zenesz_logo.pngA történet úgy kezdődik, hogy sétálunk a Mezzoforte hangszerboltban és különlegességek után kutatunk. Ez azért fontos, mert egy olyan kicsi országban, mint a miénk, ahol egy gitárra évekig gyűjtöget az ember, nem jellemzők a különlegességek.

A Mezzofortében Jackson és ESP témakörben viszont találtunk bőven. Íme egy valódi király V a Jacksontól.

A megosztó személyiségek mellett vannak megosztó gitárok is, általában ezek egymást is kiegészítik, azaz ilyen gitárokat kizárólag bevállalós emberek használnak, hogy konkrétabb legyek, őrültek, megszállottak, a rock elkötelezettjei. A fazon vagy taszít, vagy vonz, mindenképpen egy szűk réteget érint. Ez az a hangszer, amiről azt gondolnánk, nem hajlandó megszólalni csak high-gainre kapcsolt erősítő társaságában. Sztereotíp megállapítás, de való igaz, ezeket a hangszereket torzított hangzáshoz készítették. Csavarozott, jávor nyak, rózsafa fogólappal. 24 jumbo bunddal.

 

jackson.jpg

 

A test formájából adódóan a szólójáték során a magas fekvésekben néha olyan érzésem van, mintha csak a nyak lenne a kezemben, a test nem akadályoz a játékban, talán a huszadik bund környékén kell újrendet váltanom. A huszonnegyedik bundhoz is kényelmesen elér a kezem, a menzúrának köszönhetően, ami 648 mm, könnyen nyújtom a húrokat, ezen a gitáron 10-es húrok vannak, de az érzet olyan, mintha 9-es lenne rajta. A gitár teljesen kiegyensúlyozott, nem fejnehéz, mint több metálbalta formájú hangszer esetében. A nyak profilja a rockgitárokhoz méltón- had fogalmazzak szabadon – lekerekített deszka, ami gyors játékot eredményez.

 

Égerfából készült a test, súlya éppen súrolja a nehéz kategóriát. A kidolgozás kiváló, gyakorlatilag hibátlan. Mondják, hogy azokat a fákat szokták telibe festeni, amelyek nem elég szépek ahhoz, hogy átlátszó lakkot kapjanak. Igaz vagy sem, nincs jelentősége, ennek a gitárnak a faanyaga jó minőségű, hallani ezt az akusztikus megszólalásán. Egyenletesen lecsengő hang, és bár a Floyd Rose tremoló sokat csillapít a húrtól induló rezgéseken a test felé, mégis érődik, hogy az egész gitár szól,nem csak a pickupok dolgoznak. A Floyd Rose tremolóról talán nem kell külön beszélnünk, ez a tremoló hosszú évek óta egyeduralkodó a piacon, ha vannak is kisebb manufaktúrák, akik megpróbálják ledönteni ezt az egyeduralmat, azt még egyikőjük sem tudta megoldani, hogy ár-érték versenyben ott legyen a FR mellett.

 

A gitárban két EMG HZ hangszedő került, óriási jel, részletes, értelmezhető hangok még torzítva is, aktív elektronika. Tiszta hangszínen kicsit száraz a hang, de ez nem ér váratlanul senkit, ennek a pickupnak ez a sajátossága. Torzítva viszont borzalmas, a szó rock értelmében. Háromállású pickupváltó, egy hangerő és egy hangszín poti került a gitárra. A kulcsok Jackson felirattal vannak ellátva, semmi extra, tartja a hangot, bár a satu jelenléte megengedi, hogy a hangolókulcsokon már ne legyen akkora felelősség. 117900 Ft a gitár ára, ami nagyon kedvező, ha csak az alkatrészek árát összeadjuk, megközelítjük a 100 ezer forintot. Sztenderd hangszer ez, semmi különleges recept, sőt, a jól bevált módszer alapján készült, így pontosan tudjuk mire számíthatunk,ha bekapcsoljuk hozzá az erősítőt.


Be