zenesz_logo.png
A Marshall Amplification bejelentett egy új, limitált kiadású, kézzel gyártott Studio JTM erősítőt és ládát, melyek a Celestion 100 éves születésnapját ünneplik.

Ha valakinek nem lenne ismerős a Studio JTM, ez az ikonikus JTM45 erősítő „áramvonalasított” 20 W teljesítményű változata, amit a közelmúlt egyik legjobban sikerült Marshall fejlesztéseként tartanak számon. Az ünnepi Marshall Celestion 100 fej-láda összeállítás erre a modellre épül, ugyanazokkal a csövekkel – három ECC83 és két 5881 – és egy hozzávaló Celestion 100 Alnico hangszórós 1 x 12-es ládával.

 

celestion pitch hero fr 1100x


A limitált ünnepi kiadást kézzel állították össze, az áramköröket kézzel forrasztották az Egyesült Királyságban, a Marshall Bletchley-ben található gyárában. Az erősítő és a láda is új, elegáns krémszínű bevonatot kapott és olyan vintage díszítőelemekkel büszkélkedhet, mint az öntött, lecsavarozható táblaszerű logó és a fehér potmétergombok, a láda bal alsó sarkában pedig egy Celestion 100 Years 1924-2024 feliratú kis tábla díszeleg. A limitált kiadásnak megfelelően ebből a fej-láda összeállításból mindössze 100 darab készül, vagyis igazi ritkaságnak számít.

 

Marshall Celestion 100 rear 1100x


Maga a Celestion 100 hangszóró már az idei NAMM Show-n bemutatásra került, azzal a céllal, hogy a cég egy olyan hangszóróval emlékezzen meg 100 éves fennállásáról, amit a Celestion G12 (a híres Alnico Blue) és a Celestion T652 inspirált, amelyek az 1960-as években felgyorsították a Celestion sikeres együttműködését olyan brit erősítőgyártókkal, mint a Vox és a Marshall.

 

Celestion 100

 

„A Celestion 100 hangzása nagyon nagy mértékben a korai Alnico gitárhangszórókra épül. Rengeteg időt töltöttünk különböző ilyen hangszórók meghallgatásával, hogy megkapjuk a megfelelő minőségű hangzást. Úgy hiszem, hogy ezekkel a 100. évfordulós hangszórókkal valóban valami különlegeset hoztunk létre” – mesélte John Paice a Celestion-től.

„A Celestion a kezdetektől a Marshall család része, ez a kapcsolat már több mint hat évtized óta fennáll és most is virágzik” – említette meg Steve Smith a Marshalltól.

 

st20h single asset desktop jtm 1100x

 

Azért vessünk egy pillantást a Studio JTM fejre, amire az ünnepi Marshall Celestion fej-láda összeállítás erősítője épül!

Ahogyan a Marshall többi Studio erősítője, a Studio JTM is egy teljes méretű, klasszikus Marshall fej kisebb teljesítményű, könnyebben hordozható változata. Ebben az esetben egy eredeti, Hanwellben gyártott JTM45 MkII fejé, ami a 60-as évek közepén a brit blues-rock hangzás meghatározó tényezője volt. A külső változások jól láthatók, ezüst színű kezelőpanel a fekete helyett, őzbarna bevonatú előlap, sötétaranyszínű szegélyezés és az un. coffin badge (koporsó tábla) logó reprodukciója, ami onnan kapta a nevét, hogy 1965 előtt a Marshall egy koporsószerelvény gyártótóval készíttett ilyen logókat.

 

celestion two asset badge 1000

Coffin badge Marshall logó


Az erősítő elektronikájának jórésze egy nagyméretű, kiváló minőségű nyomtatott áramkörre került, az erősítőben három 12AX7 előerősítő- és a két 5881 végcső dolgozik. A súlycsökkentés nagy része a kisebb transzformátorok miatt lehetséges, melyek nagyjából fele akkorák, mint az eredeti, nagyobb teljesítményű JTM45-ben.

A Studio JTM első paneljén a szokásos két-két 6,3-as jack bemenetet (high- és low-gain) találjuk, melyeket külön-külön kezelhetünk a Normal és High Treble Loudness potikkal, a közös EQ szekcióban Presence, Bass, Middle és Treble hangszínszabályzók állnak rendelkezésünkre. A két csatornát nem lehet lábkapcsolóval váltani, azonban egy rövid patch kábellel összekötve, mindkét előerősítő működik és mindkét hangerő poti aktív. A legtöbb fülnek a High bemenet egy kicsit túl éles, a Normal pedig kissé lágy, de mindkét csatornát használva a két hangerő potival és az EQ-val gyorsan kitekerhető az ideális hangzás. A Standby kapcsoló High állásában az erősítő 20 W teljesítményt ad le, a Low pozícióban ez 5 W-ra csökkenthető, míg középen Standby állásban van.

 

JTM45 rear 1100x

 

A hátsó panel néhány modern extrát is kínál, ideértve a Bypass kapcsolóval ellátott soros effekt loopot, a hangszóróemulált D.I. kimenetet (nincs rajta műterhelés). Számos hangfalkimenetet is kapunk – 1x16, 1x8, 2x16, 1x4, 2x8 ohm – értékekkel. Bár a Studio JTM megjelenése vintage jellegű, a motorháztető alatt ez egy tipikus modern Marshall erősítő, ami nagyon magas minőségű sztenderdeknek felel meg és több, mint elegendő professzionális turné használatra is.

Az ünnepi Marshall Celestion 100 fej-láda magas ára és limitált mennyisége miatt inkább csak különlegesség, míg a Marshall Studio JTM fej, amire az ünnepi kiadás épül, egy remek megoldás lehet a Marshall hangzás szerelmeseinek.

 

 

A Marshall Celestion 100 Studio JTM fej-láda tájékoztató ára £2,060.
A Marshall Studio JTM ST20H fej ára 380 000 forint (Thomann).
A Marshall Studio JTM ST112 láda ára 202 000 forint (Thomann).

További részletek: Marshall.