zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
Ma lenne 99 éves a 2009-ben elhunyt Les Paul, eredeti nevén Lester William Polfus, akinek a nevéhez kötődik az első tömör testű elektromos gitár.

 

les-paul-2007_foto_william ellis_700.jpg

 Fotó: William Ellis

 

 

 

Ma lenne 99 éves a 2009-ben elhunyt Les Paul, eredeti nevén Lester William Polfus, akinek a nevéhez kötődik az első tömör testű elektromos gitár és még sok más egyéb, a zeneipart nagyban befolyásoló találmány.

 

A negyvenes években már számos zenész és hangszerkészítő próbálkozott valami újítással, ami az akkor divatos üreges testű, hangszedővel felszerelt elektromos gitárok visszatérő problémáját, a gerjedést kiküszöbölte volna. Les Paul, aki már a harmincas években country és jazz gitáros volt, jó barátságban volt „Epi” Stathopoluóval, a Gibson akkori legnagyobb riválisának, az Epiphone-nak a vezetőjével.

 

Barátja lehetővé tette számára, hogy hétvégenként bejusson az Epiphone gyárba, ahol Les Paul egy normál akusztikus gitárból, némi tömör fenyőfából, és egy kézzel tekercselt hangszedőből megalkotta első tömör testű elektromos gitárjának prototípusát. Ez volt a legendás „Log”, vagyis „Tuskó”, amelynél az eredeti gitár alsó és felső üreges részét a tömör fenyőfa tömbhöz illesztette, hogy gitár formája legyen a hangszernek. Később számos ponton módosított a gitáron, és 1946-ban elvitte a Gibson gyár elnökéhez.

 

 

 

2_rotationlog.jpg


A Tuskó

 

 

Ahogy később Les Paul visszaemlékezett, egyszerűen kinevették. Azonban az elkövetkező pár évben lényeges változások történtek. 1950 körül a Fender elindította első tömör testű elektromos gitárjának, a Broadcasternek a tömeggyártását, Les Paul és felesége, Mary Ford pedig ismert sztárok lettek. Így esett, hogy a Gibson megkereste a „srácot a hangszedős seprűnyéllel” – ugyanis éveken át így emlegették Les Pault. A Gibson együttműködési és szponzorációs szerződési ajánlatott tett Les Paulnak egy új, tömör testű elektromos gitárra.
Ennek eredményeként jelent meg 1952-ben a Gibson Les Paul.

 

 

 

les_2_700.jpg

 

Les Paul és Mary Ford, itt már az első Les Paul gitárokkal

 

 

 

Hogy a Gibson Les Paul modell megtervezésében Lester Paulnak pontosan milyen szerep jutott, ez máig vita tárgya. Az tény, hogy addigra Amerika egyik legismertebb gitárosaként a nevét adta a Gibson modelljéhez. Egyesek szerint az aranyszínű festék volt Les Paul ötlete, mások úgy tudják, hogy húrláb és húrtartó tervezésében vett tevékenyen részt. Furcsa ellentmondás, hogy Les Paul a „Log” elkészítésével megalkotta a világ első tömör testű gitárját, amit a Gibson akkor nem vett komolyan, pedig megelőzhette volna a Fendert. Másfelől, a neve alatt és közreműködésével pár évre rá megjelent, egy – természetesen sokszor módosított – máig kivételesen népszerű modell.

 

 

How_High_The_Moon_Les_Paul_Mary_Ford_Chappell_1951_450.jpg

1951

 

 

 

Kevesen tudják, hogy a többsávos hangfelvételi technika, illetve maga az alapötlet is Les Paul nevéhez köthető. A felvett anyagot átjátszotta egy másik berendezésre, és eközben a meglevő felvételhez hozzámuzsikált. Első időkben acetát lemezeket használt, később áttért a magnószalagra. Az első szalagra rögzített dal a „How High the Moon” volt, 1951-ben.

 

Bing Crosby anyagi támogatásával éveken át dolgozott a többsávos hangfelvételi technikán, míg végül a Les Paul által kifejlesztett technológia alapján 1953-ban az Ampex kezdte el az első többsávos magnetofon készülékeket gyártani.

 

 

les_paul_tinkering.jpg

 

 

Paul 1963-as válása után visszavonult és feltalálói, fejlesztői tevékenységére összpontosított. 1968-ban tért vissza egy albummal. A nyolcvanas évtizedben éveken át heti rendszerességgel fellépett egy New York-i klubban, 1988-ban beiktatták a Rock And Roll Hall Of Fame-be.

 

 

 

les-paul-mccartney_1462538i.jpg

 

Les Paul és Paul McCartney

 

 

 

2005-ben, 90. születésnapja alkalmából jelent meg a „Les Paul & Friends” című album, melyen olyan művészekkel együtt hallhatjuk, mint Jeff Beck, Eric Clapton, Peter Frampton, Billy Gibbons, Buddy Guy, Steve Miller, Joe Perry, Keith Richards és Richie Sambora.

 

Les Paul 2009-ben hunyt el, ha élne, ma lenne 99 éves.