zenesz_logo.pngA következő néhány mondatban szeretném összefoglalni a Yamaha YTR-01M tanuló modell jellemzőit, ami egyébként „Made in China”.

A kifejezést nem pejoratív értelemben használom, hiszen a kínai hangszergyártás az elmúlt 5 évben igencsak felzárkózott a világ híres, nagy hangszergyáraihoz.

 

yamahasima.jpg

 

Mikor megkaptam ezt a hangszert azonnal szembeötlött a modern külsejű tok, amelynek kialakítása egy zipzáras hatalmas zsebbel az oldalán igen praktikus. A fogantyú strapabíró gumiból készült, fogása kellemes. Többek között vállra is akasztható, ha fölcsatoljuk a hozzá tartozó vállpántot. A belső kialakítás is ötletes, nem beszélve a mellékelt kis csomagról, amely kenőolajat, tisztítókendőt és egy részletes kezelési útmutatót tartalmaz. Természetesen tartozékként találhatunk egy általános tanuló méretű 11B4-es fúvókát is.

 

A hangszer első pillantásra nagyon impozáns kinézetű matt réz, ami mostanában több cég új modelljén közkedvelt hangszerfelület. A hangszer felépítésileg alig változott az előbbi szériákhoz képest pár apróságot kivéve. Az első, ami talán a legfontosabb, hogy a hangoló cúgot fordítottra cserélték, ami csak a felsőbb kategóriákra jellemző kialakítás. Ez a fordítás a hangrezgés akadálytalan továbbjutását segíti elő. A merevítő oszlopoknak is ez a rendeltetése. Régen fizikailag előnyösebb, rézsútos alakú volt, most a korpusszal derékszöget zár be. Továbbá ahogy a fúvókaszár, ezek is formatervezett díszítésűek.

A ventilházat a Yamahától megszokott precízség jellemzi. Pontos illeszkedése a dugattyúkkal gyors futást eredményez. Maga a billentyűút közepes távú, ami a virtuóz játékot kényelmesebbé teszi. A kipróbálás utáni első benyomásom, hogy tényleg egy tanuló hangszer.

Ez a kisebb építésű modell kiválóan alkalmas arra, hogy kezdő levegővel rendelkező tanulók is optimálisan megfújhassák. A hangszer lent meglepően jól szól, de sajnos a felső regisztert már nem ilyen könnyű megszólaltatni. Viszont pontosak a hangok közötti távolságok, és alig kell intonálni a kötéseknél. Ez arra utal, hogy pontos és precíz az összeillesztés.

Összbenyomásom, hogy egy jó, megbízható, tanulásra tökéletesen alkalmas hangszert kap a vásárló.

 

Ducsai Szabolcs