zenesz_logo.pngA NAMM Show-n mutatták be a Blackstar S1 50 valamint az S1-104, utóbbit EL 34 és 6L6 csövekkel is vásárolhatjuk. Nyomul tehát a Blackstar, amire kötelező odafigyelni, hiszen a Marshall egykori tervezői eddig is bebizonyították, hogy a múlt és a jövő technológiája jól elférnek egymás mellett.

Az S1-50 nem más, mint a legendássá vált S-100 kistestvére, de ahogy a gyártók hívják médium kivitelben. Megtartották a szolgáltatások között az Equalisation szekcióba tartozó Bass-Mid-Treble mellett lévő ISF (Infinite Shape Feature) potmétert, ami talán az egyik legnagyobb hangsúlyt érdemlő szolgáltatása a motyónak. A potméter tekergetésével kiválaszthatjuk, hogy a rockzenében kialakult két nagyon fontos alaphangzás közül, történetesen a British és az American hangzás közül melyiket választjuk.

 

450.jpg

 

Erről álmodtunk még évekkel ezelőtt, mert valljuk be őszintén, hogy bármelyikbe szeret bele az ember előfordulna, a hűtlenkedés, ha lenne rá mód. Most van, ráadásul legális, kifizethető, stb. És keverhetjük is a két hangzást, ami szintén lehetőségeket kínál. A Master szekcióban a Presence mellett a Resonance potméterrel a mély tartományt szabályozhatjuk. Ez szintén egy végtelenül egyszerű ötlet, amit valamiért eddig nem igazán alkalmaztak az erősítőgyártók, pedig ha magasat (Presence) állíthatunk, miért ne állíthatnánk mélyet is (Resonance).

 

67879.jpg

 

Blackstar S1-05

 

Ami a csöveket illeti, ECC 83-ból három darab került az erősítőbe, ECC 82-ből egy és EL34-ből kettő. Az overdrive csatornán választhatunk a crunch és super crunch között. A teljesítmény, ahogy a nagytestvérnél, itt is csökkenthető, ennek a funkciónak a potmétere is a kezelőszervek között a front panelen található. Maga az erősítő robosztus, nagyon jól felépített monstrum, nem játékszer, aki a 100Wattos verziótól még idegenkedett, annak mindenképpen javaslom, hogy próbálja ki, amint lehetősége nyílik, mert ezzel az egy erősítővel lefedhetünk a rockzenéből majdnem mindent.

 

s1-104EL34 headon.jpg

 

Blackstar S1-104 EL34

 

Az S1-104 erősítő már jóval összetettebb a maga négy csatornájával. Ennek ellenére, ha rápillant az ember a kezelőfelületre, mindent tud, átlát, nem akad kérdése. Az erősítő megtartotta az Series One legfőbb tulajdonságait, főként az ISF technológiára gondolok, de említhetném a Power potmétert is, ami szintén a kezelőfelületen kapott helyet. A négy csatorna azoknak szükséges, akik a metal innenső határát egészen biztosan átlépik. Clean, crunch, Overdrive 1 és Overdrive 2. Minden csatorna külön Gain és Volume szabályzót kapott, illetve a Warm és Bright kapcsolót, de a Clean és Crunch csatorna már osztozik az Equalisereken, illetve a két Overdrive csatorna is egy vonalon mozog. Ezzel nincs is probléma, láttunk már ilyet, kiválóan alkalmazható. Három ECC83, egy ECC82 és négy EL34 vagy 6L6 cső áll a rendelkezésünkre, ez utóbbit kiválaszthatjuk és aszerint vásárolhatunk, a 6L6-tal szerelt erősítőkön fel is tüntetik a látszólag minimális különbséget.

 

s1-1046L6 headon.jpg

 

Blackstar S1-104 L6 csövekkel

 

Tömör gyönyör! Ha kimászik az ember az erősítő belsejéből és távolról szemléli, szimpatikussá válik az egyszerűsége és az átláthatósága. Már a logo betűtípusa is ezt üzeni, nem akar elcsábítani, nem flancol. Bizalmat és tekintélyt parancsol. A Series One 212-es ládát is kihozott a NAMM-ra, amit az S1-45 kombó kiegészítő ládájaként  mutattak be, de javasolják természetesen a széria erősítő fejeihez is. Celestion custom designed Neo 12”-os hangszóróval szerelték, nagyon fókuszált a hangja. Ebben is van némi ötlet, kapcsolható, hogy sztereo vagy monó üzemmódban szóljon. Ipari méreteket kedvelők számára pedig itt van az S1-412 PRO A és B ládája, amiben Celection Vintage 30-as hangszórók kerültek 8 Ohm-os darabok, itt is kapcsolható, hogy szetereóban vagy monóban szóljon a motyó!
240Watt!!!

Lehet kérem gyűjtögetni!


Ne