zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
Az internetes zenei szolgáltatások előfizetőinek száma két év alatt a duplájára nőtt az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. A tavalyi 1,9 milliárd dollár után az idén már 3 milliárd dollárért fizethetnek elő a felhasználók netes zenei tartalmakra.

 

where-to-listen-to-music-online_700.jpg

 

 

 

Az idén az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában átlépi a 20 milliót az online zenei szolgáltatások – mint például a Spotify vagy a SoundCloud – előfizetőinek száma a Futuresource Consulting előrejelzése szerint. Ez azt jelenti, hogy 2012-höz képest megduplázzák az előfizetőik számát ezek a kezdeményezések.

Gyorsan nő a zenei streaming szolgáltatások bevétele is a két régióban. Míg tavaly 1,9 milliárd dollár értékben vásároltak rajtuk keresztül zenét, addig az idén ez az összeg várhatóan 3 milliárd dollárra nő majd, ami 59 százalékos bővülést jelent.

 

A jelentős fejlődésben egyértelműen meghatározó szerepet játszott, hogy a szolgáltatások megjelentek okostelefonos és táblagépes alkalmazásokkal, a felhasználók többsége ugyanis így hallgat streaming zenét. A piac legnagyobb szereplője jelenleg a Spotify, amelyen keresztül havi 4,99 euróért több millió zeneszámhoz lehet hozzájutni, reklámmentesen. A szolgáltatásnak van ingyenes verziója is, amely mellé viszont el kell viselni a hirdetéseket is a zenék mellett.

 

 

 

 

223246_304760f1d3_250.jpgKérdés ugyanakkor, hogy a Spotify képes lesz-e megőrizni pozícióját, ugyanis a technológiai világ nagyágyúinak figyelmét is felkeltette a streaming zeneszolgáltatásban rejlő lehetőség. Az Apple, az Amazon és a Google egyaránt kész meghódítani ezt a szegmenst. A Google például hamarosan elindítja a YouTube Music Key nevű szolgáltatást, amelyen keresztül havi tíz dollárért több mint 20 millió dalhoz lehet hozzájutni, reklámmentesen. Az előfizetéses YouTube reklámmentes zenéket, a zenei lejátszás kizárólagos lehetőségét (hordozható eszközökön a YouTube csak bekapcsolt képernyővel futtatható) és offline visszajátszást kínál majd.

 

 

A Google több mint 20 millió, jó minőségű dallal várja az érdeklődőket – ezek között kategóriákba válogatott, diszkográfiák szerint csoportosított teljes életművek is elérhetők. A YouTube legnagyobb előnye viszont az lenne az All Accesshez képest, hogy élő koncertek, ritkaságok, feldolgozások és remixek is elérhetők rajta.

 

Nem tudni, hogy a YouTube Music Key mikortól lesz elérhető; a Google még nem kezdte meg a tárgyalásokat a YouTube-ra feltöltött dalok jogtulajdonosaival. Ez jelenthet némi problémát, mivel a független lemezkiadóknak nem tetszik a Google üzletpolitikája.

 

Forrás: mmonline.hu