zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
Három hetes csecsemő egy rockzenekarban? Nem, nem őrültek meg, vagy legalábbis csak pont annyira, amennyire kell.

 

fejl700.jpg

 

 

Szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis betekintést nyerhettem egy feltörekvő zenekar, az Apnoé színfalai mögé.

 

Hogy jön ide egy csecsemő? Mindenkit megnyugtatok: nem színpadi kellék.

 

Kérdések sokasága kavargott a fejemben, és persze egy koncertélmény, amit az új lemezük többszöri végighallgatása követett. Nem ismertük egymást, így meglepetten tapasztaltam, hogy a banda tagjai mennyire közvetlenek, vidámak, és majdnem olyan hétköznapi emberek, mint jómagam. Majdnem, ugyanis körbelengi őket valami, amit én csak „könnyed profizmusnak” tudtam nevezni. Hihetetlen céltudatosságot láttam mindenki szemében, emellett mégis kicsit olyan volt, mint amikor az ember a rég látott barátaival leül egy italra a kedvenc helyén.

 

Az első kérdésem ez volt: Mi köze egy csecsemőnek a rockzenekarotokhoz? A válasz egyszerű, mondták: a zenekar tagja. Ahogy a mesékben, nagykönyvben, a „Keresztapában” meg van írva: egy nagy család! Kicsit furcsán nézhettem, úgyhogy gyorsan elmesélték a srácok, hogy is van ez:

 

Bazsi, a zenekar szaxofonosa novemberben apai örömök elé nézett. A születés tervezett időpontja azonban vészesen közel esett egy, már szerződésben rögzített koncerthez, és ahogy azt illik a kis Barnabás végül pontosan a buli napján, éjjel 0:20 perckor érkezett. A banda egyből tiszteletbeli zenekari taggá fogadta, megköszönve, hogy „még pont időben” jött.

 

 

 

 

 

 

 

A beszélgetés alatt kiderült számomra, hogy nem csak a színpadon van jókedv és barátság, hanem a fiúk tényleg egy húron pendülnek. Amit nem tudtam hová tenni, az a műfaj. Sok és sokféle koncertet látogatok éves szinten, de nem tudnám elhelyezni egyik műfajban sem őket. Mint kiderült, ezzel nem vagyok egyedül…  Mondhatnám fúziós vagy világzenének, de mire kiböktem volna valamelyiket, ismét segítséget kaptam: PowerFolk, avagy a népzene ereje. A banda nemes egyszerűséggel feltalált egy műfajt, ami egyszerre alkalmas arra, hogy megkülönböztesse a napjainkban egyre divatosabb népzenei fúzióktól, valamint hogy árulkodjon a hangzásvilágról is. Egyébként keveredik itt rock, igazi hiteles népzenével, jazzel illetve klasszikus elemekkel, és mindez a szó legnemesebb értelmében (kimondani is félve merem…) populáris. Szó, ami szó, egyedi dologgal állunk szemben.

 

Szerencsére ma Magyarországon rengeteg fesztivál van, és sok nagyon jó zenekar. Jelentem: az én felfedezettem az Apnoé lett. Egyedi, igényes hangzásvilág, tele ötlettel, élettel. Sokat fogunk hallani róluk, ezt biztosra veszem.

 

Weboldal: Apnoé 
Facebook: Apnoé
 

 

[ArtManuss]