zenesz_logo.pngA Red One House zenekar különleges zeneszerszámokat bemutató sorozata a #HANGSZERMUSTRA

A #HANGSZERMUSTRA videóblog gyűjteményben olyan egyedi, kézzel készített, ritka, utcazenészek által is használt hangszereket mutatnak be, amelyeket elsősorban a blues műfaj képviselői használnak koncertjeiken. A rövid blogokból megismerhető a hangszerek története, hogyan készítették őket, és milyen hangjuk van.

A mai adás vendége: Nikodém Norbert, aki barkácsbolti alkatrészekből építette saját, nyolc húros, térdváltós, állítható lábas, rudazat hálózatos, dupla tekercses hangszedős dallamhangszerét.

 

       

 

HANGSZERMUSTRA EXTRA E08 - PEDAL STEEL GITÁR

A hangszert Hawaii szigetén találták fel. Az őse az ölbe fektetett spanyol gitár volt, amin egy fém rúd segítségével játszottak és így a gitár édeskés „hawaii” hangzást adott. Átkerült Amerikába és ott ebből az egyszerű hangszerből, ami egy akkordra volt hangolva fejlődött ki a mai steel gitár. Mivel igény volt más hangnemekre is, ezért repülőgépeknél is használatos mechanikát építettek be a hangszerbe, amivel a gitár húrjait el tudták hangolni. Tehát, itt minden húr alatt elmozdul a láb, amit térdváltóval, vagy pedál mechanikával tud működtetni a zenész. Általában kétféle hangolást „setup”-ot használnak az egyik  E9-es amit a country zenében, a másik a C6-os amit a jazzben és a bluesban használnak – mesélt  hangszeréről a készítő Nikodém Norbert.

 

setup 644x.jpg

 Vasúti rendező pályaudvar, azaz setup

 
Ha tetszenek a különleges hangszerek, érdemes feliratkozni a Red One House zenekar YouTube csatornájára, mert az érdekes hangszerek tárháza folyamatosan bővül.