zenesz_logo.png



A Yamaha még a január 24-én kezdődő 2019-es téli NAMM Show előtt hozta nyilvánosságra stage piano családjának két új modelljét, a CP73 és CP88 színpadi zongorákat.

CP88_a_0005_700x.jpg

A Yamaha január 15-én jelentette be a jelentősen továbbfejlesztett digitális színpadi zongoráit, az új CP73 és CP88 modelleket, melyek elnevezésében a 73 és a 88 a billentyűk számát jelzi. Az alapoktól újratervezett zongorák elsősorban a koncertező zenészek igényeinek kiszolgálására születtek. A két új hangszerben egyrészt megtaláljuk a legjobb Yamaha hangszíneket, másfelől az új zongorák teljesen átdolgozott kezelőfelületet kínálnak, egy olyan irányt követve, ami akár szabvány is lehetne minden színpadra született billentyűs cuccnál.

 

Yamaha_CP73-CP88_Stage_Pianos_top_700x.jpg

 

CP73 és CP88

Amiben a két stage piano megegyezik: mindkettőben csodás minőségű akusztikus és elektromos zongora hangszínek találhatók. Konkrétabban, a zongorák 3 prémium kategóriás koncert grand piano hangzással dicsekedhetnek, ezek a Yamaha CFX és S700, valamint a Bosendorfer Imperial 290. Ezek mellet jó pár pianínó – így az U1 Upright Piano – az elektromos zongorák közül pedig a klasszikusnak számító 1978 CP80 Electric Piano is rendelkezésünkre áll. Ezen felül számos nagyszerű orgona, strings, szintetizátor és egyéb hangszínt kapunk az AWM2 hanggenerátorra épülő 128 hang polifóniát nyújtó hangszerekben.

 

yamaha-cp88-top_700x.jpg


Színpadra optimalizálva

Ez az elképzelés azonnal látható a kezelőfelületen, melyen minden funkciót külön vezérlő lát el. Nem kell menükben, almenükben navigálni, minden paraméter közvetlenül állítható – ez különösen akkor jön jól, amikor gyorsan, pontosan kell beállításokat végezni. A jól áttekinthető felső panelen három szekciót alakítottak ki, saját vezérlőkkel: Piano, E.Piano és Sub – ahol a strings, orgona és egyéb nem zongora hangszínek találhatók. Talán itt kell megemlíteni a zökkenőmentes hangszínváltást. Hangszínváltáskor az első hangszínt a második hangszín csak halkítja. A daloknál az első dal utolsó akkordjai is hallhatóak miközben az új dal hangszínei még töltődnek.

A három hangszer szekciótól jobbra helyezték el a hangszercsoportokhoz rendelhető effekteket, melyek szintén könnyen kezelhető, dedikált vezérlőket kaptak. A VCM (Virtual Circuitry Modeling) technológiára épülő effektek tökéletesen modellezik a csúcskategóriás stúdió és vintage effektprocesszorok viselkedését. Az effektekből pont annyi áll a zenészek rendelkezésére, amennyire élő játék során szükség van, és színpadon is könnyen gyorsan kezelhető.

 

csm_CP88_p_Tastatur_4d931d647b_133ecdd1b3.png

 

Tökéletes billentés

Zenéléskor jelentős szerepet játszik a játékos teljesítményében a hangszer játékérzete. A Yamaha CP sorozatú színpadi zongoráknál nagy hangsúlyt fektetettek az akusztikus zongora billentésének minél élethűbb visszaadására. A CP88 egy versenyzongora billentését idézi, a játékos természetes fa, szintetikus elefántcsont és ébenfa borítású billentyűkön játszhat, aligha képzelhetünk el pompásabb játékérzetet. Ezt az érzetet a fa kalapácsmechanikás billentyűzet a Natural Wood Graded Hammer  (NW-GH) adja, így ez a hangszer ideális választás lehet tradicionális zongoristák számára. A Yamaha Graded Hammer mechanika utánozza azt az érzést, hogy a mélyebb regiszterben nehezebb a billentés, majd felfelé haladva könnyebbé válik.

A CP73 újonnan tervezett, Balanced Hammer Standard – egyenletes súlyozású – billentyűzete olyan zenészeknek készült, akik sokféle hangszínt szeretnének a színpadon megszólaltatni és az autentikus elektromos zongora billentést preferálják. A CP73 kiegyensúlyozott billentyűzete egyenletes billentést biztosít a játékos számára, garantálva a tökéletes kontrollt, hangszíntől függetlenül. Hozzá kell tenni, hogy az eltérő billentyűzet miatt a CP73 a színpadi zongorák világában pehelykönnyűnek számít, bárhová könnyen magunkkal vihetjük, legyen szó színpadi, vagy stúdió munkáról.

 

CP73-CP88_700x.jpg

 

A zongora mely növekszik

Gyári beállításokkal a Yamaha a CP88 és a CP73 színpadi zongorák már önmagukban is hangszínek és hangszerek széles tárházát kínálják a koncertező billentyűsöknek és zongoristáknak. A CP88 és CP73 a CP sorozat első modelljei, melyek hangszínkönyvtárai további zongora és billentyűs hangszínekkel bővíthetők. Az első frissítésben egy 1967 tine piano szerepel, egy izgalmas reed zongora és a klasszikus Yamaha C7 nagyzongora, melyen a világon a legtöbb felvétel készült. A későbbi frissítésekkel a hangkönyvtár tovább fog bővülni.

 

features_design_connectivity 700x.jpg

 

Csatlakozási lehetőségek

A CP88 és CP73 modelleket minden szükséges csatlakozóval felvértezték. A szabvány 6,3mm jack kimeneten túl, a Yamaha színpadi zongorái szimmetrikus XLR kimenetekkel is rendelkeznek, melyen keresztül közvetlen csatlakozhatunk keverőkhöz vagy stage-boxhoz. A 2 db 6,3mm sztereó jack bemenetre külső hangforrásokat csatlakoztathatunk, akár okostelefont, vagy billentyűs hangszereket. Ezek mellett 6,3 mm-es fejhallgató kimenet, 2 vezérlőpedál-bemenet, 2 lábkapcsoló bemenet, MIDI bemenet/kimenet, USB HOST/DEVICE csatlakozó kapott helyet a hátsó panelen.

 

Fontosabb technikai adatok:
Hanggenerátor: AWM2
Polifónia: 128 hang maximum
Hangszínek: 57 (zongora: 10 / elektromos zongora: 14 / szub: 33)
Méretek CP88: 1298 x 141 x 364 mm (Szélesség x Magasság x Mélység)
Tömeg: 18,6 kg
Méretek CP73: 1086 x 144 x 355 mm (Szélesség x Magasság x Mélység)
Tömeg: 13,1 kg

 

 

További információk és ár a hivatalos Yamaha viszonteladóknál.