zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Zenei hírek
Mr.Dob - nagyszabású dobshow és jazzkoncert október 19-én Kovács Gyula emlékére a Magyar Jazz Szövetség szervezésében.

 

kovacs_gyula_2_700.jpg

 

 

A Magyar Jazz Szövetség kezdeményezésére és társszervezésében 2014. október 19-én 19 órakor neves hazai jazz-muzsikusok a Stefánia Palotában (Honvéd Kulturális Központ) Kovács Gyula – Mr.Dob emlékére jótékonysági koncertet adnak, melynek jegybevételét a szervezők a zenész özvegyének ajánlják fel.

 

 

Kovács Gyula („Mr. Dob”), korának legismertebb, legvirtuózabb, legkeresettebb dzsesszdobosa, zenetanára, a háború utáni évtizedek Budapestjének dobos sztárja volt. 1927-ben született, 1992-ben hunyt el. A magyar dzsesszélet összes legendás alakjával játszott együtt, rendszeresen szerepelt különböző együttesek lemezfelvételein és filmekben is. 1969-től a Bartók Béla Jazz Konzervatórium egyik alapító tanára volt, a magyar dobos elit nagyobbrészt ebből az iskolából került ki. Az ötvenes és hatvanas években konkurencia nélküli dobos volt, egy este több zenekarban is fellépett. Bátor szókimondása végtelen hazaszeretettel párosult, „ami a szívén, az a száján” típusú ember volt, mindig megmondta az igazat, ezért az akkori politika és a középszerű vagy tehetségtelen kollégái irigysége miatt nem adhatott ki több lemezt, mint amennyi megjelent. Kovács Gyula nyitotta meg a kaput a jövő ritmikai fejlődése előtt.

 

 

kovacs gyula_plakat_01_logo-001_500.jpg

 

 

 

„A dzsessz-muzsikusság csak egy bizonyos részben tanulható, dzsessz-zenésznek születni kell…Nyilván a környezet és a zenésztársak tovább fejlesztik vagy inspirálják az embert, de kell egy nagyon jó véna és persze rengeteg gyakorlás” – hangoztatta a művész.


Fellépő művészek:

 

Babos Gyula, Balázs Elemér, Bágyi Balázs, Berkes Balázs, Borissza Géza, Csepregi Gyula, Gayer Ferenc, Geröly Tamás, Gyárfás István, Kőszegi Imre, Pálmai Zoltán, Solti János, Weszely János

 

Közreműködik a Budapest Jazz Orchestra


Helyszín: Honvéd Kulturális Központ, 1143 Budapest, Stefánia út 34-36.

Belépő: 2.500,- Ft

 

Bővebben: Honvéd Kulturális Központ 

Facebook esemény