zenesz_logo.png



B-613 címmel megjelent Kőrös Tamás, a Wellhello, a Magashegyi Underground és más zenekarok basszerosának négyszámos EP-je.

„Régóta motoszkált már bennem a gondolat, hogy saját anyagot jelentessek meg, azonban a zenei munkáim (Wellhello, Magashegyi Underground, Odett, Mattset, Koalabell basszusgitáros poszt) miatt sosem jutott elég időm és energiám, hogy belevágjak egy ilyen projektbe. Azonban 2020 tavaszán a bezártság okozta sok negatívum ellenére az első karantén lehetőséget és időt teremtett az efféle ambícióim kibontakoztatására.

Basszusgitáros lévén evidens volt, hogy a dalokat ezen a hangszeren találom ki, valamint, hogy a hangszerelésben is központi helyet foglal majd el. A basszusgitár oly mértékben központi elemmé vált a kislemez elkészítésében, hogy néhány elektronikus hangszert leszámítva – amelynek a sound design-ja, keverése, illetve az egész lemez felvétele, masterelése Faragó Viktor munkáját dicséri – csak és kizárólag egyetlen hangszer, a basszusgitár szól.

 

Borító 550x500

 

Az első 3 dal az alapvetően négytételes kislemezről akkordszóló jellegű, azaz a dal témája/ dallama a legfelső szólamban szólal meg, a többi szólam pedig a harmóniahangokat tartalmazza. A minimalista hangszerelés és címválasztás is koncepció volt, hiszen a 4 fal közé zárva igyekeztem a legapróbb hétköznapi pozitívumokat begyűjteni, és ezekkel a hanghalmazokkal továbbítani a hallgatóknak. Ez alól talán csak az utolsó dal képez kivételt.  Szerkezetileg elnyújtottan felépülő, dinamikailag szinte folyamatosan emelkedő forma a valóságtól való elszakadás fájdalmas élményét hivatott megszólaltatni, aminek a végén a végtelenben való megnyugvás vár. Ez talán egy fokkal sötétebb hangulatú dal, mint az előtte hallhatók, de számomra így a négy együtt egy megérkezés – jelen lét – eltávozás utat jár be, ami igencsak emlékeztetett egy számomra kedves és sokatmondó olvasmányra; a Kisherceg cselekményére.

A cím inspirációs forrása ebből az áthallásból született. A borítókép (amit Bikali Sándor készített) szintén egyfajta reflektálás a könyv történetére.

 

 

Ez az időszak és ennek a kislemeznek a létrejötte ráébresztett arra, hogy mennyire fontos a saját zenei gondolataim megvalósítása, ezért a jövőben nagyobb figyelmet fogok szentelni erre a témára. Hogy mikor, és milyen formában, az még számomra is kérdőjel.”

Kőrős Tamás lemeze elérhető a következő oldalakon: https://wmmd.lnk.to/KorosTamas_B613
Kőrös Tamás Facebook