zenesz_logo.pngfejlec_graf_zenesz.svg
Kevesen tudják, hogy a Marshall cég alapítója Jim Marshall, nem csak az erősítőket szerette szenvedélyesen, hanem a dobokat is.

 Marshall Custom Shop szeria_crop 600.jpg

 

 Marshall Custom Shop erősítők

 

 

A Marshall név hallatán mindenki – de legalábbis minden zenész – egyértelműen a világ egyik legismertebb gitárerősítőjére gondol. Azt viszont kevesen tudják, hogy a cég alapítója Jim Marshall, nem csak az erősítőket szerette szenvedélyesen, hanem a dobokat is. Jim dobos és dobtanár is volt, első erősítőit 1960-ban, londoni kis üzletének hátsó helységében építette. Ebben az időben Alan Sharp, angol kongás, minthogy nem talált neki tetsző hangszert, saját maga kezdett bongókat és pergődobokat készíteni.

 

natal-drums-natal-rock-22_600.jpg

 

 

 

Mindketten jól számítottak, a Marshall erősítők egyre népszerűbbek lettek, az Alan Sharp által alapított Natal Percussion Company is egyre több megrendelést kapott. 1965-ben a Natal dobokat már a Marshall üzemében, Milton Keynesben gyártották. Ettől kezdve, a tavaly 88 éves korában elhunyt Jim Marshallnak szívügyévé vált a minőségi dobok előállítása is.

 

Natal Drums  History of Natal_600.jpg

 

 

Jim Marshall fia, Paul Marshall – állítólag apja iránti tiszteletből – a Marshall cégnél korábban betöltött művészeti kapcsolatok igazgatója címről lemondott, és elvállalta a Natal kutatás+fejlesztés és marketing vezetését. Az ő feladata a Natal márka továbbfejlesztése, a már meglévő piacok bővítése, és új piacok szerzése.

Paul Marshall így nyilatkozott: „Nagy érdeklődéssel tekintek az új feladat elé. A Natal dob az egyike a legjobbaknak a világon, és az, hogy ezt a rangot ilyen rövid idő alatt elértük, szinte hihetetlen. Minthogy ebben az évben kihoztuk a Spirit sorozatot, és további projektek is folyamatban vannak, bizakodva tekintek a jövő elé. Ezzel a rendkívül erős csapattal a hátam mögött, lehetségesnek érzem, hogy a Natal 2013-ban, 2014-ben, és még azon túl, egyre magasabb szintre emelkedjen.”

 

natal-jim-marshall-limited-edition-kit600.jpg

 

 

A cég szerint a most kinevezett művészeti kapcsolatok igazgatója, Joel Manan mellett Marshall továbbra is foglalkozik korábbi feladatkörével, csak kisebb intenzitással, fő feladata most már a Natal márka menedzselése lesz.

 

 

Marshall  Natal_600.JPG

 

Az áprilisi Musikmessén, Frankfurtban is közös standon állított ki a Marahall és a Natal

 

Bővebb információ: http://nataldrums.com/