zenesz_logo.pngAz MPA Gold rack méretű két egység magas berendezés, de megjelenése alapján akár high- end hifi erősítőnek is vélhetnénk. Jelen cikkben ezt a modellt fogom bemutatni röviden.

 

MPA Gold_1.jpg

 

 

A nemesfém színben csillogó előlap, a nagyméretű kezelőszervek, műszerek, a világító LED kapcsolók egyfajta arisztokratikus megjelenést sugároznak, akármilyen rack berendezések között megállja a helyét esztétikailag. Egy mikrofon előerősítő elvileg nem túl bonyolult felépítésű, de az ART cég elég sok opciót belepakolt a dobozba. Variálható impedancia található mindkét csatornán, amellyel nem csak tökéletesebben lehet illeszteni egy adott mikrofonhoz az előerősítőt, de bizonyos határok között „hangolhatjuk” is finoman a hangzást.

 

Összességében 75 dB erősítést érhetünk el a gain potméter, a gain kapcsoló és a kimeneti szintállító közös erősítésével. Nagyméretű analóg műszerrel ellenőrizhetjük a kimeneti szintet, és külön LED soron figyelhetjük a csöves hatás mértékét.

 

A csatlakozók nagy részét a hátoldalon találjuk. Ezek mind szimmetrikus csatlakozók, a bemenet XLR formában van jelen, míg kimenetet XLR és 6.3-as jack alakban egyaránt találunk, mindkét csatornához. Az előlapon foglal helyet az aszimmetrikus jack hangszerbemenet, amelybe csatlakozót dugva az leválasztja a hátulsó mikrofon bemenetet. Az impedancia választó potméter, amellyel egyébként 150 és 3000 ohm között változtathatjuk az ellenállást, csak a mikrofon bemenetre vonatkozik, csakúgy, mint a fantom feszültség kapcsolója is.

 

Egy fázisfordítót is találunk csatornánként (Phase Reverse), valamint egy magas áteresztő szűrő (HPF) potmétert, amellyel 10 és 200 Hz között állíthatjuk be a kívánt mélyvágást. Szintén csatornánként szabályozhatjuk a csövek viselkedését a Plate Voltage kapcsolóval.

 

Normal állásban a szokásos csöves harmonikus torzítást tapasztaljuk, ha növeljük a vezérlést, míg a high állásban egész nagy szintig meglepően tiszta marad a csöves áramkör hangzása. Az analóg műszerek kijelzését is módosíthatjuk egy kapcsolóval (Meter Reference), a -10 dB és a +4 dB bemenetű berendezések szintjéhez tudjuk így precízen megjeleníteni a kimeneti szintet. A műszereket kalibrálhatjuk is.

 

MPA_Gold_back.jpg

 

 

Egy előerősítő hangzását nehéz meghatározni anélkül, hogy más előerősítőkhöz hasonlítanánk, de nyilvánvaló, hogy ilyen készüléket legalább annyira, ha nem jobban a hangzása miatt veszünk meg, mint a szolgáltatások okán. Az MPA Gold hangzására a sok állítható paraméter és hangolhatóság mellett egy dolog lehet a jelemző: a kristálytiszta, magasokban részletgazdag hangzás. Ez a legtöbb esetben nagyon jót tesz minden mikrofon hangzásának sokféle hangforráson, az énektől az akusztikus gitárig. Persze adódhat olyan mikrofon és énekes összeállítás, ahol ez az analitikus magas esetleg nem a legideálisabb, ilyenkor a nagyobb csöves hatás segíthet puhítani és telítettebbé tenni a hangzást.

 

A változtatható impedancia hangszín hatása is érdekes, leginkább a közép vagy középmagas tartományban érzékelhető, egy kerekebb hang felöl egy szikárabb, szárazabb hangzás felé módosíthatjuk a hangképet. A vonalbemenetet elektromos gitárral próbáltam ki, és itt egyértelműen jótékony hatását hallottam a kicsit túlhajtott csöves állapot harmonikus torzításának. Persze arra ne gondoljunk, hogy igazi heavy vagy crunch hangzást érhetünk el, de egy sokkal kellemesebb tiszta gitárhangot vehetünk fel, amit aztán szoftver plug-in effektekkel tovább színezhetünk.

 

Szintetizátor hangszíneknél a komolyan túlhajtott csöves rész is nagyon jól működött. Az input gain potméter az utolsó néhány milliméteren már elég hirtelen változást okoz a cső karakterisztikájának következtében, így egy kicsit nehezebb beállítani a túlhajtott hatást.

 

Mindent egybevetve az MPAGold nem okozott csalódást. Az előerősítő komolyabb hangosítási rendszerekben is jó szolgálatot tehet, hiszen a szólóének csatornák előerősítése itt is sokat emelhet a hangzáson. Ezzel együtt az előerősítők megítélése elég szubjektív, így csak azt tudom tanácsolni, hogy ne nekem higgyetek, hanem a fületeknek, és ha lehet, próbáljátok ki a szerkezetet.