zenesz_logo.png



– NÉMETH TAMÁS – A D'Addario céghez tartozó PROMARK márkanév ismerősen csenghet azon dobosok körében, akik jóval többet várnak el egy dobverőtől, mint hogy „úgyis eltörik”. Sajnos a borsos ár is jelzi, itt valami egészen másról van szó.

A 65 éve alapított PROMARK cég büszkén prezentálja egyedi kivitelezésű, megjelenésű termékeit és innovációit, most már Európa ezen térfelére is. Egyedi megoldásaik számos neves dobost csábítottak endorsereik közé ilyen pl. Mike Portnoy, Todd Suchermann vagy a nemrég elhunyt Joey Jordison. Folyamatos fejlesztéseik nemcsak a termékek használhatóságára irányulnak, hanem a külcsín is a fontos szempontok egyike. (A híres PROMARK csík például.) Fontos, hogy átláthatóbbá, könnyebben megismerhetőbbé tegyék palettájukat, hogy az egyszerű user is könnyen választhasson termékeik közül. Ennek okán teljesen új rendszert vezet be most a cég a dobverők osztályozására, így még könnyebben találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb darabokat.

 

 

Mostantól két részre osztva tálalja a PROMARK cég a vásárlók felé a dobverőket. A megszokott PROMARK felirat helyett kétféle új logó lesz látható a dobverőkön. Az egyik csoport sárga-fekete, a másik csoport fekete-fehér színű logót kap. Ezek sem lesznek teljesen ismeretlenek a régi vásárlók számára. A sárga-fekete régi betűtípussal, a fekete-fehér egy új, stilizált, kisbetűs betűtípussal lesz látható. Ez a két csoport – mondhatnánk, két pillér – szolgál alapul a tájékozódáshoz a PROMARK verők széles skáláján. Az egyik pillér a Modern, a másik a Classic. A modern az újdonság, a kreatív szikra ereje, míg a klasszikus a régi, megszokott és ismert vegyítése a modern anyagokkal, lehetőségekkel. Mit is jelent ez konkrétan?

A Brand új struktúrája

Modern

 

A Modern osztályba tartozó dobverők súlyozása hátra esik a verőn, így növelve annak visszapattanását a megütött felületről. Jobb visszapattanás, jobb ütéstechnika, így ez a dobverő segíti a technikásabb játékot. Az osztályon belül is van két alcsoport: A REBOUND és a FINESSE.  A faanyag lehet: Hickory, a tűzzel kezelt Firegrain típus a REBOUND csoportban, illetve juharfa a FINESSE csoportban. A felület készülhet lakkozással, Active grip (csúszásgátló réteggel bevont), Raw (lakkozatlan), illetve festett kivitelben. A FINESSE alcsoportban a verők lakkozott felülettel készülnek. A REBOUND alcsoportban a verők érzete jellemzően laza, könnyed, érzékeny, de határozott. A FINESSE csoportra a lágy, puha, könnyű, gyorsreagálású verők jellemzőek.

 

Classic

 

A Classic osztályba tartozó dobverők súlyozása a verő eleje felé mutat, így a verővel kifejtett erő a megütött felületre irányul. Ezáltal súlyosabb játékérzetet kapunk ezzel a típussal, az erőteljes játékmódot segítve. Két alcsoportot alakítottak ki itt is: A FORWARD és az ATTACK. Hickory és Firegrain, illetve Shira Kashi Oak – tölgyfa – anyagú verőkből válogathatunk ebben a kategóriában. A felületük lehet lakkozott, Raw (lakkozatlan), illetve festett. A FORWARD alcsoport verői az erőteljes és gyors játékmódot támogatják, az ATTACK alcsoport készlete pedig a kemény, erőteljes játékmód kiszolgálói.

Sokan kérdezhetnék – jelzem, joggal – hogy „akkor most a PROMARK készlete teljesen megújul és teljesen más verőket fog gyártani?” Szerencsére nem, erről szó sincs. A felhozatal és az egyes verők jellemzői nem változnak. 

Ami változik

  • Az eddig Classic Hickory néven futó széria, mostantól Promark Classic Forward néven fut majd (nem összekeverendő a Select Balance széria „forward” verőivel, mivel a Select Balance elnevezés nem létezik többé)
  • A Classic Shira Kashi Oak – tölgy sorozat neve ezentúl: Promark Classic Attack
  • A Juhar Rebound dobverők innentől a Finesse alcsoportban találhatóak meg
  • Az eddig Natural-nak nevezett széria mostantól a Promark Raw Hickory néven létezik.

csomagolás 700x

 

A verőket párosító logózott tartó is változik. A hátulján minden verőn megjelenik, hogy melyik szériához tartozik, illetve mi a verő mérete: például: 5A. Hogy Modern, vagy Classic, (tehát rebound vagy forward) már a színéből lehet látni. Az oldalán pedig teljes leírást találunk a verő méreteiről, fejének formájáról és a felületének kiviteléről. A képek alapján látható, hogy igen könnyű lesz eligazodni a PROMARK palettájának sűrűjében. Ha csak annyit tudunk, hogy egy 5A vastagságú, jól visszapattanó verőt akarunk, elég keresnünk a sárga-fekete, 5A feliratos verőket.

További információk: D'Addario ProMark