zenesz_logo.pngAz Orange erősítőkre gyakran mondják, hogy a brittek első butik erősítő gyártója. Designjuk mindenesetre összetéveszthetetlen, ahogyan a hangzásuk angolos erős közép tartománya és részletes magasaik.

A hetvenes években egy rövid időre a legnépszerűbb erősítők között voltak, de a cég sosem tartott lépést az erősítőik iránti igényekkel egészen mostanáig. Az elmúlt években a cég nagyrészt a brilliáns erősítő tervezőnek, Adrian Emsleynek köszönhetően újra felemelkedőben van és erősítőiket olyan sztárok használják, mint Prince vagy a Slipknot. Egyik legújabb alkotásuk egy korlátozott példányszámú kiadás, az OR50, amelyik a cég negyven éves fennállásának alkalmából készült, de egyben a legendás 1972-es „Pics Only” erősítőt idézi, amely nevét onnan kapta, hogy feliratok nélkül készült, csak mókás kis ábrák mutatták az erősítő különböző funkcióit. Az OR50 a „Pics Only” erősítőnek sokkal inkább egy modern interpretációja, mint újra kibocsájtása. Annak ellenére, hogy egyszerű felépítésű, minden bűvészkedéstől mentes erősítő, könnyen megvalósítható vele minden a legkülönfélébb tiszta hangoktól a mániákusan morózus mega-gain hangzásokig.

 

TH30Head-xlarge.jpgor50.jpg

 

Az 50 wattos végfok két EL-34 csővel dolgozik, az előfok pedig három 12AX7 csőből áll, ami tonnányi gaint tud előállítani anélkül, hogy a hangszer eredeti jellegét elfedné. Habár egycsatornás erősítő, mégis rendelkezik néhány olyan funkcióval, amelyik többcsatornás társai fölé emelheti. A szokásos gain, magas, közép, mély hangszín és hangerő szabályzókon kívül az egyik egy különleges HF (High Frequency) Drive nevű szabályzás, amit Orange-ék szerényen csak a „titkos fegyver” néven emlegetnek. Ez egyszerre növeli meg a presence és az végfok gain szintjét. Ez kiemeli a hangok indulását pengetéskor és egy különleges intenzitást ad a hangnak. A többi szabályzó beállításaitól függően ez bármit eredményezhet az angyali hangzásoktól a teljesen anarchikusig. A master hangerő szabályzó pedig lehetővé teszi, hogy high gaines hangokat használjunk kis hangerő mellett, vagy csilingelő tiszta hangokat extrém hangerőn. Azoknak, akik a lehető legrövidebb hanglánc hívei és szeretnék, hogy a hangerő és gain a legtermészetesebb módon növekedjen, lehetőségük van a master hangerő szabályzás teljes kiiktatására az előlapon csatlakoztatható lábkapcsolóval. Az Orange OR50 kicsit olyan, mint egy élőlény, mert nem mindig úgy reagál, ahogy azt várnánk. Úgy lövöldözi magából a felharmonikusokat, mint egy sörétes puska: mindig nagy területet fed le és sosem kapjuk még egyszer pontosan ugyanazt a mintázatot a találatból, de pont ez teszi izgalmassá és így marad mindig friss a hangja.

 

orange-or50h-40th-anniversary-model.jpg

 

Orange-ék legújabb modellje a TH-30 kínálja a legnagyobb mennyiségű gaint, amit Orange erősítő valaha nyújtott. Habár mindössze hat szabályzót találunk az előlapon, a TH-30 tiszta és mocskos csatornája meglepően széles választékot kínál a csillogóan fényes tiszta hangoktól a klasszikus Orange overdrive-on keresztül a legmodernebb metál torzításig. A TH-30 egy harminc wattos „A” osztályú erősítő, amit négy EL-84-es cső hajt, az előfokban három 12AX7 cső van, ezenkívül egy 12AT7 cső hajtja az effekt hurkot és még egy 12AX7 fázisfordítóként működik. Az előlapon találunk egy kapcsolót, amelyikkel teljes vagy fél teljesítmény között választhatunk, a hátlapon pedig egy másik kapcsolóval négy illetve kettő végfokcsövet működtethetünk. Ennek eredményeképp kaphatunk 30 wattot (négy cső/egész teljesítmény), 15 wattot (két cső/egész teljesítmény) és 7,5 wattot (két cső (fél teljesítmény). A végfok ilyen rugalmassága önmagában is képes nagyon sokféle gain és hangszín karakter létrehozására. A két csatorna nagyon egymástól nagyon eltérő alap karakterrel rendelkezik. A tiszta leginkább a klasszikus master nélküli erősítőkre hasonlít, gain, magas és mély hangszín szabályzással. A torzítós csatorna pedig olyan, mint a modern masteros erősítők, ahol gain, hangerő és hangszín szabályzás áll rendelkezésre. Persze ezt tipikus Orange-os módon, hiszen a hangszínszabályzás egyetlen Shape nevű gomb használatával történik. Ha közepes jelszintű gitárral használjuk, a tiszta csatorna a hangerő közép állásánál kezd fokozatosan átmenni torzításba. Maxra feltekerve pedig jókedvű rock hangot kaphatunk, ami félúton van a Plexi Marshall és egy vintage Hiwatt hangzása között. A torzítós csatorna már viszonylag alacsony gain állásnál is üdítően harapós torzításra képes. Ez egyre telítettebbé válik, ahogyan növeljük a gaint, de ennek ellenére a hangok megőrzik eredeti jellegüket és nem mosódnak el. A Shape szabályzó elég dramatikus változásokat képes előidézni, vastag és tömör középtónusú szinte végtelen lecsengésű hangzástól, ami éneklős szólókhoz ideális, erősen közép scoopos metál hangokig, amelyben súlyos mélyek és szúrós magasak vannak. Az Orange erősítőket a Fejesker Kft. forgalmazza.

 

GP