zenesz_logo.pngVégetlenül egyszerű a lehetőséget megragadni zenészként: keresd meg a neten azokat a zenészeket, akikkel szívesen játszanál és írj egy üzenetet. Tárgy: Felkérés. Aztán ha szerencséd van, rövidesen Európa szerte turnézol, koncert DVD-t készítesz és lemezt. A szlovák David Kollarnak sikerült...

A szlovák David Kollarnak sikerült, rátalált Markó Ádámra (Special Providence) és összeállít a trió Baranyi Gergő basszusgitárossal kiegészülve.    

Először is a David Kollar Project létrejötte érdekelne. Hogyan találkoztatok össze?

 

David Kollar: Kb. 3 évvel ezelőtt csináltam egy myspace profilt és rengeteg időt töltöttem jó zenék és jó zenészek felkutatására, így találtam rá az Ádámra. Írtam neki és válaszolt. Hamar megegyeztünk, hogy nekünk kell valamit együtt csinálnunk. Szerveztem a zenekarának, a Special Providence-nek egy koncertet Presovban, Szlovákiában, ahol élek és ez egy jó alkalom volt arra, hogy személyesen találkozzunk, megismerkedjünk és megbeszéljük a közös terveinket. Később Ádám elhívta Baranyi Gergőt basszusgitározni és próbáltunk pár napot egy faházban a szlovák hegyekben. Amint elkezdtünk játszani, elképesztő hatással voltak rám és elhatároztam, hogy velük kell játszanom!!! A trió megalakulása után pár nappal már turnéztunk Szlovákiában, majd később részt vettünk számos külföldi fesztiválon, többek között az athéni jazzfesztiválon hatalmas sikerrel.
 

Markó Ádám: Ez az egész találkozás a neten egészen meseszerű kezdete volt a dolgoknak.  Hihetetlen zenei összhang volt közöttünk az első pillanattól fogva. Úgy éreztem mintha mindig is együtt játszottunk volna. 

 

Nekem már régi vágyam volt egy „hangos trió” és az, hogy egy külföldi zenésszel dolgozzak. A trióban muzsikálás talán a legnehezebb műfaj szerintem, teljesen máshogy kell dobolni, sokkal szabadabb és igazán koloratúr játékot igényel. Nagyon élvezem!
 

 

DKP - London jazz cafe.jpg


 

Mennyire nehéz egy zenekart egyben tartani? Vagy időszakos az együttlét? Nem nehezíti ez meg a közös zenélést? Összehangolódás, ilyesmi?
 

 

David Kollar: Egyáltalán nem nehéz, mert a srácok igazi profik és elképesztő zenészek! Általában elküldöm nekik a dalokat és ötleteket, aztán a turnék előtt próbálunk egy pár napot, jammelünk és közösen rakjuk össze a dalokat.
 

Baranyi Gergő: Nyílván a köztünk lévő 300km távolság nem könnyíti meg a dolgokat, de jó szervezéssel eddig minden problémát megoldottunk. A zenekar mindenkinek szívügye, hosszútávon gondolkozunk és mindenki megtesz minden tőle telhetőt a közös célok érdekében. Az egymásra hangolódással sosem volt gondunk! Ádám csak beszámol és már meg is van az összhang! (nevet) Ezen felül az internet jó barátunk, nagyon sokat segít a kapcsolattartásban.
 

Markó Ádám: Általában turnékon vagyunk együtt és hála istennek abból volt bőven az elmúlt 2 évben. Koncerteztünk Európa szerte (Anglia, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária, Görögország) és így volt időnk összeszokni. Eleinte furcsa volt, hogy angolul kommunikálunk, de most már teljesen hozzászoktunk és nagyon jó érzés, hogy ezt a felét is fejleszti az ember közben.


Volt egy élő lemez, DVD, amit közösen készítettetek, a Take 5-ban rögzítettétek, majd kiadtátok? Ennek a sikernek az eredménye az Equation Of Time?

 

Baranyi Gergő: Akkor még David régebbi dalait játszottuk. Szerettünk volna egy olyan anyagot, ami már teljes egészében a közös gyermekünk. A DVD és az Equition Of Time felvétele között majd másfél év telt el, ami nem rövid idő, nem akartuk elkapkodni a dolgot, megvártuk, míg minden összeáll és a dalok felnőnek, megérnek.
 

David Kollar: A DVD-t azért csináltuk, hogy egyáltalán legyen valami közös anyagunk. Ez a szervezés, és management részében is sokat lendített az ügyön. Valójában a DVD-vel lezártunk egy időszakot és az Equition of Time-al megnyitottunk egy újat!
 

 

 DKP - London 1.jpg

 

Hogyan mennek nálatok a dalírások? Illetve mennyire írjátok meg egyáltalán a számokat? Vegyük konkrétan a lemezfelvételt...

 

David Kollar: Nagyon sok féle zenei ötlet van a fejemben és ezeket általában rögzítem és visszahallgatva kiderül, miben tud működni, milyen környezetben. Filmben, színházban, a trióval vagy esetleg a kukában landol. (nevet)  A lemezen lévő dalok nagy részét együtt írtuk és hangszereltük, de volt olyan is, aminek a váza már régebbről meg volt bennem és arra improvizálva alakult ki.
 

Baranyi Gergő: Minden számnak más története van. Van, aminek Ádám talált ki egy groove-ot, amire rászálltam és ez inspirálta Dávidot. Van olyan dal, ahol Dávid hozta a témát, és ahogy elkezdtük játszani magától megszületett. Egy kis faházba szoktunk elvonulni 2-3 napra, berendezünk egy próbatermet és semmi más dolgunk nincs csak muzsikálni. A dalok egy része itt áll össze, a koncerteken pedig összecsiszolódik. Emellett minden koncertet és próbát felveszek, így mindenki tudja elemezni, gyakorolni otthon is a dalokat. Van olyan dal is, ami szinte teljes egészében a stúdióban kapta meg a végleges formáját.

 

 

Többfelé jártok külföldön, hogyan fogadják a zenekart, vagy csak hasonlítsuk össze a szlovák helyzetet a magyarral?

 

Markó Ádám: Nagyon nagy siker volt eddig bármerre jártunk, jazzfesztiváltól a rockklubok-ig. Eddig azt tapasztaltuk, hogy nagyon szeretik az emberek ezt a fajta energikus, dinamikus zenét és előadásmódot, amit ez zenekar képvisel. Azt viszont még sosem mondták, hogy halk volt! (nevet)  A szlovákiai helyzet sem rózsásabb mint nálunk, sőt! Náluk több helyen lehet koncertezni, több az ilyen klub, mint nálunk, de például ezen helyek 80%-ra egy sört sem mennék be meginni ha csak úgy arra járnék.
 

David Kollar: Komoly reakciókat váltunk ki az emberekből, valójában ez igazi koncertzene! Szerintem a kultúrában nagyjából mindenhol ugyanaz van manapság. Ha nem vagy a tv-ben és rádiókban vagy főzőműsorokban, akkor az emberek nem igazán kíváncsiak rád, Szlovákiában ez a helyzet van!
 

Baranyi Gergő: Úgy látom hat a zenénk és annak energiája és hangulata az emberekre. Emellett mindenki 150%-kal átadja magát a zenének és ezt a közönség nagyon megérzi. Sokszor látok a közönségen meglepetést, sokan nem hallottak ilyen zenét!
 

David London.jpg

 

David filmzenéket is ír, ami érződik a Project számain is. Koncerten menyire tudjátok visszaadni ezt a hangzást? 

 

Baranyi Gergő: A dalok a mi felállásunkra vannak kitalálva, hangszerelve, így nem okoz gondot az élő megszólalás, de vannak terveink plusz eszközök, hangszerek használatára is.
Beszéljünk a beatfelszerelésről: gitárok, erősítők, effektek, húrvastagság, pengetőfogás, torzítóbeállítás...  minden érdekel!
 

David Kollar: Fender Stratocaster (D-re hangolva), Squier telecaster és egy öreg 198-es Fresher gitár. Erősítő Peavey classic 50 4x10. Pedálok: volume pedal, boss ds1 distortion, whammy pedal, pog2, dod stereo chorus, mxr phaser, boss tremolo, ibanez delay, line6 dl4, boss reverb és home made fuzz factory. Kábelek Evidence audio Lyric Hg és Melody. 10-es és 11-es Elixir húrokat használok .
 

Baranyi Gergő: Egy Flcef Vintage Custom 5 húros és egy KSD fretless basszusgitárt használok 40-es EBS vagy D'addario húrokkal. EBS HD350 fejet EBS NEO210 ládával. Használok még EBS pedálokat: kompresszort, oktávert és envelope filtert.
 

DKP - winter.jpg

 

A hangzás meghatározza a Project esetében a zenei hangulatot is, sőt, azt érzem, hogy nagyobb hangsúlyt fektettek erre, mint más trió zenekarok. Ez tudatos, vagy egyszerűen ez jön?

 

David Kollar: Ez így jön. Mindenki beleteszi a magáét és ebből alakul ki a zenekar szerintem páratlan hangzásvilága. Hihetetlen mód egyre jár az agyunk.
 

Baranyi Gergő: Ez részben tudatos, részben ösztönös. Mindenki talált olyan hangzásokat a saját hangszerén, ami felé érdemes elindulni tudatosan. Mindenki törekszik a saját hangjának megtalálására és a lemezen ezt gyúrtuk össze. Én egyre inkább azt veszem észre a saját játékomban, hogy hangulatokat keresek, illetve azokhoz keresem a hangokat.
 

Markó Ádám: Hangulatokban gondolkodunk és ez ösztönösen így van mindhármunknál. Erre külön nem fektettünk hangsúlyt, hanem a zenekar hangzása így alakult ki és ettől lett egyedi. Mivel ez nem egy akusztikus jazz trió, úgy kell megszólalnia, hogy ne legyen semmiféle hiányérzet soundokban, effektekben.

 

Nagyon érdekes fúziója ez a rocknak és a modern jazznek. Dávid rengeteg effect pedált, loopert használ, ami ezt elősegíti és néha olyan érzés mintha 5-en lennénk. Nagyon sokat játszunk a dinamikákkal egészen extrém halktól az extrém hangosig. A groove-okat is úgy találom ki, hogy egyszerre legyen egyfajta „szólam” vagy „dallam” funkciója és egyszerre groove is, aminek töltenie kell. Nagyon kreatív folyamat.
 

David - London 2.jpg

 

Jövőbeni tervek, koncertek?
 

David Kollar: A lemez nagyon jó kritikákat kap Európa szerte és már van kilátás több külföldi koncertre. Jelenleg a filmzeneszerzés foglalja le a legtöbb időmet, több szlovák film zenéjének megírásával bíztak meg. De nagyon várom már, hogy újra együtt játszunk a srácokkal!
 

 

Hol tudjuk megszerezni a lemezt?
 

David Kollar: A weboldalamon, a www.davidkollar.sk–n belehallgatható és megrendelhető a lemez digitális és cd formában is!


GT