zenesz_logo.pngA padló típusú Boss ME50B basszus multieffekt nemcsak küllemével idézi a múltat, de az építéshez használt alkatrészek, anyagok is ellentmondanak a mai trendnek, a könnyű, egybeöntött műanyag pedáloknak.

Az ME50B hagyományos felépítésű pedál, három elkülönülő egységgel, kapcsolókkal és a hozzátartozó gombokkal. A gombok számát tekintve (23 db) persze az ME50B sem egy egyszerű történet, de a soványka, egykarakteres kijelző mellett a gombok mutatják a mindenkori beállításokat, értékeket, így szinte minden paraméterről tájékoztatnak. A három egység azonos felépítésű, a középen lévő gombbal az effekteket választjuk, az alatta lévő, vízszintes elrendezésű gombokkal pedig a paramétereket állítjuk.

 

ME50B_3.jpg

 

Az egyes filter/tone modul a wah és az oktáver mellett különleges hangszínbeállításokat (defretter, enhancer) kínál. A drive/synth modul különböző COSM torzítókat, synth egységet tartalmaz. A delay/modulation egységben található a delay (1400 ms), a kórus és a zengető. Az egyes modulokban található effektek különböző kombinációi alkotják a gyári programokat.

 

Nagyon hasznosnak tartom, hogy külön egységet kapott a compressor/limiter (MXR DynaComp, dbx, Natural COSM kompresszor szimulációkkal), mert a jelet korrektül és könnyen tudjuk kezelni, valamint praktikus a master rész parametrikus hangszínegysége, amivel a kimenő jel hangszínét egy mozdulattal megváltoztathatjuk. Bizalomgerjesztő a hangerő/expression pedál (jól tapad, nagyméretű és nyugodtan rá lehet állni) a hozzátartozó pedal mode kapcsolóval, amellyel hatféle funkciót azonnal hozzá tudunk rendelni.

Természetesen a készülékben van beépített kromatikus hangoló is, amely aktiválva némítja a kimenő hangot. A készülék tetején jól olvashatók a hátlap ki/bemenetei: az input, a sztereó output, egy fejhallgató kimenet, az aux in mini jackaljzat (CD, MP3 csatlakozásra), egy lábkapcsoló aljzat (compressor on/off, tempo, bank up/down), valamint a noise supressor trimmer potija. A készülék hálózati adapterrel és 6 db ceruzaelemmel egyaránt működik.

 

ME50B_2.jpg

 

Az „öreges” külső ne tévesszen meg senkit, az ME50B tartalmazza a Boss valamennyi új fejlesztését, így az effektek minőségét a COSM technológia garantálja, a digitális jelátalakítást egy AF zajcsökkentő áramkörrel kiegészített 24 bites konverter végzi.

A készülékben a 24 gyári preset nyolc bankba lett elosztva. A programváltás a három lábkapcsolóval történhet, a bankok közti közlekedés már egy kicsit bonyolultabb. Ké járható út van, vagy ledőlünk az effekt mellé és kézzel váltjuk a bankot, vagy veszünk két Boss FS-5U lábkapcsolót (fel/leváltás) és egy PCS31Y kábellel csatlakoztatjuk a hátoldal lábkapcsoló aljzatába. Az első megoldás kényelmesebb és látványosabb, a második biztosabb, de drágább.

Bárhogy is döntünk, mindenféleképp érdemes végigpróbálni a programokat, mert olyan merész hangzásokkal találkozhatunk, amelyek kitágíthatják zenei fantáziánkat és új alternatívát nyithatnak számunkra.

 

me50b_1_2.jpg

 

A különböző gyári programokban olyan újszerű effektek jelennek meg, mint a T-Wah (filterezett wah), Slow Gear (hegedű megszólalás), Defretter (fretless hangzás), Octav Up (felső oktáv), Synth (filterezett szinti megszólalás), a különböző típusú torzítók: a Muff Fuzz (Elektro Harmonix), a Bass Driver (Tech21), High Band (csak a felső tartományt torzítja) vagy a legendás Over Drive (Boss OD3).

 

A funkciók is tovább bővültek: tap delay funkció, sound hold (újszerű hangkitartás), a sound on sound felvétel, kick drum (lábdob effekt) favorit patch.)

A programokat végighallgatva az ME50B erősségének a vastag torzítós programokat, (1/2, 4/2) és a különleges, néha meghökkentő kombinációkat (4/3, 6/3) tartom. Azért a konzervatívabb ízlésűek is találnak szépen megformált, konszolidált hangszíneket (6/1, 1/1), de az ME50B fő jellemzője nem a visszafogott hangzás, a gyári presetek inkább a modern és keményebb zenékre készültek.

me50b_1_1.jpg

 

Akiknek a gyári effekten túl „vadak”, azoknak sem kell megijedni az újabb programok gyártásától, mivel pillanatok műve az egész. Az egyes effekt-szekciók a megcímezett potméterekkel jól áttekinthető, könnyen kezelhetők, a hangszínszerkesztést előre gyártott EQ beállítások is (bottom bosst, mid shape) segítik.

Az ME50B kidolgozott koncepciójával elfogadható alternatívát kínál azoknak, akik vonzódnak a kompakt pedálokhoz és az árkategóriájának megfelelő, különleges Boss effekteket kívánnak használni úgy, hogy azok elérése és programozása mindenféle fölösleges babrálgatás nélkül a legegyszerűbb módon történhet. (-)