zenesz_logo.png1965-öt írtunk, amikor a hannoveri hard-rock banda, a Scorpions fiatal reménységeinek óriási karrierje elindult. A rivaldafényben eltöltött 45 évvel, 100 milliós példányszámban eladott 17 albummal, és rajongók milliói előtt adott több-ezer koncerttel a háta mögött...

A Scorpions bejelentette, hogy „Sting in the Tail" című utolsó albumuk népszerűsítése céljából, a jól megérdemelt visszavonulást megelőzően egy utolsó kolosszális turnéra indulnak. A turné keretében a banda már körbeutazta a világot, és ez így fog még folytatódni 2013-ig! A Sennheiser a banda jelenlegi megaturnéját is támogatja vezetékes és vezeték nélküli mikrofonokkal, valamint vezeték nélküli személyi monitor rendszerekkel.

 

The Scorpions - by Ross Halfin.jpg

 

Mindenki, aki elég szerencsés ahhoz, hogy a jelenlegi turnén meghallgassa Klaus Meine előadásában a „Rock You Like a Hurricane” című számot, vagy a Gyöngyhajú lány-t, megismerheti a Sennheiser MMD 935 kardioid dinamikus kapszulával szerelt, vezeték nélküli SKM 2000 kézi mikrofonjának tekintélyt parancsoló hangzását. A turnén ugyanazt a kombinációt használják a fronténekes és a vendégénekesek számára. „A 935-ös kapszulának nagyon tiszta, nagyon harmonikus hangzása van, ami tökéletesen illik Klaus énekhangjához” - mondta Glen Schmeling monitor hangmérnök, aki a fárasztó turnén Marcus Pohl produkciós igazgatóhoz és Achim Schulze FOH hangmérnökhöz csatlakozott. „A 935-ös kapszula - azon túl, hogy áttetsző a hangzása - torzítás és hangkarakter változtatás nélkül képes kiállni azt a magas hangnyomásszintet, amelyről Klaus ismertté vált.” A turnén három vezetékes Sennheiser e 935 mikrofont használnak a háttérvokálhoz, valamint egy e 945 szuper-kardioid változatot Matthias Jabs talk box-ához. A ritmus-/szólógitáros Rudolph Schenker, aki Klaus Meine énekessel összeállva alakította a Scorpionst, az e 935-öt és az e 945-öt is sziklaszilárdnak találja.
A jelenlegi turnén a színpadon található mikrofonok mindegyikét a Sennheiser gyártotta. Egy e 902 veszi a lábdobot, és egy e 905 közvetíti a pergő hangját. Hat e 914 kis-membrános kondenzátor mikrofon szolgál overhead-ként és veszi a cintányérok hangját. A csíptetős e 904 közvetíti a tamok hangjait. „A Sennheiser e 904 a legjobb tam-mikrofon, amit valaha is használtam” - mondta Schmeling. “Félelmetesen masszív, és képes kiállni azt a rengeteg megpróbáltatást, melyet James [Kottak] mér rá.” Hat Sennheiser e 906 dinamikus mikrofon és egy sor erősítő gondoskodik a hangszín és a hangerő közötti megfelelő egyensúlyról.

A Scorpions egyike volt azon zenekaroknak, akik vezeték nélküli személyi monitorokat használtak az egykor mindenütt alkalmazott monitorládák helyett. Szívesen lépést tartottak a technika fejlődésével, és most a Sennheiser nemrégiben bemutatott ew 300 IEM G3 sorozatát használják. „Az új G3 egységeknél tökéletes a sztereó elkülönítés” - lelkesedett Schmeling. „Előfordul, hogy a zenekar minden egyes tagja számára nagyon precíz sztereó hangképet kell alkotnom, a sztereó hangmezőben mindent pontosan oda helyezve, ahol azt a zenészek a színpadon találják. A dobok hangja például a monitor rendszerekben is a valóságnak megfelelő helyről szól. A G3 technológia megjelenése előtt ez nehéz és pontatlanul elvégezhető feladat volt. Most azonban nem okoz gondot minden hangot pontosan a kívánt helyre helyezni. A Sennheiser ew 300 G3 sorozat nagy előrelépést jelent.”

Nemcsak a hangminőség kitűnő, hanem a Sennheiser RF teljesítmény is pont a „világjáró" Scorpionsnak való. „Használtuk már ezeket az egységeket Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Oroszországban, Délkelet-Ázsiában és Európában” - mondta Schmeling. „A jelátvitel mindig tökéletes, és sohasem tapasztaltunk semmilyen hibát. A helyi kollégák óva intettek minket attól, hogy az Egyesült Államokba utazzunk. Azt mondták, gondjaink lesznek az olyan helyszínekkel, mint New York és Dallas. Számtalanszor voltam már ezeken a „problémás" helyeken, és mindig tapasztaltam megoldandó gondokat. Az új Sennheiser technológia birtokában ez a probléma már múlté.”

„A Sennheiser világszerte hozzáértő emberekkel dolgozik” - folytatta. „Nem számít hová utazunk, mindig a gondunkat viseli a szervezet egyik tagja. Athénban egy helyi Sennheiser képviselő órákon belül szerzett nekünk két új belt pack szettet. Egy Sennheiser technikus Mexico vásosban segített nekünk az RF mérések elvégzésében. Montrealban egy Sennheiser mérnök kérésünkre összehangolta rendszerünket. A nemzetközi kapcsolatokét felelős szakemberek – Pierre Morant (Európa), Kristy Jo Winkler (Egyesült Államok) és Vince Tan (Ázsia) – mindig rendelkezésünkre állnak, és lenyűgöző gyorsasággal dolgoznak, hogy mindent biztosítsanak számunkra, amire szükségünk van, nem számít, hol vagyunk. Nehéz lenne egy ilyen nagyságrendű turnéra indulni anélkül a háttér nélkül, amit a Sennheiser nyújt.” (-)