zenesz_logo.pngIdén is ősszel került megrendezésre az ország egyik, talán legjelentősebb hangszerkiállítása, és szemléje, a Hangfoglalás 2011, melynek a Syma Csarnok adott otthont.

Az eseményen most is mindenki jelen volt, aki a zenész-, és színháztechnikai világban számít, garantálva a szakmai-, és érdeklődő közönségnek a kiemelkedő szórakozási lehetőségeket, és a felejthetetlen látványt.

 

A résztvevők közel száz kiállító termékeit csodálhatták meg, és csaknem 300 programból válogathattak a három nap alatt.

 

 

 

A kiállítás látványos részlete


A zene, a hangszerek, és persze a zenészek világának egyik legjobban várt hazai eseménye, és nem utolsó sorban a magyarországi zenei élet talán egyik legjobb programja a Hangfoglalás. Már a 2006-os indulás is nagy sikert aratott. Az esemény azóta is töretlenül felfelé ívelő népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint a folyamatosan növekvő sajtóvisszhang, és a már bőven több tízezer feletti, és egyre szélesebb körből érkező látogatósereg. A kínálat minden értő fűlnek, és -szemnek igazi ínyencség! Hangszerek, hangtechnika, fénytechnika, stúdiótechnika, színpadtechnika, színháztechnika, bemutatók, workshop-ok, és persze kitűnő programok, koncertek sora várta mindazokat, akik a hang-, és a színpadtechnika, valamint a zenészvilág iránt érdeklődnek.

 

 

A látogatók mindent kipróbálhattak

 

Az eseménnyel egyidőben megjelenő Hangfoglalás Magazinban az azon résztvevő cégek nevei, a kiállított márkák, és a forgalmazók névsora öt teljes oldalt töltött meg, ezért érthető, hogy a lista felsorolására még kísérletet sem érdemes tenni. A sok különlegeség, és a mai hangszerek mellett láthattunk olyan muzeális darabot is, mint például egy 1962-es Stratocaster gitár, mely annyira ritka, és egyedi, hogy egyenesen a páncélszekrényből hozták el a kiállításra. Szintúgy féltve őrzött kincsként mutatták be a legendás Radics Béla eredeti, 1969-es erősítőjét, de a vendégek láthatják Tátrai Tibor és az LGT azon erősítőit is, amelyekkel évtizedeken át koncerteztek. Láthattunk egy, a Tankcsapda dobosa, Fejes Tamás szignójával ellátott cintányért, a Black Label Society által is használt basszusgitárt, valamint olyan gitárokat is, amilyeneken a Pantera tragikus körülmények között elhunyt tagja, Dimebag Darrell is játszott. A Syma csarnok több helyiségében is alig fért el a kiállított érdekességek sokasága.

 

 

Az élő koncertek egyike

 

A C csarnokban négy, egymással átellenesen elhelyezkedő színpadon folyamatosan zajlottak a koncertek, nagyszerű programot kínálva a termékek megszemlélésébe belefáradt látogatóknak. A fellépők felsorolása is embert próbáló feladat, mivel a fentebb említett kiadványban ezek felsorolása is négy teljes oldalt igényelt. Az előadások, koncertek, események száma megközelítette a háromszázat, tehát a közönségnek bőven volt miből válogatnia. Fellépett többek között a Beatrice, az Anti Fitness Club, a Belmondo, a BeshodroM, Gerendás Péter, a Magna Cum Laude, és a Wasabi Kht is. A 4G nevű formációban Lukács Peta, Ifj.Tornóczky Ferenc, Dandó Zoltán és Emmer Péter mellett a „szlovák Tátrai Tibornak” becézett Henry Tóth, valamint Macedónia egyik legnépszerűbb rockzenekara, a Shine frontembere, Damjan Pejcinoski fellépése is szerepelt a programok között. Az eseménysorozat második napján tartották meg a szokásos DJ-Producer találkozót is, amelyen ezúttal Reelow, a Pixa, és a Muzzaik Productions tartott bemutatót.

 

 

Gitárok minden mennyiségben

 

Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb, és főképp teljesen ingyenes zenei demonstrációjának látogatói tehát nem unatkoztak, az esemény három napja alatt sokezer hangszert, hang-, és színpadtechnikai berendezést próbálhattak ki, miközben személyesen találkozhatnak kedvenc előadóikkal is.

 

S.A.