zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Zenei hírek

Presser Gábor, Karácsony János és Solti János mellett összesen közel húsz művész, többek között Rúzsa Magdi, Sena, Lábas Viki, Kiss Tibi, Zorán, Járai Márk és Bagossy Norbi vett részt az LGT: Miénk itt a tér című dalának 2021-es feldolgozásában.

 mienkittater 5864 Presser Oláh

 

A VOLT FILM által jegyzett Road Movie sorozat rendhagyó, új epizódja ezúttal bejárja Magyarországot, a dalhoz pedig Török Ferenc készített klipet, amely az élő legendák és a fiatal zenészek részvételével egy arborétumban forgott. A dal rádiós premierje csütörtök reggel a Petőfin várható.

A Road Movie sorozat küldetése, hogy hazai szerzők, előadók közreműködésével járja körbe a történelmi Magyarországot, a sokak által szeretett sztárok szemüvegén és élményein, dalain keresztül mutassa be, kinek mit jelent egy város, falu, régió, vagy akár csak egy utca, egy tér. A dalokhoz izgalmas klipek születnek, az alkotók pedig Tilla kíséretében egy-egy hosszabb filmben, a Road Movie Guide-ban mesélnek a szívükhöz közeli tájakról. 2019-ben, az első dalban a Margaret Island a Balaton déli partját mutatta be, majd Rúzsa Magdi Kishegyesre, a Road zenekar a Mátrába, a Hiperkarma a Mecsekbe, a Tankcsapda Debrecenbe, Bagossy Brothers Company Gyergyószentmiklósra kalauzolta rajongóit. Két év alatt 15 dal és 15 klip született, a Road Movie több tízmilliós nézettségével egy fontos és szeretett márkanévvé vált, amely 2022-ben is folytatja országjáró kalandját.

 

 

Ki ne ismerné az LGT közel 50 éves dalát, amelyet a születése óta oly sokan adtak már elő? A Road Movie sorozat 16. epizódja egy igazi kuriózum! A VOLT FILM hívására ezúttal közel húsz művész, fiatal sztárok és élő legendák vonultak stúdióba, hogy közösen adják elő a Miénk itt a tér című dalt. Az ötlettel Radnai Péter kereste fel a Road Movie producerét. „A mostani forgatáson ezt a sok generációt látva azt éreztem, hogy az LGT mindenkiben ott van. Ennek a dalnak a szövege olyan, mintha a megszólalóknak kivétel nélkül lenne egy saját tere, egy hely, amely fontos nekik” – mondja az ötletgazda.

 

mienkittater 5860 Ruzsa 750

 

Bár a Road Movie alkalmanként egy-egy régiót, egy-egy helyet jár körbe, az ötlet hamar elnyerte a Road Movie producerének tetszését. „A Road Movie az elmúlt két évben 15 helyen járt, szerte az országban, 15 magyar várost, tájat mutatott be, határon innen és túl. Ez a dal most lehetőséget adott arra, hogy sok-sok élő legenda és fiatal zenész megmutassa a „saját terét”, meséljen azokról a titkos, vagy éppen ismert helyekről, amelyekhez személyes viszonyuk, kapcsolatuk fűződik” – mondja Lobenwein Norbert, a Road Movie producere. „Ez nemcsak az egyik legnagyobb költségvetésű produkciónk, de a legtöbb munkát, energiát is ez igényelte. A végeredmény alapján azonban nem kérdéses, hogy megérte.”

 mienkittater 5628 1000x

 

Húsz művész vonult stúdióba

A Miénk itt a tér feldolgozása nemcsak egy fontos zenetörténeti pillanat, de egy igazán monumentális és maratoni munka is volt egyben. Huszan vonultak stúdióba, az LGT-tagok, Karácsony János, Presser Gábor és Solti János mellett Bagossy Norbi, Beck Zoli, Födő Sándor, Járai Márk, Lábas Viki, Oláh Ibolya, Papp Szabi, Rúzsa Magdi, Sena, Sipeki Zoltán, Szabó Attila, Szabó Tamás, Vitáris Iván, Wunderlich József és Zorán. A stáb nagy örömére a nyár eleji felvételen Kiss Tibi is megjelent, aki hosszú idő után először ezen a felvételen szerepel.

 

mienkittater 5710 Presser Solti 750

 

A dalszerző Presser Gábor aktívan részt vett a feldolgozás elkészítésében. Nemcsak jelen volt a stúdióban, de a hangkeverés is az ő munkáját dicséri. „Vannak zenekarok, akik mindent ugyanúgy játszanak, mint 30-40 éve. Mi ebbe belepusztulnánk. A dalok nagy részét már a lemez elkészültekor se úgy adtuk elő, mint a próbákon, és utána, az első koncerteken megint másképp, mint a lemezen. A Miénk itt a tér egy ’73-as szerzemény. Arról az érzésről szól, amikor néha átmentünk Budára és megnéztük, hogy milyen szép is az. Aztán hazamentünk a régi gangos házakba. Én ezt egy egyszerű dalnak szántam, de tapasztalom, hogy a zeneszámoknak lehet egy saját élete, amit nem a szerző szült. A Miénk itt a térnek sok élete született az évtizedek során” – mesélte a felvételek közben Presser Gábor

Solti János viccesen csak annyit tett hozzá: „Ez már olyan sokadik verziója a dalnak, hogy a magam részéről nincsenek érzéseim. Mindig nagyon jó.”  Karácsony János pedig megjegyezte: „Ha ilyen szép, színes csapat nyúl hozzá egy dalunkhoz, abból csak jó sülhet ki.”

mienkittater 5957 Oláh Vitáris Senna

 

A klipet Török Ferenc jegyzi

A Road Movie klipjeit az elmúlt másfél évben szinte minden alkalommal más-más rendezte. A Miénk itt a tér esetében a filmes körökben kultikusnak számító rendező, a Moszkva tér és a Szezon című filmeket is jegyző Török Ferenc vállalta a felkérést. „A természetben forgattunk, itt a dal is újjászületett. Természetesen a stúdióban is fel kellett venni a dalt, amely stílusában, hangzásában így már sokkal inkább hasonlít egy kórus előadására, mint az eredetiben. A klipben egy tisztáson vagyunk, Presser ül a zongorájánál, mint egy öreg bagoly, az énekesek meg különböző, gyönyörű hangszíneikkel érkeznek hozzá. Olyan szépek ezek a hangok, mint amilyen szépek az énekesmadarak tollai” – mondja a rendező.

 

KKR 5382 Radnai Tilla 750x

 

Road Movie Guide Tillával

Amíg a klip a rendező koncepciója szerint egyetlen helyen, a Budakeszi Arborétumban forgott, addig Könyves Dina rendező és Tilla hosszú hetek munkájával kamerával és mikrofonnal a kézben utazta körbe az országot. Beck Zolival, Járai Márkkal és Wunderlich Józseffel Pécsen, Lábas Vikivel és Bagossy Norbival a Balatonon, Vitáris Ivánnal és Török Ferivel pedig Budapesten jártak. A többi „kedvenc tér” kiderül a Road Movie Guide-ból!

A klip november 24-től a Road Movie YouTube csatornáján debütált.
A Road Movie Guide Tillával ugyanitt egy héttel később, november 30-án jelenik meg.