zenesz_logo.pngLássuk a medvét! – jelszóval kicsomagolva a GS-10 típusú multieffektet, már a súlya is kellemes benyomást kelt: „érezni benne az anyagot”, mivel fémvázba építették az elektronikát. A szépen formatervezett aranyszínű dobozban fent két oldalt találunk egy-egy hangszórót, közöttük egy átlagos méretű fo

De nézzük meg, mi volt a tervezők koncepciója a berendezéssel: Asztali kiépítésű digitális multieffekt, gyakorló erősítő, USB csatlakozású „hangkártya”, stúdiózenészeknek könnyen magukkal vihető „sound bank”.

 

GS-10_1_362x253.jpg

 

1. Mint multieffekt: A készülék a fizikai modellezésű (COSM) előerősítő fokozattal, valamint digitális effekt egységgel rendelkezik. Az input kiválasztása után (gitár vagy basszus), felépítése szerinti sorrendben először a preamp/speaker szekcióban választható ki a számunkra megfelelő erősítő és hangfal szimuláció. 50 régi erősítőmárka közül lehet választani (megtalálható benne az összes GT-6-ban és GT-6B-ben meglévő előerősítő modell, de új típusok is belekerültek a készülékbe), amelyet paraméterezni is tudunk (gain, bass, middle, treble, presence, level), ráadásul külön választhatjuk ki hozzá a „használni” kívánt hangfalat, sőt még a cucc „mikrofonozását” is igény szerint állítgathatjuk (mic type – ez újdonság, eddig csak a pozíció és a hangerő állt rendelkezésünkre – position, level). Ha még nem lenne elég beállítási variáció, ezt három-három csatornára bontva is elmenthetjük. A kombinációk lehetőség igen nagy, de a gyári beállítások már eleve jól használhatók. Következik a dinamikaszekcióba tartozó kompresszor, overdrive/distortion, majd a delay, a chorus és a reverb. Külön gombbal tudjuk előhívni a parametrikus EQ-t. Az effektlánc végén FX1 és FX2 névre hallgató csoport várja a bekapcsolásukat. Az elsőben található a pedal wah, auto wah, tone modify, advanced compressor, limiter, enhancer, slow gear, tremolo, defretter, ring modulator, feebbacker. A másodikban pedig a következők: phaser, flanger, harmonist, pitch shift, oktaver, pedal blend, 2x2 chorus, pan, vibrato, uni-v, rotary, short delay, humanizer, slicer, auto riff, guitar synth, bass simulator, stereo eq.

 

GS-10_2.jpg

 

A paramétereket szokásos módon gombokkal és egy nagyobb méretű forgó gombbal állíthatjuk a kívánt értékre.

2. Mint gyakorló erősítő: a fentebb ismertetett multieffekt-erősítő kombinációt használhatjuk gyakorláshoz minden egyéb kiegészítő nélkül is (gitár és kábel azért kell). A beépített hangszórókon sztereóban élvezhetjük a gitárjátékunkat hozzákevert külső CD-ről vagy DAT magnóról érkező zenei alappal együtt. Természetesen mindez a fejhallgató kimeneten is megjelenik. A hangszórókat egy külön kapcsolóval kapcsolhatjuk ki/be, illetve a hangerejét forgó potméterrel szabályozhatjuk.

3. Mint USD audio eszköz: Számítógéppel összekötve (a driverek feltelepítése után) mint hangkártya üzemeltethető a berendezés. Közvetlen csatlakozást biztosít szekvenszer szoftverhez (pl. Cubase, Logic, Cake-Walk), így akár 24 biten rögzíthetjük vele a szólamainkat. (Nagyon fontos, hogy az USB ki/bejáratot bárhol elhelyezhetjük az effektláncban.) Mikrofon bemenetet is találunk hátul, és ezen keresztül még énektudásunkat is tesztelni, rögzíteni tudjuk. A gyári csomagban találjuk a Cakewalk Music Creator 2003 nevű programot, így ha eddig még nem tettük, akkor most megismerkedhetünk a számítógépes hangszerelési és zeneszerzési munkálatokkal is. A driverek telepítését végezhetjük Windows 98-tól felfelé és Macintosh OS9 és OSX számítógépekre egyaránt. A csomagban található editáló szoftver megkönnyítheti és látványossá teheti a beállításokat.

A berendezés rendelkezik SPDIF digitális kijárattal, külső erősítő csatlakoztatásához pedig aszimmetrikus jack kimenettel. Vezérelhető külső expression pedállal (CTL1/CTL2) és természetesen teljes körűen MIDI kontrollerrel is.

 

GS-10_lead.jpg

 

Talán már meg sem kellene említenem a benne található hangológépet, hiszen ma már ez természetes. A tápellátása külső adapterrel történik.

A GS-10 sok célú felhasználhatósága miatt figyelemre méltó, az ár/minőség is megfelelőnek mondható, ezért ajánlani tudom azoknak a gitáros barátaimnak, akik már letették a voksot a teljesen digitális technika mellett.

 

www.rolandee.com