zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Zenei hírek
Programajánló: Tony Lakatos Quintet (D) koncert, 2014. szeptember 13-án, szombaton 20:00 órakor a Művészetek Palotájában, a Fesztivál Színházban.

 

Concierto-de-Tony-Lakatos_700.jpg

 

Közreműködők: Tony Lakatos - szaxofon, John Marshall - trombita, szárnykürt, Michael Flügel - zongora, Thomas Heidepriem – bőgő, Jean-Paul Hochstatter - dob.

 

Számunkra az ötvenöt éves szaxofonzseni mindig magyar marad, még ha Németország úgy tekint is rá, mint egyik legkiemelkedőbb szólistájára. Az 1981-ben Frankfurtban letelepedett Tony Lakatos rendre megtalálja a lehetőséget, hogy magyarországi rajongóinak is elmesélje szaxofonjával, milyen aktuális zenei gondolatok foglalkoztatják, így 2012-ben megjelent, Hometone című lemezének anyagát is nagyrészt előadja az Európai Hidak Fesztivál jazzkedvelő közönsége előtt.


A nagyjából kétévente új lemezanyaggal jelentkező Lakatos szinte minden albumát kiemelkedő lelkesedéssel fogadják a kritikusok, a 2009-es Porgy és Besst, amelyet a Frankfurti Rádió Big Bandjével (hr-Bigband) rögzített, egyenesen a Deutscher Schallplattenpreis kitüntetéssel ismerték el. Tony csaknem hat éve vezeti kvintettjét, amellyel túlnyomórészt az ő saját, a hard bop irányzatához sorolható, de 21. századi ízléssel megformált szerzeményeit játsszák. A szaxofonos a formációk tekintetében is kétlaki, hiszen combója mellett a hr-Bigband régi szólistája, amelyben kitűnő kollégái, Michael Flügel zongorista, Thomas Heidepriem bőgős és Jean-Paul Hochstatter dobos is dolgoznak.

 

John Marshall trombitás 1992-ben helyezte át székhelyét New Yorkból Németországba, mert visszautasíthatatlan ajánlatot kapott a kölni WDR Big Bandtől, s azóta is e nagyzenekart erősíti kifinomult, stílusos, virtuóz játékával. A tengeren túl olyan nagyságok társaságában alapozta meg karrierjét, mint Buddy Rich, Mel Lewis, Lionel Hampton, Gerry Mulligan, Ornette Coleman, George Coleman, Buck Clayton és Dizzy Gillespie.

 

A koncert facebook oldala:

https://www.facebook.com/events/291928847680619/?fref=ts

 

A koncert a Müpa oldalán és jegy információk:

https://www.mupa.hu/program/tony-lakatos-quintet-d-2014-09-13_20-00-fesztivalszinhaz