zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Zenei hírek
Mire figyeljünk oda, ha hangszertokot vásárolunk?

 

NĂŠvtelen2.jpg

 

 

 

A jó minőségű, hangszerre tökéletesen illeszkedő, megfelelően kiválasztott tok az egyik garanciája annak, hogy hangszerünk hosszú időn át szolgálatunkra lehessen. Mi mindenre kell odafigyelnünk hangszertok vásárlása esetén? Ebben segítenek a Victoria Music zenebolt szakemberei.

 

Több szempont alapján választhatunk tároló-, és védőeszközt hangszerünknek. Első körben azt kell felmérnünk, hogy a hangszert hol használjuk rendszeresen: többnyire otthon, házon belül? Vagy inkább rendszeresen velünk utazik különböző külső helyszínekre?

 

Ha mindig a lakáson belül használjuk a hangszert, akkor elég egy könnyű huzat, bélés nélküli tok, ami védi a portól. Ezek a könnyű tokok kizárólag ennek a porfogó funkciónak, napsütés elleni védelemnek felelnek meg. Ne várjuk, hogy megvédjék a hangszerünket a buszos utazáson tapasztalható kisebb-nagyobb ütődésektől. Attól sem véd meg feltétlenül, ha a hangszert feldönti a kutyánk, vagy véletlenül ráül, esetleg belelép a gyerek.

 

Amennyiben a hangszer velünk utazik külső helyszínekre, pl. zeneiskolába, koncertre, baráti társaságba is, már kevésnek fog bizonyulni ez a megoldás. Alapszabály, hogy amint kilépünk a lakásból, már elengedhetetlen egy nagyobb védelmet biztosító keménytok, vagy bélelt huzat. Ebben a helyzetben az a kérdés, milyen körülmények között utazunk. Ha kocsival, és a kiindulási pont és úti célunk között gyalogosan  csak „néhány méter” távolságot kell megtennünk úgy, hogy külső veszély leselkedne a hangszerre, és egyébként a hangszernek stabil helye van az autóban, akkor egy bélelt tok teljesen megfelel, mert minimális az ütődés veszélye. Azonban akkor, ha tömegközlekedünk, keménytok vagy vastagon bélelt huzat szükséges. Emberek között, bizonytalan talajon értelemszerűen könnyen sérülhet, törhet a hangszer, ha nem védjük megfelelően.

 

 

 

NĂŠvtelen.jpg

 

 

 

Egyre többen kerékpároznak úgy, hogy magukkal viszik a hangszerüket is. A sérülés esélye ekkor a legnagyobb, ilyenkor csak a keménytok lehet megoldás. Ha netalán ráesünk vagy ütközünk, ez véd meg leginkább a kellemetlen meglepetésektől.

 

Az újonnan vásárolt hangszerekhez általában tok is jár – ebben az esetben nincs gond a megfelelő tárolásra és szállításra (a védelem adott), leszámítva a hangszer méreteit. Ha egyedi igényünk van, készíttetni is lehet a tokot, ebben az esetben a fenti szempontokat az előállítás során érdemes figyelembe venni.

 

 

 

 

STBK_C._600.jpg

 

 

 

Az újonnan vásárolt gitároknál nem feltétlenül tartozék a keménytok, ez általában márka és árfüggő. Egy komolyabb gitár mindenképpen megérdemel egy keménytokot, mert az kétségtelen, hogy a különféle anyagokból készült szivacsozott puha tokok olcsóbbak és például buszon, villamoson kényelmesebb velük a közlekedés, de komolyabb védelmet nem nyújtanak.

 

 

 

 

Mire figyeljünk oda a vásárlásnál?

 

A rosszul kiválasztott, túl nagy, vagy kissé szoros tok adott esetben éppúgy árthat a hangszernek, mintha tok nélkül szállítanánk. A hangszer illeszkedése a tokon belül úgy kell történjen, hogy a lágy, sérülékeny részek (pl. billentyűk, lamellák) ne kapjanak terhelést. A kemény részek látják el az illeszkedés funkcióját (hangszertest sima felülete, oldala), ettől áll stabilan a tokban.

 

Igény szerint a tok dizájnja is meghatározó lehet. Van, aki az egyszínű, fekete típusokat szereti; más pedig a színes, vagány tokokat kedveli. Hölgyek az élénkebb (rózsaszín, sárga), férfiak a zöld, kék színű tokot, huzatot választják szívesebben.

NĂŠvtelen3_crop.jpgEzek talán a legfontosabb szempontok, melyekre mindenképpen figyelnünk kell. Ha pedig valamiben bizonytalanok vagyunk vagy hiányosak az információink, inkább kérdezzünk meg szakembereket így biztosan elkerülhetjük a felesleges bosszúságot.

 

Háttérinformáció

Az adatok, információk forrása a Victoria Music zenebolt.