zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
Az AC/DC – ja, az a banda, ahol az a kis fickó iskolás nadrágban rohangászik! „Minderre nem lennék képes Malcolm és a többiek nélkül, akik nyomják alám a rockot és a tempót. Ők tesznek naggyá.” - Angus Young

 

ACDC1_650.jpg

 

 

 

Az AC/DC hosszú történetének feltehetőleg egyik legnehezebb évén van túl. Legalábbis a róluk szóló hírek ezt sugallják. Mint bizonyára ismert, Malcolm Young, a szólógitáros Angus bátyja, a zenekar egyik alapító tagja, súlyos beteg (demenciában szenved) és soha többet nem léphet színpadra sőt, stúdióban sem képes az AC/DC-vel játszani. Helyette Stevie Young – a harmadik Young testvér, Alex fia – aki már korábban is helyettesítette Malcolmot, játszott a hard rock banda 2014 novemberében megjelent Rock or Bust című lemezén. Hozzátesszük: a banda 40 éves fennállása óta ez az első album, melyen készítésében Malcolm Young nem vett részt…

 

Ha az AC/DC-ről esik szó, elsőre mindenkinek Angus Young jut az eszébe, aki veterán iskolásfiú fazonjával és gitárjátékával őrjíti meg a közönséget. Az természetes, hogy testvére betegsége megviseli Angust, az azonban talán érdekes lehet a kívülállók számára, hogy zenei szempontból miként éli meg Malcolm kiesését a zenekarból, és miért látja nehezen pótolhatónak testvérét.

 

 

1409032676897.jpg-620x349.jpg

 

Malcolm Young

 

 

 

„Malcolmot többnyire nem jól ítélik meg. Ő teszi igazán teljessé a banda hangzását, nem is kívánhatnék jobb ritmusgitárost. Néha elnézem őt, ahogy játszik és teljesen lenyűgöz a belőle áradó erő. Nyers, természetes játékával ő valami sokkal egyedibbet produkál, mint én. Az olyan gitárosok, mint Malcolm, Steve Cropper, Chuck Berry és persze Keith Richards valamit mindenképpen jobban csinálnak, mint a legtöbbünk. Nehéz lenne tagadni, hogy Eddie Van Halen, vagy Eric Clapton szólójátéka emberek millióira van óriási hatással, de számomra a jól eljátszott kíséret, és ritmusgitározás sokkal hatásosabb, és a zenekar szempontjából is sokkal fontosabb.” – meséli Angus.

 

„Mal rendkívül kemény kritikus” – folytatja Angus. „Tudom, hogy ha neki tetszik a játékom, akkor a közönségnek is tetszeni fog. Az emberek azt mondják: »Az AC/DC – ja, az a banda, ahol az a kis fickó iskolás nadrágban rohangászik!« De minderre nem lennék képes Malcolm és a többiek nélkül, akik nyomják alám a rockot és a tempót. Ők tesznek naggyá.

 

Mal igazi all-around gitáros. Tudom, a lemezen az áll »ritmusgitár«, de ha leül és eljátszik egy szólót, jobban csinálja, mint én. Kevesen tudják, de a kezdetekkor ő is szólózott, de aztán azt mondta: » Te fogsz szólózni, én csak döngetek hátul!« És ami a lényeg, nem csak dönget, hanem hozza a kőkemény kíséretet, pontosan kidolgozza, amit játszik és tudja, hogy mikor nem kell játszani. Az AC/DC-ben az én dolgom, hogy díszítsem a zenét, de a banda alapja Mal. Egy gép erejével nyomja a rockot, de nem úgy játszik, mint egy gép. Élvezi, amit csinál, és pontosan tudja mit és mikor játsszon.” fejezte be Angus

 

 

2014ACDC_Press_271114.jpg


Négyen, dobos nélkül, már Stevie Younggal

 

 

 

 

Sokan nem értették, miért volt sokáig kétséges, hogy Malcolm Young kiválása után folytatja-e egyáltalán az AC/DC. Nos, ha Angus így vélekedik testvére játékáról és a zenekarban betöltött szerepéről, akkor már talán érthető a dolog.

 

Malcolm Young tragikus betegsége ellenére a zenekar elkészítette a Rock or Bust-ot, ami a 2008-as Black Ice albumuk óta az első lemezük. A felvételek a kanadai Vancouverben a Warehouse stúdióban készültek. A felvételeken még Phil Rudd dobolt, de kevéssel a lemez ausztráliai megjelenését megelőzően, 2014. november 6-án Phil Ruddot új-zélandi otthonában őrizetbe vették, majd vádat emeltek ellene, gyilkosságra való felbujtás és kábítószer birtoklás címén. Rudd ártatlannak vallotta magát, óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

 

 

 

 

 phil_650.jpg

 

 Phil Rudd

 

 

A dobos decemberben azt nyilatkozta a Rolling Stone magazinnak, hogy vissza akarja kapni a helyét a zenekarban. Ehhez képest a Rock or Bust promóciós fotóin Bob Richards dobost láthatjuk, és ő szerepel a Play Ball és Rock or Bust nóták videóin is. „Phil távolléte nem befolyásolja 2015-ös turnénkat sem közelebbi terveinket. A dobos személye még kérdőjel, de azt határozottan állíthatom, megcsináljuk a turnét.” – nyilatkozta egy újságnak Young.

 

Egy biztos: az AC/DC két korábbi tagja nélkül vág neki a 2015-ös évnek. Úgy tűnik, a történések nem akadályozzák meg őket abban, hogy 2015. május 5-én a hollandiai Arnhemben megkezdjék a Rock or Bust 22 állomásos európai promóciós turnéját, mellyel egyben fennállásuk 40 éves évfordulóját is ünneplik. Számos európai nagyváros mellett játszanak Münchenben, Varsóban, Zeltwegben, valamiért Budapest kimaradt.

 

Ja, és az album. Némely kritika kissé fanyalog és így fogalmaz: „Az AC/DC soha nem adott ki rossz albumot, mert soha nem törekedett arra, hogy egy igazán kiemelkedőt készítsen.” - így a kritikus... Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy amikor zenekar végül hozzájárult a lemez iTunes-on történő terjesztéséhez, a megjelenés hetében a lemez a hét negyedik legjobb eladását produkálta 174 000 letöltéssel. A július 4-i londoni Wembley Stadionbeli koncertjükre 60 perc alatt kelt el 72 500 jegy. Ennél többen nem férnek be…

 

Kíváncsi lennék arra a trendi világsztár előadóra, aki 40 éves pályafutással a háta mögött utánuk csinálja.

 

 

 

 

 AC/DC Facebook

 

-k-