuk. A gitárt nem is lakkozták, a maga természetes natúr színét hagyták érvényesülni, mely egy selyemfényű, szatén finish-t kapott.

 

RCE23RO web with background detail 10 1200x


Hang

Az Ortega RCE23RO alapvetően egy kellemes, meleg hangú gitár, melynél a magasabb tartományok (a H2-es és E1-es húrok) nagyon jó balanszban vannak az alsóbb (tekert) húrokkal, mind hangszínben, mind pedig dinamikában. Akusztikusan használva valaki talán kevésnek érezheti a mélyeket, de ez kierősítve bőségesen pótolható. A mélyebb tartományok inkább ropogósabbak, fürgébbek, ezáltal jól definiáltak, mintsem széles terpeszkedő, dunyha hangúak. A fenti megállapítás, mely szerint a gitár meleg tónusú ezzel együtt érvényes az összhangképre.

 

RCE23RO web with background detail 13 1100x

A Magus Pro elektronikát bevetve, a hangszer hangját kierősítve a piezo rendszeren is jól átjön a gitár akusztikus hangja, illetve a lehetőségek ki is tágulnak. Az elektronikát tekintve háromsávos EQ áll rendelkezésünkre a hangszín testreszabásához. A korábban említett mélyek esetleges hiánya itt olyan szinten pótolva van, hogy nekem például vágni kellett, hogy számomra komfortosan szóljon. Zenekari kontextusban jól érthető marad a mélytartomány is, könnyen odahúzható, ahol épp dolgoznia kell. Kisebb formációban, vagy például duóban, ahol a „teljes zenekart” egy gitár alkotja, viszont behúzható egy szignifikáns jelenléttel bíró mély támogatás is. A közép- és magas EQ is nagyon jól használható, még szélsőséges helyzetben is kiegyenlített marad a hang. A Magus Pro elektronika része egy fázisfordító kapcsoló (Phase), mellyel az esetleges gerjedések kiküszöbölhetőek. Egy integrált hangoló is a rendszer része, melynek kijelzője nagyon esztétikusan egy Ortega logóban van elhelyezve. Használatakor természetesen némítja a kimenő jelet, így mute gombként is funkcionál.

Összességében megállapítható, hogy a nagyon kellemes akusztikus hanggal rendelkező gitár, kierősítve, illetve az elektronikájának szolgáltatásait bedobva még szélesebb hangzás spektrumot képes lefedni ez az Ortega modell.  

RCE23RO web with background tok 600x

Összefoglalás, ajánlás

Az Ortega RCE23RO egy abszolút korrekt nejlonhúros gitár, melynek nyaka kivételesen komfortos lehet az elektromos gitárok világából érkezetteknek. Kedvező árával széles rétegeknek lehetőséget ad, hogy megízlelje a nejlonhúros gitár adta élményt. Kiváló ár-érték aránya által nagyon jó választás lehet azoknak, akiknek egy sokszínű műsorban kiegészítő hangszerként szükséges egy nejlonhúros gitár, csupán néhány dalra. Adott esetben főhangszerként is megállja a helyét. A gitárhoz tartozékként jár egy kiváló puhatok, mely olyan masszív, illetve esztétikus kidolgozású, hogy más gyártók esetében ilyen minőségű tok csak a prémium hangszerekhez jár.

Aki viszonylag kedvező áron keres egy kényelmes nejlonhúros akusztikus gitárt, mely akusztikusan is megszólal, illetve vonalban is szeretné használni, annak mindenképpen megér egy próbát az Ortega RCE23RO!

 

 

Technikai adatok

Forgalmazza: Meinl Distribution
Ár: 166 000 forint
Sorozat: Thermo
Méret: 4/4
Testkiképzés: cutaway
Fedlap: hőkezelt tömör lucfenyő
Nyak: égetett juhar (hőkezelt), extra slim
Hátlap, káva: pau ferro
Fogólap: hőkezelt jatoba
Menzúra: 630 mm, 24,80”
Nut szélesség: 47 mm
Bundok száma: 19
Hangszedő: piezo
Elektronika: Magus Pro/G
Kezelőszervek: magas, közép, mély, fázisfordító, hangerő
Beépített hangoló: van
Híd: hőkezelt jatoba, 12 lyukas
Szín: natúr
Finish: szatén
Tartozék: Ortega gigbag

Az Ortega gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.

Ezek is érdekelhetnek