zenesz_logo.png



Az Ampeg a napokban jelentette be SGT-DI nevű pedál formátumú előfokát, mely egyértelműen a márka zászlóshajójának tekinthető.

Ebben a pedálban oly módon találkozik a klasszikus analóg- és a modern digitális technológia, hogy mindkét világból az előnyöket igyekszik kiaknázni. Akár önmagában, akár egy pedálboard részeként az Ampeg SGT-DI tökéletes kiegészítője lehet a basszus setup-nak.

SGT DI Top SML 750x

Kezelőfelület

A kezelőfelület eléggé egyszerű, szerencsére a viszonylag sok szolgáltatást jól átlátható, felhasználóbarát módon tudjuk kihasználni. A sor elején található a hangerő, mely egy emeletes potméteren kapott helyet. Vele egy tengelyen, a „másik emeleten” a kompresszorhoz tartozó poti található. A beépített kompresszort ezzel az egy, több paramétert is egyszerre kezelő forgató gombbal tudjuk beállítani. A cég állítása szerint eléggé széles spektrumon állítható, így az enyhe kompressziótól a durvább „megfogásig” sok minden beállítható ezzel az egy potméterrel. Működését, vagyis a threshold (küszöbérték) elérését a mellette lévő LED felvillanása jelzi.

Jobbra haladva következik a három sávos EQ, magas, mély, és középállítási lehetőségekkel. Utóbbi paraméterezhető is 200 Hz - 3 kHz között. Utolsó potméterünk a sorban szintén egy emeletes verzió, mely a torz csatorna hangerejének és a torzítás mértékének a beállítására szolgál – Grit / Level.

A következő sorban négy mini kapcsoló található, az egyikkel három beépített láda modell közül tudunk választani (erről bővebben alább írunk). Ezután az EQ szekciót kiegészítve két kapcsoló található, melyekkel a szélsőségesebb mély, illetve magas tartományokat tudjuk testreszabni:

A sorban az utolsó kapcsolóval magának az előfoknak a jellegét tudjuk beállítani, ezzel gyakorlatilag két legendás Ampeg erősítő preamp változata közül választhatunk név szerint a SVT és a B15 verziók közül.

Alul két lábkapcsoló található, melyeket egy kis fém korlát választ el a kezelőfelülettől, ezáltal védve a kapcsolókat és potmétereket az esetleges taposástól. A baloldali lábkapcsoló PREAMP névre hallgat, gyakorlatilag ezzel kapcsolhatjuk be magát az egységet. A jobboldali, SGT kapcsolóval kapcsolhatjuk be a torzítót, melyhez a fent említett külön GRIT és LEVEL potméterek tartoznak.

SGT DI on desk angled left and close up of IR Loader 750x

 

Ládamodellezés

Az Ampeg SGT-DI beépített Impulse Response ládamodelleket tartalmaz, egészen pontosan az alábbiakat

 

SGT DI Left SML 750x

 

A pedál bal oldalán egy háromállású kapcsolóval választhatjuk meg, hogy a ládamodell ki van-e kapcsolva, avagy a CAB, vagy a USER modellek közül szeretnénk választani, vagyis hogy a front panelen melyikre vonatkozzon a háromállású kis választókapcsoló, melyről fent már írtunk. Gyárilag a USER részbe is három modell van mentve, de ezek felülírhatók, helyükre USB-n keresztül felölthető külső, saját IR ládamodell is. Ezt az Ampeg honlapjáról letölthető IR Loader applikációval, illetve szoftverrel végezhetjük el, ahol az IR-eket minimálisan testre is szabhatjuk a magas- és mély vágások megadásával, illetve az IR hangerejének beállításával. A ládamodellek hangerejének állítására amúgy fizikailag is van mód az egység baloldalán egy süllyeszthető potméterrel.

 

SGT DI Right side 750x

Egyéb szolgáltatások, be- és kimenetek

A preamp jobb oldalán található az AUX bemenet, mely két aljzatból áll, ugyanis van egy sztereó (3,5-ös TRS jack), és egy mono (6,3-as TS jack) bemeneti lehetőségünk is. A hozzátartozó hangerő rögtön mellettük, egy süllyeszthető potméter formájában található (AUX Level). Ez nagyon jó lehetőség a gyakorláskor használt külső forrásból használt zenék, zenei alapok használatára, illetve praktikus opció lehet a külső mix kezelésére, ha fülmonitorozni szeretne az ember koncerten. Így külön keverő nélkül megoldható, hogy saját hangszerünk hangját a többi hangszerhez (külső monitor mixhez) magunk keverhessük hozzá.

A pedál bal oldalán, az IR kezelőfelület mellett helyet kapott még a GND LIFT kapcsoló, ami a földhurok esetén keletkező zajok megszűntetésére használható, illetve itt található még egy szimmetrikus XLR kimenet is.

SGT DI 3qtr Rear 800x

A pedál hátoldalán található a hangszerbemenet, illetve az összes többi kimenet. A pedál rendelkezik ugyanis egy THRU kimenettel, mely az érintetlen jelet továbbítja kifelé. Ez az út alkalmazható egy állandóan bekapcsolt hangoló felé, illetve a száraz jel külön használata nagyon jól jöhet stúdió- vagy akár koncert körülmények között is. A PREAMP OUT kijárattal az előfok alkalmazható egy erősítő, vagy végfok előtt is. Fontos megemlíteni, hogy ezen a kimeneten nem élnek sem az IR ládamodellek, sem az AUX bementből származó külső hanganyag. Végül az utolsó kijárat pedig a vonal, vagy fejhallgató kimenet (Line Out/Phones). Sztereó (TRS) jack esetén fejhallgató kimenetként funkcionál, mono (TS) jack használata esetén pedig ez egy plusz jack-es vonalkimenet az XLR mellett. A PREAMP OUT kimenettel ellentétben itt működnek az IR ládamodellek, éppúgy, mint az AUX forrásból származó audio jelek.

SGT DI 3qtr Right side 750x

Összefoglalás

Az Ampeg SGT-DI egy nagyon igényesen, masszívan összerakott előfok pedálnak tűnik, mely messze az eddigi legtöbb szolgáltatással bír az Ampeg preamp-jei közül. Működését áttekintve látható, hogy egyszerűen, könnyen kezelhető, ami a hangzását illeti a gyártó ígérete szerint autentikusan közvetíti a hamisítatlan, dögös „Ampeg érzést”. Kíváncsian várjuk és reméljük, hogy lesz alkamunk tesztelni is.

 


Az Ampeg SGT-DI elérhetőségéről és hazai áráról a hivatalos Yamaha kereskedőknél érdemes érdeklődni.