zenesz_logo.png



A Yamaha április végén jelentette be FG Red Label sorozatú akusztikus gitárjait, melyekben ügyesen ötvözik az korai ikonikus Yamaha hangszerek vintage jellegét, a kézi gyártás előnyeit a cég mai csúcstechnológiás újításaival, fakondicionáló eljárásaival és valósághű hangvisszaadásával.

 

Yamaha FS3_700x.jpg

 

Az új modelleket a cég eredeti, legelső acélhúros 1966-os gitárjai inspirálták, melyek akkoriban gyorsan ismertté és népszerűvé váltak világszerte a gitárokat jellemző, kimagasló japán mesterségbeli tudásnak köszönhetően Az új modellek megőrizték elődeik retró esztétikáját, klasszikus hangzását, miközben új pickup rendszert kaptak, és a gitár tetőlapját a cég szabadalmazott Acoustic Resonance Enhancement (A.R.E.) technológiájával kezelték. Ennek a folyamatnak köszönhetően olyan kedvező tulajdonságokkal ruházzák fel az új faanyagot, mintha már évek óta egy bejátszott hangszer része lenne. Lényegében a gitár fedlapja így egy mesterségesen beérlelt, minőségi hangszerfából készül.

 

Az FG Red Label sorozat minden modellje tömör sitka fenyő tetővel dicsekedhet, míg a káva és a hátlap mahagóniból, a fogólap pedig ébenfából készült. A tetőlapot úgynevezett szkallopált (kimélyített) tetőmerevítéssel erősítették meg, ami szebb hangzást és a nagyobb hangerőt eredményez. A nyak anyagát mindegyik gitárnál afrikai mahagónifa adja. A felső nyereg az 5-ös sorozatú FG/FS gitároknál csontból készült, míg a 3-as sorozaté műanyagból, a húrláb mindegyik változatnál ébenfa, az 5-ös sorozatnál csontból készült húrlábnyereggel. A fej megtartotta tradicionális „V” formáját a legendás három „hangoló villa” logóval, míg nyakpálca borítón a Since 1966 felirat jelzi az első FG modell kiadásának időpontját.

 

 

85de05-xc_atmosfeel_cr.jpg

 

 

A sorozat mindegyik modelljéből létezik Yamaha Atmosfeel™ pickup és előerősítő rendszerrel felszerelt változat is. (Az elnevezésben X-szel jelölik ezeket a modelleket.) Az Atmosfeel háromutas pickup- és előerősítő rendszer, melynél a húrlábban elhelyezett piezo hangszedő a mélyebb frekvenciákat gyűjti össze, egy belső mikrofon a gitártestben keletkező mély- és középfrekvenciákért felelős, míg egy lapszenzor a tetőlap rezgéseit továbbítja. A három komponens együttműködése nyomán olyan „többdimenziós” hangvisszaadás keletkezik, ami apró finomságokkal és kellő mélységgel adja vissza a gitár valódi, természetes hangját.

 

Az elektronikát egyszerű és könnyen átlátható gombokkal kezelhetjük. A Mic Blend gombbal a pickupokhoz keverhetjük a belső mikrofon hangját, a Bass EQ-val a mélyeket kezelhetjük, és egy Master Volume is rendelkezésünkre áll. A kimenet jack aljzatát az alsó hevedertartóban helyezték el, ugyanitt kapott helyet az elemtartó is.

 

Az alábbiakban bemutatjuk az új Red Label sorozat összesen nyolc modelljét.

 

 

 

FG3_700x.jpg

FG3 / FGX3 western testforma

 

 

 

Yamaha FG3 / FS3 Red Label


Az FG3 és FS3 modellek testformájukban és ezáltal test méreteikben térnek el. Az FG3 Red Label tradicionális western testformájú gitár, ezáltal a test valamivel hosszabb, szélesebb, és vastagabb, mint az FS3, ami kisebb, úgynevezett Concert testformával rendelkezik. Ettől függetlenül a menzúrájuk megegyezik, mindkettőnél 634mm (25”).

 

 

 

FS3_700x.jpg

 

FS3 / FSX3 Concert testforma

 

 

Yamaha FGX3 / FSX3 Red Label


Az FGX3 és az FSX3 az FG3 és FS3 elektronikával felszerelt változatai. Ez a két elektroakusztikus modell is csak testformájában és test méreteiben tér el egymástól. Az FGX3 tradicionális western testformájú, míg az FSX3 Concert testformával rendelkezik. Minden egyéb paraméterükben, megegyeznek az FG3 / FS3 gitárokkal.

 

FG3 / FS3 / FGX3 / FSX3 Red Label fontosabb adatok:


Tető anyaga: tömör sitka fenyő, A.R.E. kezeléssel
Káva és hátlap anyaga: tömör mahagóni
Nyak: afrikai mahagóni
Fogólap: ébenfa
Fogólap rádiusz: 400 mm
Érintők száma: 20
Felső nyereg szélessége: 44 mm
Felső nyereg anyaga: műanyag
Húrlábnyereg: műanyag
Húrlábtüske: fekete ABS
Hangolókulcsok: Gotoh nyitott kulcsok, króm
Koptatólap: fekete
Tok: bélelt puhatok
FGX3 / FSX3
Elektronika: Yamaha Atmosfeel™

 

 

 

 

FG5_700x.jpg


FG5 / FGX5 western testforma

 

 

 

Yamaha FG5 / FS5 Red Label


Az FG5 és FS5 modellek az FG3 / FS3 sorozathoz hasonlóan testformájukban és így, test méreteikben térnek el egymástól. Az FG5 Red Label tradicionális western testformájú gitár, ezáltal a test valamivel hosszabb, szélesebb, és vastagabb, mint az FS5, ami kisebb, úgynevezett Concert testformával rendelkezik. Ettől függetlenül a menzúrájuk megegyezik, mindkettőnél 634mm (25”).

 

 

 

FSX5_side_700x.jpg

 

FS5 / FSX5 Concert testforma

 

 

Yamaha FGX5 / FSX5 Red Label


Az FGX5 és az FSX5 az FG5 és FS5 elektronikával felszerelt változatai. Ez a két elektroakusztikus modell is csak testformájában és test méreteiben tér el egymástól. Az FGX5 tradicionális western testformájú, míg az FSX5 Concert testformával rendelkezik. Minden egyéb paraméterükben, megegyeznek az FG5 / FS5 gitárokkal.

 

FG5 / FS5 / FGX5 / FSX5 Red Label fontosabb adatok:


Tető anyaga: tömör sitka fenyő, A.R.E. kezeléssel
Káva és hátlap anyaga: tömör mahagóni
Nyak: afrikai mahagóni
Fogólap: ébenfa
Fogólap rádiusz: 400 mm
Érintők száma: 20
Felső nyereg szélessége: 44 mm
Felső nyereg anyaga: csont
Húrlábnyereg: csont
Húrlábtüske: ébenfa
Hangolókulcsok: Gotoh nyitott kulcsok, króm
Koptatólap: fa jellegű
Tok: keménytok
FGX5 / FSX5
Elektronika: Yamaha Atmosfeel™

 

 

 

[Yamaha Red Label FG FS]

 

 

Az új Yamaha FG Red Label gitárok teste enyhén fényes lakkozású, míg a nyak matt lakkozást kapott. Mindegyik modell testét fekete-fehér szegélyezés díszíti. További információk és hazai árak a hivatalos Yamaha viszonteladóknál.