zenesz_logo.png



Egyedülálló, nemzetközi koprodukciós dallal jelentkezik a Holdviola alapítójából és énekesnőiből formálódott Zsaya.

 IMG 3660 2 700x

 

A Free Kortárs Folk stílust megteremtő zenekar célja a magyar népdalkincs hazai népszerűsítése mellett, zenei kultúránk külföldön történő, minélszélesebb körű megismertetése. A zene egyetemességét hirdető Zsaya, e szellemiség jegyében készített közös dalt a világzenei közegben már régóta világsztárnak számító izraeli Yemen Blues zenekarral.

„A közönség nagy része nem érti az arab nyelvet, de érzi a történetet. A dalok és szövegek a békéről, a szerelemről, társadalmi problémákról szólnak és kinyitják a szemünket a világban zajló események előtt. Ravid mélyen kötődik gyökereihez, ezért zenéjéhez különböző kultúrákból jött emberek is képesek kapcsolódni” – mondta a zenekart felfedező Ahmed Alshaiba jemeni zenész. A 2010-ben alakult Yemen Blues zenéjében a jazz, a blues, a latin és az afrikai ritmusok nagy hatása érződik, mely a hagyományos jemeni dallamok és a kortárs funk találkozása révén válik izgalmassá. A Yemen Blues az elmúlt években a világ minden pontján adott koncertet Dél-Amerikától Ázsiáig.

Ravid 700x

 

„A zene megmutatja, hogyan lehetünk emberi lények ebben a világban” – mondja az extravagáns és eklektikus ruháiról is elhíresült, ma már New York-ban élő Kahalani.

Ravid Kahalani és a nemzetközi szintéren is különlegesnek számító Zsaya énekesnő, a miskolci születésű Bognár Lili két nyelvű duettjében a zsidó és magyar népi kultúra ötvöződik. A dal producere a Holdviola alapítója, Farkas Péter, akit először a marokkói három húros hangszer, a gimbre monoton lüktetése és Ravid meditatív stílusú éneklése varázsolt el. Ehhez a transz állapotot előidéző atmoszférához hívta segítségül a magyar tradicionális hangszerek, a tekerő, a cimbalom, a furulya, a moldvai dob és a doromb hangját, amit különböző elektronikus hangzásokkal, Gulyás Sára (Zsaya) vokál szólamaival és zongorajátékával színesített. A tekerő, furulya és doromb megszólaltatásához Kovács Marcell felvidéki népzenészt kérte fel.

 IMG 3751 2 700x

 

„A közös munka gondolatát Lilinek köszönhetjük, aki idén végzett a New York-i Egyetem, Abu Dhabi Campuson népzene és pszichológia szakon. Az ott töltött négy év során számos nép kultúrájával ismerkedhetett meg, lehetősége volt több földrészen is kutatómunkát végezni. Elsősorban az arab és keleti népek tradíciói hatottak rá és keltették fel az érdeklődését, így talált rá a Yemen Blues-ra is. Bennem mindig megvolt a nyitottság az új irányok felé, így örömmel fogadtam és izgalmasnak találtam az ötletet. Készítettem egy demót, amit elküldtünk Ravidnak, melyre meglepetésünkre azonnal és nagyon pozitívan reagált. Óriási megtiszteltetés, hogy együtt dolgozhattunk egy ilyen szintű világsztárral!” – mesélte Farkas Péter a Zsaya vezetője.

 



https://zsaya.hu

https://www.youtube.com/c/Zsayamusic

https://www.facebook.com/Zsayamusic

https://www.tiktok.com/@zsaya_official

https://www.instagram.com/zsaya_official/

https://zsaya.bandcamp.com/releases