zenesz_logo.pngBár az ESP család főképpen a rockzenészek fantáziáját mozgatja meg, azok közül is inkább a szólógítárosokét, ne feledjük el, hogy a basszusgitáros fronton is jeleskednek. Példa erre a Slayer frontembere Tom Araya, akinek signature basszusgitárja páratlan hangzással bír.

A NAMM Show-n az év elején pedig bemutatták az LTD Surveyor 4 és 5 basszusgitárokat is, ami a frankfurti hangszerkiállításon szintén óriási sikert aratott. Arról már írtunk korábban, hogy az ESP gitárok minőségében vakon szoktunk bízni, nem volt még olyan ESP gitár a kezünkben, amivel a legapróbb probléma lett volna, azaz ezen gitárok felett csak az ízlés dönthet.

 

Az LTD-vel hasonló a helyzet. Bár a cél természetesen az, hogy az ESP jegyeket és stílust is elérhesse az is, aki kevesebbet tud befektetni egy hangszervásárláskor, abban azért biztos lehet, hogy az LTD gitárok hangja és karaktere az ESP-től származik, hozza azokat az elvárásokat, amelyeket akár egy nagyszínpadon, vagy stúdióban is kell, hogy hozzon. Röviden és egyenesen fogalmazva tehát az távolkeleti gyártású „olcsó” hangszerek között az LTD talán az egyik legmegbízhatóbb márka. Nem kockáztat a cég!

 

SURVEYOR-4_3TB.jpg

 

Az LTD Surveyor 4

 

A Surveyor első ránézésre egy sokoldalú hangszer, formája és anyagai sem kötelezik el egyfajta zenéhez, mondjuk a rockhoz, de ha elmerülünk a részletekben, mégis azt konstatáljuk, hogy ezt bizony a rockereknek készítették. Első gyanús jel az EMG pickupok. Tudvalevő, hogy az EMG hangszedői óriási jelet adnak, hangjuk zsíros, gömbölyű, közben meleg, és a hangtartomány mélyebb részein a legkarakteresebb.

Bolt-on konstrukció, ez a vintage jelleget adja, 34” a menzúra. Nagyon kényelmes, sztenderd méret. Éger test, hárs nyak és rózsafa fogólap. A recept teljesen megszokott…A nyak profilja „U”, ez kifejezetten kényelmes nincs deszka érzete az embernek, könnyű a hátsó támasztás, nem fárad el a kész, persze ez a szempont a legváltozóbb, kinek milyen kézadottságai vannak.

 

A vintage jelleget a hangolókulcsok is erősítik, de az ESP gyártása, ami a precizitásuk miatt fontos szempont. EMG MMTW (híd) / 35P4 (nyak) Active pickupokat szereltek bele. És itt jön a rock szemlélet. Bár az EMG-nek vannak nagyon finom hangszedői is, ez valahol a kettő között van. Nagyon dinamikus, nagyon kiegyensúlyozott a hangja, a mély tartomány pedig kifejezetten értelmezhető, sanszunk van rá, hogy a zenekart is átlövi, nem vész el. Az Equalizerek a légszélsőségesebb beállításokkor is zene hangot produkálnak, ezt kifejezetten szeretem, mert akár walkin’ bass játékra is alkalmassá teszi a gitárt, persze hallani a modern hangzást. Mély-magas és közép vágást tudunk alkalmazni a potikkal, plusz a hangerő természetesen, ami nagyon finoman működik, lehet kérem vonósokat játszani a fel le csavarásával. Sok hangerőpotinál észrevehetjük, hogy nem kiegyensúlyozottan műköznek.

 

SURVEYOR-5_3TB.jpg

 

Az LTD Surveyor 5

 

Minimális tekerésnél megjelenik a hang, ott terem és onnantól lehet hangosabbra venni a gitárt, de a nulla és az egy között nincs átmenet. Ez még koncerten elmegy, de stúdióban nem. A gitáron található még egy mikrokapcsoló pickupváltáshoz. Ennyi. Végtelenül egyszerű és nagyszerű. Fel is tehetnénk a kérdést, miért van erre szükség, hiszen számtalan hasonló, vagy majdnem ugyanilyen hangszer készül nap, mint nap. Ez az amire nincs magyarázat, amit nem tudunk tényekkel igazolni, de mégis az az érzete az embernek, hogy anatómiailag is megegyező hangszerek között is nagy lehet a különbség.

 

Talán ez a titka az ESP-nek, így az LTD-nek is. Valahol a hozzáállásukban rejlik, a precizításukban, no és abban, hogy a hangszert a zenészeknek készítik és folyamatosan zenészekkel együtt. Az öthúros verzió pedig kötelező. Egyre kevesebb olyan basszusgitáros lesz, akinek ne lenne egy öthúros és egy négyhúros gitárja. De a mai igények mindkettőt szükségessé teszik. A hangszereket a Sound Service juttatta el hozzánk.

 

Köszönjük!

 

Ne