zenesz_logo.pngA Blackstar történetéről, a néhány éves múltjáról már ejtettünk néhány szót a tesztjeink kapcsán, most viszont alkalmunk nyílt személyesen is megismerkedni azzal a négy emberrel, akik alig öt éve egy angliai Pub-ban elhatározták, hogy céget alapítanak és meghóditják a gitárerősítő piacot.

A vállalkozás sikere persze egy pillanatig sem volt kérdéses, hiszen Bruce Keir, Paul Hayhoe, Richard Frost és Ian Robinson a Marshall fejlesztéseiben vettek részt.

 

 

Mivel foglalkoztatok a Blackstar megalakítása előtt?

A Blackstar céget Angliában, Northamptonban alapította Bruce Keir, aki a teljes technológiáért is felelőséget vállalt. Ő több, mint húsz éve fejleszti az erősítőket, óriási, egyedülálló tapasztalattal rendelkezik. Ian Robinson-nal, Paul Hayhoe-val és Richard Frost-tal négyen kezdtünk bele a Blackstar fejlesztésébe, a márka népszerűsítésébe. Mielőtt belevágtunk, mindannyian a Marshallnál dolgoztunk.  

 

Blackstar_Staff2011.jpg

 

Honnan jött a Blackstar ötlete?

Klasszikus történet: négy jó barát együtt dolgozik sok éven át, rendkívül jól érezzük magunkat együtt, jól kiegészítjük egymást és ilyenkor elkezd az ember gondolkodni. Olyan termékfejlesztésekről kezdtünk beszélgetni, főként az erősítők és pedálok terén, amelyek kitöltik azt a rést, amit mi még látunk a palettán. És mint minden fontos dolog, a “banda” összeült egy pub-ban és néhány pohár finom ital felett átbeszéltük a Blackstar alapjait… (nevet)

 

Ki felel a dizájnért és ki a soundért?

 

A dizájn nem egyéni produktum, vagy ötlet eredménye. Ez is csapatmunka volt. Paul volt talán a vizuális területen a legerősebb, Bruce és Ian pedig a technikai fejlesztésekben adta bele magát. De miután folyton együtt dolgoztunk mindenen, gyakorlatilag nem könnyű eldönteni, ki miért felelt a kezdeti időkben. Mi egy igazi csapat vagyunk, talán nem is nagyon kell hogy szigorúan elhatároljuk a feladatokat és leosszuk azokat.

 

Ki volt az első endorseretek és mikor adtátok el az első erősítőt?

Az első endorser Daran Smith volt a Funeral For A Friend-ből, aki a HT Valve overdrive pedálunkat használta. Szerencsénk volt vele, hogy velünk volt, mert segített az indulásban. Az első erősítőt pedig szintén azidőtájt, 2007. áprilisában adtuk el.

directors.jpg

 

Melyik országban a legpopulárisabb a Blackstar?  

Ahogy sejtheted, természetesen USA-ban. Itt van a legnagyobb piaca a hangszereknek és természetesen a Blackstarnak is.

 

Mi a véleményetek a Magyar piacról, főként persze a Blackstar vonatkozásában?

Izgalmas zenei közeg mozog Magyarországon. Az erősítőink elterjedése éppen zajlik, eddig pozitívak a visszajelzések, de várjuk továbbra is a véleményeket. A pedálokat is szeretik, egyre nyilvánvalóbbá válik mindenki számára, hogy jelen vagyunk és jó alternatívával szolgálhatunk.

 

Kicsit beszéljünk magukról az erősítőkről…

 

A kezdetektől fogva arra törekedtünk, hogy ne cask egyszerűen létrehozzunk egy jó erősítőt, olyat, amelyet az elmúlt évtizedekben már rengeteget készítettek, hanem fejlesztéseink által adjunk valami pluszt is. És miután szenvedélyes emberek vagyunk, így készültek az effektek és erősítők is. Angliában az erősítőkészítésnek tradíciói vannak, ezek a Blackstar erősítőin is tettenérhetőek. De a klasszikus megoldások mellett a Blackstarban újítások is helyet kaptak. Az erősítőink karaktere változtatható. Ez fontos szempont. Egyeserősítők nagyon jól, de egyféle tonalitással szólnak. Mi ebben szerettünk volna újítani. Hogy a karakteres hang mellett legyen a gitárosnak lehetősége az erősítőből egy teljesen más jellegű hangot is kikeverni, ha ahhoz van kedve. Úgy érzem sikerült, ez lett talán a Blackstar sikerének egyik titka. És ehhez kapcsolódik a szlogenünk is: “Sound in your Head”

 

ianlab.jpg

 

Mennyien dolgoztok most jelenleg a Blackstarnál?

In the beginning there were just the four of us, but as we have grown we have brought together an amazing team of 30 highly talented people. Everyone here is either a musician or has a strong interest in music and they are all really motivated to bring guitarists the best sounding amps and pedals possible.

 

A kezdetekkor csak négyen voltunk. Aztán ahogy nőtt a termékek száma, a típusok is gazdagodtak, már kellett a segítség. Most harmincan vagyunk. Harminc megszállott ember, többségük zenész. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy olyan csapat jött létre, amelyben mindannyian ebben a szellemben gondolkodunk, ezzel a céggel kelünk és fekszünk, olyat szeretnénk alkotni, ami a gitárosok számára valódi megoldás lehet.

 

 

Melyik országban folyik a gyártás?

Angliában dolgozik a menedzsben, az értékesítés és a marketing is, a gyártás maga Koreában van.
 

 

Tervezitek, hogy PA rendszereket is gyártotok?

Mostanában biztosan nem, mert még mindig rengeteg tervünk van a gitárerősítőgyártás terén. Ez a kulcsfontosságú területünk, ebben kell még mindent megvalósítanunk.

IMG_0146.jpg

 

Mit jelent számotokra az idei MIPA díj, amit a HT1R erősítőért kaptatok?

Óriási megtiszteltetés volt számunkra ez a díj, hiszen a legnagyobb klasszikus márkákkal szemben sikerült elnyernünk a szakma elismerését ebben az évben. Másrészt ez a díj a betetőzése annak hatalmas erőfeszítésnek, amit a Blackstar csapata tedd bele munkájával az elmúlt évekbe.


Ne