zenesz_logo.pngKis méret, nagy hang, bemutatunk néhány kiváló gyakorló erősítőt.

 

white.jpg

 Blackstar HT-1R 

A legalacsonyabb teljesítményű kategóriába tartozó erősítők rendkívüli népszerűségnek örvendenek és vonzóak lehetnek nem csak egy kezdő gitáros számára, hanem bárkinek, aki értékeli a minőségi hangzást és az ultrakönnyű kivitelt. A „gyakorló” erősítők az elmúlt években látványos fejlődésen mentek keresztül, egyre több modell kínál high-gain csatornát, DSP effekteket, és sokkal kifinomultabb csöves konfigurációkat, mint a klasszikus, 50-es évekbeli kisméretű erősítők.

Amikor nagyobb, külső hangszóróval használunk egy ilyen kategóriájú erősítőt, némelyik dob és basszus mellett is megállja a helyét, mondjuk egy próbán, vagy akár egy kisebb koncerten is kihúzhat a bajból, ha ne adj’ isten a főerősítőnk megadja magát.

Néhány ilyen „gyakorló” erősítőt kívánunk bemutatni, elsőként a BLACKSTAR HT-1R ARCTIC WHITE modellt.

 

HT1RW-500.jpg

 

A fehér tolex borítású, elegáns megjelenésű HT-1R a végfokban speciális push-pull konfigurációjú kapcsolást használ és 1 x ECC83 és  1 x ECC82 csövek adják le az 1 W teljesítményt. A felül elhelyezett fehér kezelőpanelen GAIN és VOLUME gombokat, valamint egy OVERDRIVE kapcsolót és az ISF hangszínszabályzó gombját találjuk. Az ISF – Infinite Shape Feature – a Blackstar szabadalmazott hangszínszabályzó áramköre, amely egy potméter segítségével könnyen és gyorsan módosítja a keményebb, nyersebb amerikai hangzást a melegebb brit hangzás irányába. Végezetül még a REVERB szabályzó gombját kell megemlítenünk.

 

gpr0613_roun_opt.jpg

 

Az erősítő hátoldalát szellőzőnyílásokkal ellátott fémlap borítja, amely kitűnő védelmet nyújt a hangszórónak és egyéb alkatrészeknek, így a csöveket is eltakarja.

A HT egyszerű kezelőszerveivel meglehetősen sokféle hangzást érhetünk el, és bár alapvetően a rock hangzás a kombó erőssége, a blues, a jazz és más stílusok sem állnak távol a kis erősítőtől. Természetesen nagy teret az 1 W teljesítménytől ne várjunk, de ha a VOLUME gombot teljesen feltekerjük, adunk egy kis zengetőt, az ISF gombot az US irányba állítjuk, akkor egészen autentikus, tiszta Fender hangzást kapunk, persze nem nagy teljesítménnyel. Tény, hogy a HT-1R csendes marad egészen addig, míg a GAIN gombot csak fél állásig tekerjük fel. Utána viszont jelentős ugrás tapasztalható a hangerőben.

 

1600-HT1RW_detail500.jpg

 

Nyilvánvaló, hogy aki ilyen kis erősítőre vágyik, arra is kíváncsi mit tud a kombó az overdrive-os hangzások terén. Nos, mindenki megnyugodhat, a HT-1R szakértője ennek a soundnak. Az OVERDRIVE gomb kikapcsolt állásban is a GAIN gombot 1 óra állástól a maximumig feltekerve kellemes, hosszan kitartott, túlvezérelt hangokat tudunk kicsalni az erősítőből. Ebben a tartományban a HT-1R az 1 W teljesítményhez képest igen tiszteletreméltó hangerőt produkál, különösen, ha az ISF gombot US állásba állítjuk, ami növeli a mély és közép frekvenciákat.

Ha az OVERDRIVE kapcsolót aktiváljuk, az körülbelül olyan hatást kelt, mintha egy overdrive pedálra léptünk volna: a gain jelentősen megemelkedik, a hang kitartása erőteljesen meghosszabbodik, és a HT-1R máris átalakul egy rock/metál gépezetté, amely tökéletes gyakorlásra – akár fejhallgatón keresztül – vagy otthoni felvételek készítésére, sőt akár zenekari próbára is, ha egy nagyobb hangfalhoz csatlakoztatjuk az erősítőt.

Összességében nagyszerű kis kombó a HT-1R, egyedüli hátrányként talán csak azt lehet megemlíteni, hogy igazán tiszta hangot, csak nagyon kis hangerőnél kapunk, de a rock gitárosokat feltehetően ez kevéssé fogja zavarni.

 

Specifikáció

Teljesítmény: 1 W

Csövek: 1xECC83 és 1xECC82

Egyedi ellenütemű kapcsolású végfok

Szabályzók: Gain, Volume, EQ, Reverb, Overdrive kapcsoló

A díjnyertes HT-5 alapján készült

Két csatorna

8"–os hangszóró

Szabadalmazott Infinite Shape Feature (ISF) hangszínszabályzás

Emulált hangszórókimenet

Fejhallgató kimenet

Sztereó MP3/vonal bemenet

Külső hangfal kimenet

Sztereó reverb

Hazai és európai forgalmazója: Sound Service