zenesz_logo.pngfejlec_graf_zenesz.svg
A héten három érdekesnek ígérkező koncertnek ad helyet a Budapest Music Center Opus Jazz Klubja.

opus_resize.jpg

 

A Budapest Music Center Opus Jazz Klubjának három aktuális koncertjére szeretnénk felhívni a figyelmeteket.

 

Road Six Sax – augusztus 8-án 21 óra
Juhász Gábor és Gyémánt Bálint – augusztus 9-én 21 óra
Vörös Janka e-Series – augusztus 10-én 21 óra

 

 


 

Road Six Sax.jpg 

 

Road Six Sax 

 

A Road Six Sax még 2001-ben született négy fiatal szaxofonos elhatározásából, akiket régi barátság köt össze. Az együttes neve ezt a kapcsolatot próbálja tükrözni, amit közös mesterünk, Elek István személye még szorosabbá tett. A 6-os út Paksról Dunaújvároson keresztül Budapestre tart, összeköttetést teremtve az első két vidéki várossal, azaz a tagok lakóhelyeivel, és a fővárossal, ahol a zenekar megalakult.

 

Az együttes működését saját hangszerelésű, a zenekar egyéniségére formált jazz és funky darabok a cappella előadásával kezdte. Ezzel az egyedi hangzású átiratokat, valamint számos folk feldolgozást tartalmazó műsorral több nemzetközi koncerten és fesztiválon nagy sikerrel szerepeltek.

 

Az utóbbi időben a zenekar repertoárján az ''átvett anyag'' háttérbe szorult, s helyette Tóth Viktor saját kompozíciói kerültek előtérbe. Ezzel a formáció messze továbblépett az általában bevett szaxofon-kvartett formulán, amelynél a törekvés többnyire kimerül abban, hogy jé, milyen érdekesen szól együtt a négy hangszer.

 

Így aztán a zenekar jelenlegi ''pályájára'' már abszolút illik annak a bizonyos 6-os útnak a közlekedési besorolása: ez kérem itt ugyanis elsőrendű főút.

 

Tóth Viktor – altszaxofon
Haaz Imre – tenorszaxofon
Solymosi Milán – tenorszaxofon
Weisz Gábor – baritonszaxofon

 

A koncertre a belépés díjtalan!

 

 

 


 

 

JuhĂĄsz GĂĄbor ĂŠs GyĂŠmĂĄnt BĂĄlint.jpg

 

 

Juhász Gábor és Gyémánt Bálint

 

''Fiatal gitárosként kerültem Gáborhoz klasszikus gitár előélettel, de nagy rockerként. Olyan zenéket mutatott, amik megváltoztatták a műfajról alkotott elképzeléseimet. Mindig hálás leszek érte...'' – vallja Gyémánt Bálint a zene.hu portál egyik interjújában.

 

A mostani színtér egyik legkeresettebb gitárosa (Harcsa Veronika Quartet és duó, Gereben Zita Quintet, Transform Quintet) egykori mesterével, az egész jazzgitáros generációk kinevelésért felelős Juhász Gáborral nem egész három éve alakította meg duóját. Az apropót egy közös fellépés hozta meg, miután mindketten AEGON Művészeti Társdíjban részesültek.

 

Az azóta eltelt időszakban számtalan koncerten és egy lemezmegjelenésen vannak túl. Budapest című albumuk központi témája a ''hely, ahol élünk-halunk, alkotunk''. A kompozíciók is kifejezetten azokból az élményekből íródtak, amelyek a városhoz kötik a szerzőket, a címadó Cseh Tamás-dal, valamint a Születtem Magyarországon átirata mellett a saját darabok címei is beszédesek: Városliget, Naphegy, Dorottya utca.

 

''A Budapest lemezcímben egy számomra fontos gondolat is benne foglaltatik: az itt és most érzése. Hogy ne más korok és földrészek zenéit éljük át (ezért sem készítettünk standerdekből álló lemezt), hanem azt mutassuk meg, hogy mit gondolunk itt és most.'' (Juhász Gábor; Fidelio - Jávorszky Béla Szilárd interjúja)

 

Juhász Gábor - gitár
Gyémánt Bálint - gitár

 

www.juhaszgabor.eu

www.gyemantbalint.eu

 

 

 

 


 

 

 VĂśrĂśs Janka e-series.jpg

 

Vörös Janka e-Series

 

 

Vörös Janka 2010-ben megnyerte az Ablakos Lakatos Dezső emlékére rendezett I. Országos Jazzversenyt jazz ének kategóriában. 2010-2012-ig a Vienna Konservatorium Budapest Zeneművészeti Tanárképző Főiskola jazz ének szakos növendéke volt, jelenleg a Kodolányi János Főiskola tanulója. 2011-ben megalapította zenekarát, amellyel a rákövetkező évben az A38-on megrendezett Talentométer 2012 tehetségkutató elődöntőjébe a jazzkategória nevezettjei közül a legtöbb közönségszavazattal került be.

 

A JazzMa által ''extraklasszis tehetségnek'' titulált énekesnő új formációjával a jazz, a soul és a blues elektronikus hangszerelésével és megszólaltatásával kísérletezik. A saját szerzemények mellett például Jill Scott, Erykah Badu, Aretha Franklin dalai is felcsendülnek műsorukban. Céljuk egy itthon kevésbé elterjedt műfaj, az electro-jazz népszerűsítése, amelyet aztán saját szájuk íze szerint főznek ki.

 

Első lemezüket még idén nyáron rögzítik, melyhez ízelítőt a Magyar Jazz Ünnepén adtak először teltházas koncert keretében.

 

Vörös Janka - ének
Mits Márton - szaxofon
Fövenyi Máté - gitár
Bögöthy Ádám - bőgő
Potesz Balázs - dob

 

www.vorosjanka.hu

Jegyek a helyszínen ill. EZEN A LINKEN kaphatók!

 

 

BMC HĂĄz - Opera_2013-08-06_16-36-38.jpg