zenesz_logo.pngfejlec_graf_zenesz.svg
Az AudioFanzine, online magazin megkérdezte olvasóitól, melyik a legjobb gitárerősítő. Az első hat helyezettről pár napja írtunk, most lássuk kik vannak még az első tízben!

Az AudioFanzine, a világ egyik legnagyobb hangszerekkel és audiótechnikával foglalkozó online magazinja, mely több nyelven is elérhető és több mint 700 000 regisztrált olvasója van, felmérést készített, hogy olvasói szerint, melyek a világ legjobb gitárerősítői. Az így kapott listát két részletben, először az első három, majd az 4-6. helyezettet bemutatva, fenntartásainkat is megírva közzétettük.

 

Következzen most a további 4 gyártó, aki az első tízbe bekerült, és emlékeztetőül az eredmény.

 

 

    1. Fender

    2. Marshall

    3. Mesa Boogie

    4. VOX

    5. Orange

    6. ENGL

    7. Blackstar

    8. Bogner

    9. Laney

  10. Peavey

 

ht-metal-100-gallery-front-big_635.jpg

Blackstar HT Metal 100

 

 

7. Blackstar

 

Valamikor 2004-ben négy, korábban a Marshall cégnél dolgozó barát úgy döntött, hogy ott hagyja a piac élvonalába tartozó céget és új kihívásokat keres. Két és fél éven keresztül elmélyült kutatásokat folytattak egy Northamptonban lévő ház kerti fészerében, és ennek eredményeként 2007 márciusában a Blackstar márka megjelent a Frankfurti Musikmessén.

 

artisan100-gallery-front-big_crop635.jpg

Blackstar Artisan 100

 

 

Termékskálájuk meglehetősen széles. A kézzel forrasztott áramkörökből készült Artisan sorozattól egészen a különféle digitális technikákat alkalmazó ID szériáig terjed. Nekik köszönhetjük az azóta a márka egyik védjegyévé vált ISF rendszerű hangszínszabályzást, amely fokozatosan módosítja a keményebb amerikai hangzást a lágyabb, melegebb brit hangzás irányába. A Blackstar dolgozói kivétel nélkül zenészek, és hitük szerint csak egy zenész tudja igazán megérteni a hangzás, a hangszín, a megszólalás fontosságát.

 

id260-gallery-front-big_635.jpg Blackstar ID 260

 

 

A cég viszonylag rövid múltra tekint vissza, ennek ellenére már egyre több zenész neve köthető össze a márkával, ilyen például Gus G (Ozzy Osbourne/Firewind), Neal Schon (Journey), Silenoz (Dimmu Borgir) és James Dean Bradfield (Manic Street Preachers).

  

8. Bogner

 

bogner-xtc-ecstasy-101b-el34_635.jpg

Bogner Ecstasy 101B

 

 

Mint sokan mások, a németországi Ulm városában született (egyébként innen származik az EL34 elektroncső) Reinhold Bogner is Fender és más erősítők átalakításával kezdte pályafutását. Már Németországban is foglalkozott erősítők tervezésével, de 1989-ben elhagyta a kontinenst és Los Angelesbe költözött. A fáma szerint már ekkor komoly hírnévre tett szert, ezért Edward Van Halen megbízta Bognert, hogy tegye működőképessé öreg Marshall Plexi cuccát. Az átalakítás olyan jól sikerült, hogy nem sokkal ezután Reinhold már meg is alakította a Bogner Amplification-t.

 

bogner_twinjet_blackcomet_front_635.jpg Bogner Übershall TwinJet

 

 

A márkát olyan modellek tették híressé, mint az Ecstasy 100A és 100B, melyek nevében az „A” amerikait (6L6 csövekkel), a „B” britet (EL34 csövekkel) jelent. Azóta a termékválaszték igencsak kibővült, 14 féle erősítő sorozatot és ennél is több féle hangfalat készít a Bogner. Az egyik csúcsmodelljét szerényen és hazafiasan Überschall (kb. szuperszónikus) névre keresztelte. A híres felhasználók között találjuk Steve Stevens-t és Steve Vai-t.

 

 

 

 

 

9. Laney

 

aor50_635.JPG


Laney AOR 50

 

 

A Laney céget Lyndon Laney alapította 1967-ben az angliai Birminghamben. Ebben az időben basszusgitározott is egy olyan bandában, melyben John Bonham és Robert Plant is játszott. Érdeklődése azonban elég hamar az elektronika, és az erősítőépítés felé fordult. Édesapja garázsában készítette első erősítőit, melyek komoly sikert arattak zenésztársai között. Első megrendelői között volt Tony Iommi (Black Sabbath).

 

laney-lionheart_resize.jpg

Laney Lionheart

 

 

A legendás LA100BL modell kötelező darab volt a heavy-metal gitárosok körében, míg a későbbi KLIPP már sokoldalúbb erősítő volt. Az AOR (Advanced Overdrive Response) sorozat darabjainál nem feltétlen kellett overdrive-ot használni a gain-nel gyönyörűen túl lehetett hajtani az erősítőt. Azóta a Laney is rendkívül sok fajta erősítőt gyárt, kis kombóktól kezdve a 400 W-os NEXUS Tube basszuserősítő fejig, monitoroktól a PA rendszerekig terjed a skála.

 

A Laney hívők között meg lehet említeni Ace Frehley (Kiss) és Mark Knopfler (Dire Straits) nevét.

 

 

 

10. Peavey

 

Ed-Peavey-5150-Stack-10241_resize.jpg 

 

 Peavey 5150, amibe Van Halen is beleszólt

 

 

Hartley Peavey 1957-ben építette első erősítőjét és 1965-ben határozta el, hogy saját céget alapít. Azóta nem csak igazgatója, vezető mérnöke, hanem összetartója és motorja is a világ egyik legnagyobb hangszereket, erősítőket és professzionális audió rendszereket gyártó vállalatának. A Peavey több mint 2000 féle terméket gyárt és szállít a világ 130 országába.

 

vypyr 120 tube modelling_resize.jpg

 

Peavey Vypyr 120 W csöves modellező erősítő

 

 

 

Eddie Van Halen is közreműködött a híres 5150-es erősítő tervezésében, amely mérföldkő volt a Peavey életében és még ma is sokan emlegetik. Az együttműködés 2004-ben megszakadt, Van Halen az 5150 nevet magával vitte a szétváláskor, így a cég 6505 jelzés alatt gyártotta tovább gyakorlatilag ugyanazt az erősítőt.  A 70-es években útjára indított Vintage és Classic sorozatok még ma is nagyon népszerűek mind a blues, mind a jazz, mind a rock gitárosok körében. Később fejlesztették ki a sikeres Bandit szériát, a közelmúltban pedig bemutatták a Vypyr modellező erősítő sorozatot.

 

 


 

 

Ez volt az utolsó része az AudioFanzine portál olvasói szavazatok alapján elkészített 10-es listájának, amellyel bizonyára nem mindenki tud azonosulni. Azonban az hihető, hogy ez a tíz gyártó nagyon sok kiváló gitárerősítőt gyártott és gyárt, még ha nem is minden modelljük egyformán jól sikerült.