zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Zenei hírek
Budapest Klezmer Band Koncert a New Orleans Music Clubban a Klubrádió szervezésében és támogatásával 2014. április 9-én 20 órától.

 

klezmer layer vĂŠgl_700.jpg

 

 

A Klubrádió támogatásával és szervezésében január vége óta koncertsorozat zajlik a New Orleans Music Clubban, melynek keretében április 9-én 20 órától a Budapest Klezmer Band lép a New Orleans színpadára.

 

 

A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, kilépve a liturgikus környezetből zenei sokoldalúságáról tett tanúbizonyságot. Felléptek a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett „Hegedűs a háztetőn” című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, "Purim, avagy a sorsvetés” című produkciójában szintén élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét. Ezzel a produkcióval Hollandiában, New Yorkban, New Jersey-ben, Németországban, Londonban, Szlovákiában, Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban turnézott a két együttes, mindenhol óriási sikerrel.

 

 

budapest_klezmer_band_001_700.jpg

 

 

A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözését is, művelve az évezred rendkívül divatos zenei formáját, a crossovert. A kölcsönös, egymás zenéje iránti érdeklődés és tisztelet mutatkozik meg abban, hogy Rolla János, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, Jávori Ferencet, hogy egy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes együtt játszhat. Ez a "Klezmer Szvit", amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és azóta minden évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is előadják, mindig újabb tételekkel kibővítve. Végül a tíz tételre bővült műből a Magyar Rádióban CD-felvétel készült.

 

2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; emellett az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott. 2014. március 15-én Jávori Ferenc Érdemes Művészt, az együttes alapítóját, Kossuth-díjjal tüntették ki.

 

Az immár 1990 óta működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

 

Jegyértékesítés a helyszínen (1066 Budapest, Lovag u. 5.), a Láng Téka Könyvesboltban (XIII. Pozsonyi út 5.), a Klubrádióban (III. Bokor u. 1-5.) és a jegy.hu oldalon.

 

Jegyár: földszint: 4 500 Ft, galéria: 4 000 Ft.

Kapunyitás/vacsora hagyományos zsidó ételekkel: 18 órakor.

 

Információ: 06-1-269-49-51