zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
Egyedülálló kampányt indított útjára a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) „Zenélni…” címmel. Ennek lényege, hogy minél több emberhez eljusson a hangszeres zenélés öröme és minél többen kedvet kapjanak a zenéléshez.

hanosz logo_600.jpg

Egyedülálló kampányt indított útjára a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) „Zenélni…” címmel. Ennek lényege, hogy minél több emberhez eljusson a hangszeres zenélés öröme és minél többen kedvet kapjanak a zenéléshez. A kampány nyitóünnepségére június 21-én, a Zene Ünnepén került sor.

 

roy_adam_resize.jpg 
Roy és Ádám

 

 

Június 21-e 1984 óta a Zene Ünnepe, amely ezúttal egy forró pénteki napra esett. 14 órakor találkoztunk a zenészekkel és a zeneszerető közönséggel az Erzsébet téren található Akvárium klub szabadtéri részén. Roy és Ádám produkciója nyitotta meg a rendezvényt. Ezután Andrásik Remo, a HANOSZ főtitkára vette át a mikrofont és mesélt a „Zenélni…” társadalmi célú kampányról. Elmondta, hogy a zenét ma már nagy mennyiségben „fogyasztjuk”, ennek ellenére egyre csökken azoknak a száma, akik hangszeren játszanak. A közoktatásban sem kap kellő hangsúlyt a zene. Amíg Európában tőlünk nyugatabbra 100 emberből 60-70 ember játszik valamilyen hangszeren, addig nálunk ez a szám csak 6-7.

 

 

Czutor Z_ Andrasik R_jav_600.jpg

 
Czutor Zoltán és Andrásik Remo 

 

 

A kampány célja, hogy széles körben népszerűsítse a hangszeres zenét. A rendezvényen a kampányfilmeket is elsőkként tekinthettük meg, melyekben olyan neves művészek szerepelnek, mint Szirtes Edina „Mókus”, Csányi Zoltán, Gesztesi Károly, Hadházi László, Hajdú Steve, Kovács Áron, Rákóczi Ferenc, Vámos Miklós és Zsemlye Sándor „Zsömi”. Ezek a kisfilmek a komoly mondanivaló mellett humoros tartalommal is bírnak, melyet tapssal jutalmazott a közönség. A filmek erre a linkre kattintva megtekinthetők. A helyszínen a filmben szereplők közül többen is jelen voltak és elmondták véleményüket a kampánnyal és magával a zenéléssel kapcsolatban. Vámos Miklós azt mondta, „már a régi Görögök is úgy tartották, aki nem zenél és nem táncol, az nem is él igazán.”

 

 

VĂĄmos M_resize.jpg

 
Vámos Miklós és Victor Máté

 

 

Czutor Zoltán a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete nevében szólalt fel. Elmondta, hogy szerinte ugyanakkora potenciál van a zenélésben, mint például a fociban, így ezt a szegmenst is hasonló mértékben kellene támogatni hazánkban, mint a labdarúgást.

 

A rendezvényen szó esett az Európai Zenei Fórum idei sikereiről is. Elindult az EURICCA program, melynek az a célja, hogy minél több embert egyesítsen a zene terjesztése érdekében, így gyakorolva erős nyomást Brüsszelre a zenei támogatások megszerzésével kapcsolatban.

 

 

FĂĄbiĂĄn Juli_ SĂĄrik PĂŠter_600.jpg


Fábián Juli és Sárik Péter

 

 

Victor Máté véleménye szerint a zeneoktatás első fázisában a gyerekeket hagyni kell szabadon játszani a hangokkal. Számukra fontos, hogy játék legyen a zene, mert csak így fogják megszeretni. Visszaemlékezett, hogy régen a zene igazi ünnep volt, hiszen nem hallhattuk mindenhol. El kellett menni egy adott koncertre, hogy hallhassuk a művészeket. Majd hozzátette, szeretné, ha újra ilyen különlegesnek éreznénk a zenét.

 

Bővebb információ a „Zenélni…” kampányról: http://www.zenelni.hu/ 

Forrás: Interton 

A HANOSZ weboldala