zenesz_logo.png



Most már mondhatom, hogy több évtizede figyelem belülről a zeneipart. A vidéki, álmodozó, gitáros kisgyerekből elindulva egészen napjainkig sikerül belefutnom olyan szereplőkbe, akik rengeteg fiatal zenekar karrierjét tették tönkre rögtön a legelején. Mindezt úgy, hogy még pénzt is kértek érte.

Ők azok, akik a jóhiszeműséget kihasználva ígérnek turnét, negyedáras nagystúdiót, sajtófelhajtást, rádiójátszást, előzenekari lehetőséget, sikeres előadók rendezvényein. Azt mondják, hogy mindenkit ismernek, minden kaput ki tudnak nyitni, és annyi emberrel állnak napi kapcsolatban, hogy a hétfő reggeli megbeszélésük minden résztvevője nem férne be a Sportarénába. A jelenlegi projektjeiket általában titkok övezik, emlegetnek 15 éve feloszlott zenekarokat, azóta milliárdos üzletemberré fejlődött szervezőket, mint közeli barátot, de akár a telefonjukat is megmutatják, hogy melyik kabinetiroda rettentően titkos száma van benne McCartney és Hetfield mobilja mellett. Közben ránézésre sem hiszed el nekik, hogy ők maguk bármit is letettek az asztalra, de mégis figyelsz rá / rájuk.

 

Sajnálattal közlöm, hogy néhány kivételtől eltekintve ezek az emberek kizárólag a reményt próbálják eladni nektek: egy részük próbálkozó, aki sokkal nagyobbat ígér, mint amit be tud tartani, míg a másik részük csaló. Így egyszerűen: csaló. Ne dőljetek be nekik! 

 

Kérdezek:

Melyik nagy előadó managere jön üzletelni kinyúlt zenekaros pólóban és koszos cipőben, akár ittasan?

Melyik nagy management cég dug az orrod alá pongyolán fogalmazott, helyesírási hibáktól hemzsegő egyoldalas szerződést?

Melyik nagyobb előadó managere jár a nyakadra, hogy elvégezhessen neked valami földöntúli király feladatot pár tízezer forintért?

Melyik nagy cég vezetője akar szerződni veled magánemberként?

 

Mindezt hosszas, téged megismerő, magát pedig pontosan bemutató, előkészítő beszélgetések nélkül.

 

Sajnos ezek az emberek nem azok, akinek kiadják magukat. Ha egy manager szeretne az általa felfedezett zenekarral dolgozni, akkor nem innen és nem így fog közelíteni. Helyette inkább megismer téged és a zenekarodat, hosszas beszélgetéseket folytat, akár zenekari tagonként, ott van a koncertjeiden, érdeklődik a céljaid felől, és nem utolsó sorban bármiféle megegyezés előtt közös célokat rajzol fel veled, amik mentén haladhatsz, haladhattok. 

 

 

hattal 700x.jpg

 

Nóniusz Gábor - Fotó: Horpáczi Dávid

 

 

Szeretném, ha ti, ott a pályátok elején nem csúsznátok bele ezekbe a csapdákba, hogy a zenekari kassza lenullázása után elmenjen a kedvetek valami jótól, amit ezek miatt a csalók miatt rossznak hisztek! Az a nagy reményeket ígérő, akinek, ha a múltját visszakeresed és azt látod, hogy 20 évvel ezelőtt is ugyanígy húzta le a fiatal, szárnypróbálgató bandákat, vajon mennyire tud hiteles lenni? Miért is kellene neki hinned, hogy majd pont veled sikerül a minden?

 

Bátran kérjetek valós referenciát, telefonáljatok oda azokhoz a cégekhez, akikre hivatkoznak, kérjetek szakosodott ügyvédet a zeneiparhoz tartozó szervezetektől (inkább őt fizessétek ki egyszer, mint sokszor a semmit) és ne féljetek kiállni magatokért, amikor egy ilyen ember minél inkább sürget, hogy „írd alá és add oda a pénzt”! Vonjátok kérdőre őket, ha nem azt kapjátok, mint amiben megállapodtatok és ha szükséges, ballagjatok be a rendőrségre! Nincs második esély, mert a ti időtök is telik és lecsúsztok a valódi lehetőségekről, amíg ilyen arcoknak adtok újabb meg újabb sanszot. Mert mindent meg tudnak magyarázni. Igen, ez a szakmájuk, hogy valós eredmények helyett mindent meg tudnak magyarázni.

 

Ha bárki azzal jön, hogy nem „volt róla papír”, akkor tudjátok, hogy európai jog szerint megállapodásnak minősül a ráutaló magatartás is. Ha valaki nem ugyanazt mondja ma, mint tegnap, akkor kommunikáljatok vele kizárólag írásban, és ne féljetek bizalmatlannak lenni, ha veszélyben érzitek az igazatokat!

 

Azért mesélem el nektek mindezt, mert sokszor nagyon jó lett volna, ha valaki ezt nekem, vagy a barátaimnak ugyanígy elmondja! Ugyanazzal foglalkozunk, és amikor az én korosztályom már nem lesz itt, akkor nektek kell majd elmondani ezeket. Akik lehúznak és elrontják a játékunkat, azoknak nincs helyük itt… és hát valahol el kell kezdeni.

 

– nóniusz –