zenesz_logo.pngfejlec_graf_zenesz.svg
Az AudioFanzine, online magazin megkérdezte olvasóitól, melyik a legjobb gitárerősítő. Az első három helyezettről múlt héten írtunk, lássuk a többit!

Az AudioFanzine, a világ egyik legnagyobb hangszerekkel és audiótechnikával foglalkozó online magazinja, mely több nyelven is elérhető és több mint 700 000 regisztrált olvasója van, felmérést készített, hogy olvasói szerint, melyek a világ legjobb gitárerősítői.

Az így kapott listát a múlt héten – fenntartásainkat megírva – közzétettük, és az első 3 helyezettről a teljesség teljes igénye nélkül ejtettünk pár szót. Következzen most a további 3 helyezett és emlékeztetőül az eredmény.

 

    1. Fender

    2. Marshall

    3. Mesa Boogie

    4. VOX

    5. Orange

    6. ENGL

    7. Blackstar

    8. Bogner

    9. Laney

  10. Peavey

 

 lg-ac30c2-angle_635.jpg

4. VOX

 

Amikor a brit márka nevét említjük, többnyire mindenkinek a legendás AC30-as erősítő jut eszébe, amely tulajdonképpen az AC15-re (1958) épült, csak kétszer akkora teljesítményt adott le. Az AC elnevezés – Alternating Current – arra utal, hogy az erősítő csak váltóárammal működött, ami akkoriban forradalmi újításnak számított. Az AC30-at 1959 őszén mutatták be, ebben is egy 12”-os hangszóró volt és 2 db EL 34 hajtotta a végfokot. A VOX népszerűvé válásában nagy szerepe volt Cliff Richard kísérőzenekarának, a Shadows-nak. A közönség általuk ismerte meg a VOX tiszta, csengő hangját. A VOX nagy hatással volt a 60-as évek Angliájában bekövetkezett zenei változások hangzásvilágára, tekintve, hogy ezt az erősítőt használta a Beatles, a Rolling Stones, a Kinks. (A Beatles korai éveiben még endorsere is volt a márkának.)

 

brian_may_resize.jpg

 

Brian May és VOX hegyek

 

Később számos más művész vált igazi AC30 rajongóvá, mint pl. Brian May, The Edge (U2), és a Radiohead. A VOX-ot 1992-ben felvásárolta a KORG, és bár a kisebb változtatásokon átesett, az AC30-as még a mai napig is kapható, áramköreit most is kézzel forrasztják. Újabb sorozatok is megjelentek, mint a Night Train és a Valvetronix csöves modellező erősítő, amely elkápráztatta a digitális világot.

 

lg_NT50H_Front_635.jpg

 Night Train 50

 

 

 

5. Orange

 

OR50_600.jpg OR 50

 

Ismét egy brit márka. Amikor az Orange erősítők és hangfalak megjelentek 1968 végén, színükkel és „képkeret” dizájnjukkal azonnal felhívták magukra a figyelmet. Az első széria OR névre hallgatott és a Fleetwood Mac volt az első igazán ismert banda, amelyik ezt használta, majd később Jimmi Page…

 

THV_half_stack_clip-a6d78e116faea0fde78d0d5a023de7f4_resize.jpgA Marshall babérjaira tört

 

 

A legfőbb jellemzői – megjelenésén túl – a meleg, crunch sound és a karakteres középhang tartomány volt. Az Orange-nak a 70-es években sikerült köröket vernie a Marshallra, amit elsősorban nagy presztízsű, ismert endorsereinek is köszönhetett. Noel Gallagher az Oasis-ból volt a legismertebb Orange fan, az OTR fej fejlesztésében is közreműködött. 2011-ben az Orange mindenkit meglepett az OPC (Orange PC) piacra dobásával. Ez egy munkaállomás zenészek, vagy inkább gitárosok számára, tulajdonképpen egy PC és egy gitár kombó összeházasítása, egy eszközben. A PC része az erősebb, de kombóként is használható, bár inkább csak gyakorlásra, és persze felvételre.

 

Orange1_resize.jpg

OPC 


 

 

6. ENGL

 

ENGL_E645_2_Powerball E645_600.jpg

 

ENGL Powerball II E645

 

 

Végre egy márka, ami nem Amerikából, vagy Nagy-Britanniából származik. A német ENGL nagy teljesítményű csöves erősítőivel elsősorban a kemény rock és metál hangzást célozta meg. Legismertebb használói Ritchie Blackmore, Steve Morse (Deep Purple), Chris Broderick (Megadeth) Paul Stanley (Kiss), Richie Faulkner (Judas Priest) – szóval nem éppen „félálom” zenét játszó gitárosok. Mind a régi, mind a jelenlegi Deep Purple tagjainak vannak signature modelljeik.

 

Az ENGL számos kombót, fejet, gitár- és basszushangfalat gyárt, de gyárt rackbe szerelhető gitár előerősítőket és végfokokat is. Legismertebb standard sorozatai a Powerball, Fireball és az Invader.

 

125722437.engl-fireball-e-625_600.jpg

ENGL Fireball E625

 

 

 

A cikket folytatjuk a többi helyezettel, azonban nem lehet eleget hangoztatni, hogy ez „csak” egy szakportál olvasóinak véleménye. Jellemző módon a Music Radar – amely szintén egy tekintélyes online magazin – olvasói a VOX AC 30-at választották meg napjaink legjobb csöves kombójának …

 

 

Linkek:

 

http://www.voxamps.com/uk/

 

http://www.orangeamps.com/ 

 

http://www.englamps.de/