zenesz_logo.pngÚj év, új Kasleder effekt pedál!!! …ez így mind szép és jó, azonban a dolog érdekessége, hogy a Nitro névre keresztelt „őrület”, egy bass fuzz effekt, az első Kasleder pedál, ami kimondottan basszusgitárosoknak készült.

[BANNER]

Eddig főként a gitárosok igényei voltak előtérben, de most szeretnék nyitni basszusgitáros fronton is. És miért pont egy fuzz pedállal? Kis hazánkban a mai napig nagyon sokan idegenkednek a fuzz effektektől, ami főként azért van, mert nem ismerik a fuzz hangot és ezért nem is tudják használni, kezelni. Még furcsábban hangozhat a fuzz torzítás egy basszusgitáron, pedig nem annyira ritkaság, nagyon sok ismert külföldi zenekar elengedhetetlen kelléke ez az effekt (néhány példa a nagyok közül: Audioslave, Queens Of The Stone Age, Wolfmother, Velvet Revolver, Muse, Pink Floyd, Korn, stb.).

 

Kép 011.jpg

 

Mint a legtöbb fuzz pedálnál, a Nitro esetében sem lehet kimondottan „szépnek” nevezni a hangot önmagában, viszont amint betesszük zenébe egyből érthetővé válik, hogy miért is szeretik annyian ezt az effektet. Dögösebbé, mocskosabbá válik tőle a basszusgitár hang, megtartva a gitár hang karakterét, olyan érzése van az embernek, mintha egy csöves erősítővel egy alulméretezett ládát hajtana, full hangerőn. Ez egy jellegzetes overdrive/fuzz karakter, kerregő, középdús, négyszögesített, roncsolt hang, persze el lehet vinni extrémebb irányba is a torzítást, amikor már nagyon nem érdemes vizsgálgatni a jelalakot, illetve a hang karaktert, mert már túl sok karaktere nincs a hangnak, csak egy nagy szőrmókos, kásás valami... Valakinek ez tetszik, kísérleti alapnak tökéletes.

 

Felépítését tekintve a Nitro pedál sincs túlvariálva a legtöbb fuzz pedálhoz hasonlóan, jellegzetes, egyenes nyílt hangja van, magyarul, egy hangot tud, de azt nagyon. A Level (hangerő) és a Dirt (torzítás) potméterekkel tudunk játszani az előbb említett overdrive/fuzz jellegű torzítás és az extrémebb széttorzított őrület között. A megfejtés a pedálban a bemeneti impedanciát választó kis kapcsoló (High Z/Low Z), amivel gyakorlatilag a pickupunk hangkarakterén tudunk módosítani, mondjuk egy single pickupból humbuckeresebb jellegű hangot tudunk csinálni, illetve aktív elektronikás basszusgitároknál egy kerekebb, tömörebb hangot. A pedál 9V-ról működik, lehetőségünk van elemről vagy egy standard Boss szabványnak megfelelő center negatívos adapterrel használni.

 

Nitro.jpg

 

A design, a My Generation delay-en lévő design-hoz hasonlóan, egy nagyon tehetséges grafikus barátom alkotása, a pedált uraló baseball sapkás rocker csiga és a benzingőz képzeletbeli szaga a 90-es évek amerikai stoner rockjának utánozhatatlan hangképét tárja elénk. Jazzistáknak nem ajánlom, amúgy stílustól függetlenül bármilyen más zenére ajánlott, rock-ot, stoner-t, metál-t, indie-t játszó basszerosoknak kötelező!!!

 

Hamarosan hangminták, videók a Nitro-ról már az új honlapon!


KA