zenesz_logo.png



A YEWO három évig dolgozott most megjelent 11 számos albumán, melynek címe nemes egyszerűséggel YEWO.

A stream oldalakon már elérhető lemezt bátran ajánljuk a rockzenét kedvelő olvasóink figyelmébe, mert a hagyományosnak mondható felállás mögött ötletes hangszerelésű, a rock aranykorát idéző dalok és egy remek énekhang rejtőzik. Az alábbiakban Takáts Máté énekes válaszolt az interjú kérdésekre.

Van egy téma, ami köré épül a lemez?

Ez egy bemutatkozó lemez, így központi témája nincsen. Elsősorban az volt a célunk, hogy bemutassuk önmagunkat nektek a lehető legtöbb oldalról. Viszont tény és való, hogy a szövegeinket arról írjuk, ami éppen foglalkoztat minket, így elkerülhetetlen, hogy legyen egy kis kohézió. A dalok többsége valamifajta belső ellentmondással foglalkozik. Az I Want to Survive a híressé válás szükségességét kérdőjelezi meg, hogy vajon tényleg erre van-e szükségünk, vagy csak a saját egónk visz-e erre. A Just Another Dance Song az éjszakai élet nevetve bulizós mélydepresszióját feszegeti, a Real Love ? és a Tiger a szerelem legitimitásával foglalkozik…  Nem volt szándékos a tematika, de ebben az időszakban most ezek dolgoztak bennünk.

 

blog 66 20211203114608 550x

 

Mi a célotok a zenekarral, és mi a lemezzel?

Szeretnénk lendületes, de közben hiteles, őszinte zenét csinálni, ami először megmozgat, majd ha jobban odafigyelsz elgondolkodtat. Kicsit azt érzem, hogy eltávolodott ettől a zeneipar. Lehet tévedek, de kicsit mintha azt érezném, hogy manapság minden a külcsínről szól. A szövegekben nem az üzenet a fontos, hanem hogy mélynek és bonyolultnak hangozzon, miközben énekelhető és megjegyezhető marad. Ez, bár megmozgatja a hallgató intellektusát és fantáziáját azzal, hogy megpróbálja megfejteni, de végsősoron számomra üresnek hat.

Szeretnénk közérthetően megfogalmazni azokat a fontos dolgokat, amik kortársainknál rejtve vannak, és a zenén keresztül kommunikálni ezeket a belső érzelmeket. Ha örülni kell, táncoljunk, ha dühösek vagyunk tomboljunk, ha melankolikusok vagyunk sírjunk egyet.

blog 66 2021 koncert 800x

 

Hogy fogalmaznád meg zenei stílusotokat?

Nem szeretem megfogalmazni. A hangszerelésünk alapvetően a ’70-es évek klasszikus rock felállására hajaz. De ha meghallgatod a lemezt, van rajta szitár, elektronika, konga, gépdob, minden, amit az adott dalhoz jónak gondoltunk. Büdzsénk még nincs ezeket színpadra is vinni, de tervek mindig vannak. Azt játsszuk, ami jön. A zenei stílus meghatározása az a közönség és a sajtó dolga, számunkra nem oszt, nem szoroz.

Voltak emlékezetes pillanatok a stúdióból?

Három év alatt? Dunát lehet velük rekeszteni. Emlékszem az első felvételi napomra, a Pink Cage-en dolgoztunk. Hangmérnökünknek Petinek addigra megszokott lépés volt, hogy énekfelvétel után kijavítja, „kihúzza” az éneksávokban a pontatlan hangokat. Ezt én énekesként nagyon nehezen viselem, és megtiltottam neki, hogy hozzányúljon. Hiszek benne, hogy azok a hangok azért vannak úgy, mert úgy kell lenniük! Pechemre nagyon fáradt voltam aznap, így rövidesen ezután kidőltem a kanapén és elaludtam. Amíg aludtam ezek ketten a Zsolttal kihúzták az egész éneksávomat! Így a Pink Cage a kevés dal egyike, amin bármifajta Pitch Correction található az éneksávon.

 

blog 66 20211203114525 800x

 

Miért volt előbb a lemezbemutató, mint maga a megjelenés?

Egyrészt kellett nekünk egy fellépés. Nagyon eltűntünk a pandémia alatt, és az utolsó két dal, amit megjelentettünk lágyabb, akusztikus dalok voltak. Valamivel fel kellett pörgetni nemcsak a közönségünket, hanem önmagunkat is. Robbanással akartunk visszatérni a lemez előtt, és ehhez két dolog kellett: egy koncert és egy klip egy új dalhoz.

Összekötöttük a kellemeset a hasznossal, és a Nortyx Stúdió csapatával karöltve leszerveztük a koncertet, és felvettük az egészet! Eljátszottuk a Nagylemez ÖSSZES dalát, úgyhogy a szó szoros értelmében „Bemutattuk az anyagot”. Majd az estéből a Nortyxék megvágtak egy klipet, és voilà, megjelent az első dalunk a lemezről.


Mi várható a közeljövőben?

Jelenleg az első számú prioritásunk, hogy minél többet koncertezzünk, hogy valóban együtt lélegezzünk és működjünk a színpadon és a színpadon kívül is. Ez elengedhetetlen. Népszerűsíteni fogjuk a lemezt, és közben elkezdjük írni a második lemezt. Egy dal már megvan, Zoli írta a zenét és egy teljesen új hangot tett bele a zenei képünkbe. Az eddigi legjobb nótánk, ha megkockáztathatom. Néhány nappal ezelőtt hatalmasat jammeltünk a teremben Vincenzoval is az egyik témáján, és Zsolttal is folyton dolgozunk az új ötleteken. Örömteli továbbá, hogy a második nagylemezünk létrejöttét támogatni fogja az NKA, és ez egy nagyon pozitív visszajelzés arra, hogy nem csak mi hiszünk magunkban!

A lemez: YouTube: https://bit.ly/YEWO2021
Spotify: https://bit.ly/YEWO2021LP
AppleMusic: https://bit.ly/YEWO2021L1
YouTube: https://bit.ly/YEWO2021YT
Instagram: https://bit.ly/yewo_insta
Facebook: https://bit.ly/yewo_fbk