zenesz_logo.png



- KERES TIBOR - A Meinl Distribution 2019. január 19-én tartotta éves újdonságait bemutató rendezvényét, ahol fotósunkkal mi is ott voltunk, és többek között megismerhettük az Ibanez, TAMA, Ortega, Meinl 2019-es modelljeit.

m1407_700x.jpg

 

Sokan, ha a Meinl nevet meghallják, először az ilyen márkanév alatt gyártott világhírű cintányérokra, ütőhangszerekre, percussion hangszerekre asszociálnak. Pedig a Meinl saját gyártású termékei mellett – amibe az Ortega Guitars is beletartozik – a TAMA dobok, a Mesa/Boogie erősítők és nem utolsó sorban az Ibanez elektromos és akusztikus gitárok, basszusok európai és hazai forgalmazását is ellátja.

Január 19-én, szombaton a fenti márkák 2019-es kínálatát mutatta be a Meinl Distribution, zenészek, hangszerboltok, és más érdeklődők részvételével. A legnagyobb választék Ibanez gitárokból volt kiállítva, kezdve az akusztikus, elektroakusztikus gitároktól az üreges testű elektromos gitárokon és basszusgitárokon át a tömörtestű elektromos gitárokig. Négy különböző sorozatú komplett TAMA dob szett is jelen volt a legkülönbözőbb Meinl cintányérokkal kiegészítve, minthogy azonban a Meinl cintányér palettája elképesztően széles, ezek teljes bemutatására talán az egész konferenciaterem sem lett volna elég.

 

Dobok, ütőhangszerek

 

Tama Superstar Classic_700x.jpg

 TAMA Superstar Classic, háttérben néhány akusztikus gitár

 

A délelőtt a dobok, ütős hangszerek bemutatásával és kipróbálásával telt, talán kezdjük mi is ezzel. A TAMA Superstar Classic 100%-ban jávorfa testtel készülő szettjét egy 7 darabos konfigurációban láthattuk, illetve hallhattuk. Az összeállítást 6 rétegű pergő dob, három felső tam, két álló tam és 8 rétegű lábdob alkotja. Mindezt a Meinl gyönyörű és kivételes hangú Classic Custom Dark kísérő, beütő, és lábcin készlete egészítette ki.

 

Tama Imperial Star 700x.jpg

TAMA Imperial Star

Közvetlen mellette a TAMA Imperial Star 8 rétegű nyárfából készült dobtestekkel rendelkező ötdarabos szettje állt, a Meinl HCS sorozatú cinkészletével bővítve, amit éppen Nagyfi Marcell, a DLRM dobosa szólaltatott meg.

 

Tama Star Walnut_700x.jpg

 Szendőfi Péter és a TAMA Star Walnut

 

A terem túlsó végében további két TAMA dob pöffeszkedett, érdekes módon itt talán nagyobb volt a tolongás, felváltva ültek egyik cucctól a másikig, együtt és külön-külön kipróbálva a hangszereket, és persze külön a Meinl cintányérokat is. Itt egy TAMA Star Walnut, vagyis diófa testű dob szett Byzance Foundry Reserve cinekkel képezte az érdeklődés tárgyát.

 

Szendőfi_2_700x.jpg

 

Később, abban a szerencsében volt részünk, hogy ezt a cuccot Szendőfi Péter – aki amellett, hogy egyik kedvenc dobosom – mind a Meinl, mind a TAMA hivatalos endorsere „ütötte meg” és rövid bemutatót rögtönzött a hangszeren.

 

2 TAMA_700.jpg

 Balra a TAMA Star Walnut, jobbra a Starclassic Walnut/Birch két álló tammal, mellette Meinl kongák

 

A negyedik TAMA dob a Starclassic Walnut/Birch – diófa/nyírfa – hatdarabos szettje volt Byzance Vintage, Byzance Extra Dry, Classic Custom Dark cinekkel felszerelve, Red Oyster borítással, és itt kell hozzátennünk, hogy természetesen mindegyik TAMA szettnél óriási színválasztékot kínál a gyártó.

 

m1324_resize.jpg

Meinl kongák és egyéb perkák

 

m1323_resize.jpg

 MEINL VivaRhythm kongák

A TAMA dob szettek mellett óriási választékban láthattunk különféle Meinl ütőhangszereket, a csörgődobtól és kolomptól kezdve a hagyományos kongákon át a djembe dobokig, valamint a látványos és egzotikus MEINL VivaRhythm kongákig, hogy a kisebb csörgő-börgő perkákról már ne is beszéljünk.

 

Ibanez gitĂĄrok_700x.jpg

 

Gitárok, basszusgitárok

Az akusztikus/elektroakusztikus gitár újdonságokból láthattuk az AE sorozatból a tömör sitka fenyő tetővel készülő ziricote (trópusi fafajta, hangi tulajdonságait a brazil rózsáéhoz hasonlítják, mintázata azonban messze felülmúlja azt) kávával és hátlappal rendelkező, single-cutaway fazonú akusztikus AE315ZR modellt. A fogólapot artisztikus, növényt ábrázoló berakás, a hanglyukat gyöngyház és jávorfa rozetta díszíti.

 

Ibanez akusztik 700x.jpg


AE315ZR, AE315FMH, AVD15PFR, AW150CE és AE1

Az AE sorozat következő új tagja, az AE315FMH elektroakusztikus modell a húrláb alatt elhelyezett Ibanez T-bar hangszedővel. A hangszer teste, oldalfala, és hátlapja is tömör lángolt okume fából készült. A 6,3 mm-es jack kimenetet a hátsó hevedertartóban helyezték el, a gitár nyitott pórusú natúr lakkozást kapott.

Az Artwood Vintage széria dreadnought testű AVD15PFR modellje is újdonságnak számít. A tömör sitka fenyő tetőlap Thermo Aged (termikusan öregített) kezelést kapott. (A Thermo Aged technológia következtében a hangszerfa könnyűvé, keménnyé és stabillá válik – mint azok a hangszerfák, melyeket évtizedeken át szárítottak – ugyanakkor a rezgésátvitele jelentősen javul, így sokkal hangosabban szól.) A gitár kávájának és hátlapjának anyagát pau ferro fa adja, a húrláb és a fogólap anyaga Thermo Aged pau ferro.

 

AE315FMH_700x.jpg

 AE315FMH - tömör lángolt okume fa, jack aljzat a hevedertartóban

Az Artwood széria új simple cutaway fazonú, dreadnought testű elektroakusztikus modellje az AW150CE, ennél a gitárnál az alkar kényelmesebb elhelyezése érdekében speciálisan alakították a test vonalvezetését (Forearm Contour). Az okume hátlapra és kávára tömör sitka fenyő tetőlap került. A gitáron Ibanez T-bar húrláb hangszedő továbbítja a hangot, a hangszert Ibanez AEQ-TP2 előerősítővel és fedélzeti hangolóval is ellátták.

A bemutatón kiállított új akusztikus modellekből az utolsó szintén az AE család tagja, ő az elektroakusztikus AE1. A gitár testét (káva és hátlap) tömör afrikai mahagónifa adja, a tetőlap anyaga tömör sitka fenyő. A hangot Ibanez T-bar húrláb hangszedő továbbítja, a gitár makassar-ébenfa fogólapot és húrlábat kapott, és Gotoh Chrome SG301 hangolókulcsok garantálják a pontos hangolást

 

Ibanez basses total_700.jpg

 Ibanez basszusok totálban: bal szélen AFR4FMP, mellette a Mezzo basszus, középen az új  SR505

 

Ibanez Bass 700x.jpg

 Az bal és jobb szélső az SRMD200 Mezzo, középen az SR505

A basszusok széles kínálatából az SR sorozat számos modelljét megcsodálhattuk, közöttük az új SR505 Bartolini BH2 hangszedőkkel szerelt öthúros modellt, vagy az SRMD családból a Dynamix P nyaki, és Dynamix J húrláb hangszedővel szerelt rövidebb menzúrás SRMD200 Mezzo basszusgitárt. Itt volt az Affirma sorozat futurisztikus alakú AeroSilk MR5 húrláb piezo és Bartolini X44JX középső pickuppal felvértezett aktív elektronikás AFR4FMP négyhúrosa is.

 

panga 350x.jpg

 SR2405W

Ő pedig az SR sorozat érdekes fakombinációt mutató SR2405W öthúros basszusa,  teste afrikai mahagónifa, a teteje mintás juharfa, közötte panga-panga középső réteg, a nyak ötrétegű panga-panga / bíborfa, melyre panga-panga fogólapot ragasztottak. Ezen az izgalmas kombináción két Aguilar Super Double humbucker dolgozik.

 

Ibanez 7 hĂşrosok_700x.jpg

 Jobb szélén RGD71ALMS multimenzúrás, mellette RGA71AL normál menzúrás 7 húros

 

multi 400x.jpg

 Ez a gyönyörűség kicsit közelebbről...

 

A legnagyobb érdeklődés persze a tömörtestű elektromos gitároknál volt, messziről feltűnt az egyik 2019-es újdonság, az Axion Label RGD7 multimenzúrás (25,5” – 27”) Fishman® Fluence Modern Humbucker aktív hangszedőkkel szerelt pompás RGD71ALMS héthúrosa, ami különleges Black Aurora Burst Matte színével egyszerre volt dögös és elegáns. Mellette egy másik új héthúros metalgépezet tündökölt, az Axion Label RGA71AL két Bare Knuckle Aftermath-7 humbuckerrel, Indigo Aurora Burst színben, hagyományos 25,5 inches menzúrával.

 

Ibanez RGA_RGD_700.jpg

 

A hathúros újdonságok közül az Axion Label RGA60AL kőris testű, Bare Knuckle Aftermath pickupos, Edge-Zero II tremolós húrlábbal rendelkező fényes antik barna lakkozású gitár tűnt fel, mert a kőris mintázata gyönyörűen átlátszott a „finish”-en. Mellette az Axion Label RGD61AL, szintén kőris testű, de lángolt juhar tetővel megfejelt DiMarzio® Fusion Edge passzív kerámia mágneses hangszedőkkel ellátott hosszabb menzúrájú, egy hanggal lejjebb hangolt hangszere csalogatta az érdeklődőket.

 

Ibanez hollow body 700.jpg

 

Ne feledkezzünk meg az üreges testű Ibanezekről sem, az új 2019-es Artcore modellek szépen egymás mellett sorakoztak. Balszélen a Bigsby tremolóval felszerelt, sapele fából (mahagónihoz hasonló afrikai lombos keményfa) készült Infinity R humbuckeres Sea Foam Green színű AS63T modell, mellette a kék színátmenetes AS73FM, ahol az FM a lángolt juhar tetőt jelöli, ami a hársfa kávára és hátlapra került az ezüst szerelvényes, Classic Elite hangszedőkkel ellátott üreges modellen.

Következő a színpompás sorban az Ibanez 2019 Artcore AM93 Expressionist Macassar Ebony modellje passzív Super 58 humbucker hangszedőkkel, majd a jobb szélen az Artcore Expressionist AS93ZW ami érdekes mintázatú zebrafából készült. A gitárra Super 58 passzív alnico mágneses hangszedők kerültek, és a többi üreges testű újdonsághoz hasonlóan ragasztott nyakkal készült.

 

Ibanez hollow body 700x close.jpg

 

Itt jegyezzük meg, hogy mindegyik modell skálahossza 628 mm, azaz 24,7 inch. Az Ibanez gitárokat egy Mesa/Boogie fej-láda összeállításon lehetett kipróbálni.

Külön fejezetet érdemelnének az Ortega akusztikus gitárok és az itthon is egyre népszerűbb ukulelék, de engedje meg az olvasó, hogy őket most csak néhány fotó erejéig mutassuk be, a közeljövőben úgyis szándékunkban áll az Ortega gitárokról részletesebben írni.

 

Ortega 700x.jpg

 Kékkői Zalán, a Beatrice gitárosa, az Ibanez hivatalos magyarországi előadóinak egyike Ortega gitárral

 

 

ukulele 700x.jpg

 Keiki ukulelék

 

Azt hittük, hogy a rendelkezésünkre álló nagyjából 4-5 óra alatt szépen feltérképezzük a Meinl Distribution által forgalmazott 2019-es újdonságokat, de a gyakorlat bebizonyította, hogy erre ennyi idő nem elég, mert közben beszélgettünk zenészekkel, a Meinl munkatársaival, végig néztük a cég prezentációit, és úgy eltelt az idő, hogy észre sem vettük. Nagyon bízunk benne, hogy a Meinl ismét itt lesz az őszi Budapest Music Expón és olyan szintű kiállítással és bemutatókkal lepi meg az érdeklődőket, mint azt tették a korábbi években.

http://www.meinldistribution.hu/

Fotó
Sós Gábor
photo & graphic design
www.sosdesign.hu