zenesz_logo.pngA frankfurti zenei vásár egyik szenzációja, ugyan messze van a rock, és a jazz műfajától, mégis retekintve óriási, de kordnak számít. A legnagyobb hegedű nemcsak látványát tekintve óriási, de játszani is lehet rajta

 

15 német hegedűkészítő mester összefogásával került megépítésre ez a hangszerkolosszus, amit a Sachsen tartománybeli Markneukirchen mesterei készítettek. Ahhoz, hogy az óriáshegedű megszólaljon nem kevesebb mint három muzsikus teljesen összehangolt játékára van szükség.

 

groesste-geige-3 600x400.jpg

 

A világ legnagyobb játszható hegedűje a frankfurti zenei vásár 1. csarnokában kerül kiállításra, és a Cafe Classic mellett található C26-os standon lesz látható. A hegedű, melynek magassága 4.27 méter egy hozzá készített vonóval is büszkélkedhet, aminek a hossza nem kevesebb mint 5.22 méter. A hangszer egyébként 7x nagyobb mint egy normál hegedű méret, és egy Németországban közismert, vogtlandischer hangszertípus alapján készült. Előállításához több mint egy köbméter lucfenyőt és juhart, valamint 40 kilógram ébenfát használtak fel.

 

A hegedű megszólaltatásához két zenészre van szükség, akik a vonót húzzák - vonják, míg egy muzsikus dobogón állva kezeli a húrokat. A hangszer három oktávval mélyebben szól, mint egy normál hegedű hangja, magasabb fekvésekben chellohoz hasonlít.

 

Egyébként létezik zenemű, amit egy ilyen hangszerre írtak. A "Rapsodie für ein Riesen geige und Orchestra" Stefan König lipcsei zeneszerző alkotása. ( - )

 

www.musikmesse.de