zenesz_logo.pngfejlec_graf_zenesz.svg
Jimi Hendrix 1963-as Stratója látogatóban Seymour Duncannél, aki valamikor a 60-as években már foglalkozott ezzel a gitárral.

dfsdsfdfssdf.jpg

 

Seymour Duncan Jimi Hedrixszel és zenekarával valamikor a 60-as években

 

 

Bizonyára sokan ismerik Seymour W. Duncan nevét, akinek 1978-ban alapított cége a világ vezető gitár és basszusgitár pickup gyártója. Seymour Duncan mielőtt megalapította cégét, egy időben Londonban zenélt, és a Fender Soundhouse-nál fejlesztette tudását.

 

1965-ben Jimi Hendrix otthagyta Little Richardot és zenekarát és session zenészként kezdett dolgozni, ugyanebben az évben került a birtokába egy 1963-as fehér Stratocaster. Jimi legendás karrierje ekkortájt már felfelé ívelőben volt, mind Nagy-Britanniában, mind az Egyesült Államokban. Ebben az évben történt, hogy a Londonban dolgozó Seymournak lehetősége volt több pickupot újratekercselni Hendrix számára, közöttük a 63-as fehér Stratocaster hangszedőit is.

 

 

Jimi Hendrix1963 Strat Visits Seymour1.jpg 

Jobbra Seymour Duncan

 

 

Majd' fél évszázaddal később, most nyáron ez a gitár újra Seymour Duncanhez, illetve cégéhez került, ahol a hangszert szétszedték és elemezni kezdték a hangszedőket. Ahogy a videón látható Seymour maga próbálgatja Hendrix gitárját egy Marshall erősítővel és a hangok, melyeket kicsal belőle, egyértelműen Hendrix hangzását idézik. Hendrix csodálatos gitáros volt, de azért ez a hangszer sem egy átlagos Stratocaster…

 

 

Jimi Hendrix 1963 Strat2.jpg

 

 

 Jimi Hendrix 1963 Strat Visits3.jpg

 

 

 Jimi Hendrix 1963 Strat Visits Seymour Duncan4 .jpg

 

 

A képek bepillantást engednek Hendrix szétszedett gitárjába, de a videót is érdemes megnézni. Alatta néhány komment...

 

 

 

 

 „El sem tudom képzelni milyen érzés lehet egy olyan gitáron játszani, ami Jimi Hendrixé volt…Milyen szaga lehet?”

 

„Duncan, jobban tennéd, ha visszaraknád a húrokat a helyükre! Átkozottul szerencsés fickó vagy!”

 

„Valójában jobban szól, mint a tiszta, steril, lelketlen modern gitárok. A torzítás pontosan az a torzítás! Nincs egy csepp tisztaság sem benne. Csodálatos hangszer!”

 

http://www.seymourduncan.com/